Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Krešo bi danas proslavio 61. roðendan

Da je živ, Krešo Æosiæ bi danas navršio 61 godinu. Krešu Æosiæa su cijenili svi, bez obzira na nacionalnost.

Ivo Daneu, Krešin suigraè i dugogodišnji kapetan ljubljanske Olimpije i reprezentacije Jugoslavije, svjetskog prvaka iz 1970. godine te najbolji slovenski košarkaš svih vremena:
“Zašto kriti – Krešimir Æosiæ bio mi je najdraži suigraè u reprezentaciji bivše Jugoslavije. Bio sam stariji od njega, kapetan reprezentacije, ali uvažavao sam zrela i pametna košarkaška razmišljanja mladoga Kreše Æosiæa. Bio je vrhunski centar koji je mogao igrati na svim pozicijama, bio je vrlo draga, kulturna i pristojna osoba, koja je cijenila druge ljude bio je uvijek spreman pomoæi u bilo kojem pogledu.”

Zoran ‘Moka’ Slavniæ, suigraè iz reprezentacije:
“Za sve europske košarkaše svih vremena Krešimir Æosiæ bio je profesor doktor! Èudo od igraèa, èudo od èovjeka. Bio je neprikosnoveni komandant, naš “tata”. Bio je dvadeset godina ispred svojega vremena, bio je košarkaški vizionar. Nije bio egoist. Ni na parketu ni izvan njega. Nije ga zanimalo hoæe li zabiti dvadeset – trideset koševa. A mogao je, mogao! Ali, on je mislio samo na kolektiv, samo na pobjedu, koliko puta bi znao dati samo deset koševa, ali imati po petnaest skokova, deset asistencija, pet – šest blokada. Nitko nikad u Europi nije igrao košarku tako dobro kao Krešo Æosiæ. Moj dragi Žila! I zato neka nitko nikoga ne usporeðuje s Krešom. Zato jer æe ispasti smiješan…”

Dražen Dalipagiæ, suigraè iz reprezentacije:
“Kad sam èuo za vijest da sam ušao u Kuæu slavnih odmah sam pomislio na moga dragoga Krešu Æosiæa. Najveæega košarkaškoga genijalca koga je Europa ikad dala. On je bio jedan, jedini, neponovljivi. Njemu najviše možemo zahvaliti što je reprezentacija Jugoslavije prije èetvrt stoljeæa bila najjaèa košarkaška velesila u svijetu. Što smo osvajali olimpijska, svjetska i europska zlata… Još jednom želim kazati reèenicu koju godinama ponavljam: hvala ti veliki, najveæi Krešo! Moj dragi Krešimir bio je svjetsko ime. Genije košarke. Moga dragoga Krešu silno sam uvažavao i volio.”

Mirza Delibašiæ, suigraè iz reprezentacije:
“Æosa je – i kao èovjek i kao igraè na ovim prostorima bio neusporediv! On je sve nas i nauèio što znaèi moderna košarka. Svugdje je uživao veliki ugled, vidio sam da èak i Amerikanci o njemu govore s posebnim respektom. Æosa je jedini od nas bio genije, tu nema dileme!”

Miha Žibrat, komentator na slovenskoj TV:
“Komentirao sam utakmicu za TVS kada je Æosiæ kao trener vodio i do danas nezaboravnu utakmicu na SP 1986. u Madridu, kada je Jugoslavija igrala protiv Sovjetskog saveza. 50 sekundi prije kraja Jugoslavija je vodila za 9 poena. No, posljednju loptu 2,8 sekundi prije kraja je Divac “prodao” pa su Sovjeti dobili poslije produžetka. Živo se sjeæam kako smo, na žalost pokojni Boris Mutiæ i ja, poslije utakmice sjedili u tišini dobrih 15 minuta ne vjerujuæi što se dogodilo. A Krešo mi je poslije utakmice samo rekao: “E dragi moj Miha, vidiš to je sport!” Ni rijeèi o tome tko je bio taj koji je uèinio odluèujuæu grešku. Krešo je sve preuzeo na sebe.

Što još reæi o Krešimiru Æosiæu. Veliki igraèi uvijek su i veliki ljudi. Krešo je bio velikan!”

KREŠO ÈOSIÆ BIO JE IGRAÈ ISPRED SVOG VREMENA


VIDEO: Krešo Èosiæ

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=_WsmwSvS2yY]

Latest Posts

NE PROPUSTITE