Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kukoè: Jordan je bio vjeæna inspiracija

Uskoro se sprema sveèanost u kojoj æe vjerojatno najbolji košarkaš svih vremena, Michael Jordan, biti primljen u košarkašku Kuæu slavnih u Springfieldu.

Povodom toga je na internet stranici Chicago Bullsa, momèadi koju je Jordan proslavio, gostovao ponajbolji hrvatski košarkaš svih vremena Toni Kukoè. Jordanov partner i jako bitna karika kroz sve godine osvajanja NBA titula naširoko je podsjetio na pobjednièke dane kluba iz Chicaga, ali govorio i o svojoj karijeri.

“Moj san je bio igranje u NBA ligi i kada sam saznao da me Chicago uzeo na draftu odmah sam osjetio da je san ispunjen. Znao sam da æu doæi u priliku osvojiti i NBA naslov, jer mi je bilo jasno s kojim æu velikim deèkima igrati košarku” zapoèeo je Kukoè i nastavio:

“Poèetak igranja u Chicagu je za mene bio sjajan. Tada nismo imali Jordana u momèadi i svi oko mene su, više-manje, bili razoèarani jer nismo otišli do kraja. Igrali smo polufinale Istoka protiv New Yorka i izgubili smo u sedam utakmica. No, za mene je ta sezona bila genijalna. Nisam mogao tražiti ništa više. Igrao sam jednu od glavnih rola, odluèivao utakmice koje su bile jako bitne. Uvijek sam bio jedna od prvih opcija u napadu.”

No, potom se opet u Chicago vratio Michael Jordan.

“Bez Jordana sam imao daleko veæe ovlasti, mogao sam raditi mnoge stvari na parketu. Kada se on vratio situacija se ipak promijenila. Ne za mene, nego za sve ostale. Bože moj, ipak je bio Michael pored vas.”

Kukoè je, navodi, bio spreman za bilo kakvu ulogu.

“Jugoslavenska liga, u kojoj sam igrao, je bila jedna od najjaèih u to vrijeme u Europi. Igrao sam razna finala europskih natjecanja, jake utakmice na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Bio sam posve spreman za NBA ligu. Mogao sam napraviti sve što se od mene tražilo”

Potom se Kukoè posvetio osobnom viðenju Jordana.

– Najbolja reèenica koju mi je Jordan rekao bila je slièna ovome: “neæu razgovarati s tobom jer ti to ne razumiješ”. Želio sam svaki put potvrditi, u buduænosti, da to nije tako. Dapaèe, mislim da smo se svi mi u Bullsima jako dobro razumjeli i bili smo jaka potpora jedno drugome. U protivnome nikada ne bi tako dominirali – bile su rijeèi hrvatskog košarkaša, kao i nastavak:

“Moram reæi da je Jordan uvijek bio moja velika inspiracija. I svakome drugome. Treninzi s njim su bili oèaravajuæi. U svaki, ali u svaki trening je ušao kao u veliku borbu. Nije bilo pauze, nije bilo laganog ritma. Stalno se trebalo boriti, nadmetati, uèiti, napredovati. On je bio prvi takav, pa kako neæemo i mi pored njega.”

Uz sveèanost koja slijedi Kukoè je rekao sljedeæe:

“Primanje u Kuæu slavnih je veliki dogaðaj i svakom èovjeku je nagrada, veliko priznanje. Osobno, mislim da æe on biti nesretan. To možete shvatiti kao kraj jedne ere, a on bi, mislim, uvijek volio biti onaj Jordan s parketa. Koji se bori i pobjeðuje.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE