Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

“Kul” polaganje ili jednostavno – finger roll

Za one sretnike koji su ga imali priliku gledati, u vremenima kada NBA liga još nije dosegla status globalne pošasti, pa čak niti pretjeranu popularnost diljem SAD-a, nije bilo uglađenijeg igrača i većeg “kulera” od Georgea Gervina Icemana. Na kraju krajeva teško je zamisliti veću “facu” od čovjeka na čijoj je trenirci jednostavno pisalo Ice.

S obzirom na to nekako je prikladno da je najveća uspomena na igru “čovjeka koji je mogao zabiti 20 bez da se oznoji”, osim jednog od “najkulerskijih” nadimaka u povijesti igre, potez koji i dan danas pokušavaju imitirati bezbrojni igrači, potez koji zahtjeva osjećaj i vještinu –finger-roll.

Kada smo pisali o famoznom “Sky-hooku” naveli smo po kojim kriterijima nekakav potez možemo označiti signature potezom, nečim što ostaje zauvijek povezano s određenim igračem, poput dijela njegove osobnosti. Signature potez mora biti učinkovit i poseban pri izvođenju, nešto što imate na posteru u sobi kao klinac ili pak nešto što pokušavate imitirati na košarkaškom igralištu uz neartikulirane urlike iskrenog oduševljenja kada konačno uspijete.

Eksplozivan prvi korak i snažan odraz kao pri zakucavanju, elegantna promjena forme usred skoka uz visoko ispruženu ruku i lagani trzaj prstima kako bi lopta postigla željenu rotaciju. Od tada pa do dan danas nitko to nije radio kao Ice.

“Finger-roll sam počeo koristiti jer sam se umorio od zakucavanja. Dosadilo mi je konstantno udaranje zglobom u obruč, a i izgledao je uglađenije i bolje. Meni je to bilo lako izvesti budući da sam imao jako duge ruke, ali nisam prvi koji je koristio taj potez, uzeo sam ga od Wilta, Connieja Hawkinsa i Dr. J-a”, rekao je Gervin.

Nije bio prvi koji je koristio takav šut ali ga je usavršio, ispolirao i pritom ostavio unikatan i trajan trag košarkaške vještine i gracioznosti. U današnjoj košarci zbilja je teško pronaći igrača koji ne zna izvesti finger-roll, uobičajen je poput kapljica znoja na terenu, ali rijetki su oni koji pri tom izgledaju uglađeno kao Ice. Danas igrom vladaju zakucavanja, zračni spektakl fizički nadarenih atleta koji ostavlja bez daha, međutim takvi potezi su postepeno istisnuli “šmekerske” finte koje nisu određene fizičkim potencijalom već isključivo osjećajem za loptu i konstantnim usavršavanjem. Poteze koji ne predstavljaju novitete ali su obveza za bilo koga tko želi usavršiti postizanje poena, šutiranje ili oboje.

San Antonio je nekada bio dio starog Divljeg zapada, mjesto na kojemu su odmetnici i predstavnici zakona prvo pucali pa tek onda postavljali pitanja, a nitko nije pucao brže ili češće nego što je to radio Iceman. Finger-roll je bio samo kruna raznolikog repertoara jednog od najboljih strijelaca svih vremena, šlag na torti.

Sa Spursima nije osvojio ni jednu titulu, poput Tima Duncana ili Davida Robinsona, ali je bio game-changer, igrač koji je svojim potezima donio dašak glamura u staru HemisFair Arenu i popularizirao košarku u San Antoniju, a finger-roll je bio veliki dio toga. Gervin je bio prvi koji je prstima radio dodatnu rotaciju lopte prilikom šutiranja tzv. “extra spin” ili “english” radi čega je postizao poene iz nemogućih kutova uz nevjerojatna odbijanja “od table”.

george-gervin

“U osnovi to je bio samo još jedan način zabijanja koševa, ali me je razlikovao od drugih velikih strijelaca. Mogao sam biti iza konstrukcije i svejedno zarotirati loptu od table i postići koš. Radio sam na tom potezu od moje rookie sezone u ABA ligi. Mislim da su ga ljudi primijetili jer je bio učinkovit. Nisam nikada uzimao dalekometne šuteve, pretežno one s polu-distance, a mislim da je to nešto što nedostaje u igri većine današnjih superzvijezda.”

Šut je savršeno komplementirao Gervinovu ekstravagantnu i samopouzdanu osobnost. Kada su ga pitali za idealnu petorku svih vremena, uz Kareema Abdul-Jabbara, Mosesa Malonea, Juliusa Ervinga i Magica Johnsona naveo je i – sebe. Kada uzmete u obzir da je na ovo pitanje odgovorio nakon kraja karijere Michaela Jordana jasno je s kolikim je samopouzdanjem nastupao Ice, a možda je i zato taj famozni finger-roll izgledao tako prokleto dobro. Jednom prilikom je izjavio: “Sjećam se, kada smo prije igrali u Indiani, da su Pacersi imali nekakvu promotivnu akciju – ako uspijete zadržati Icea ispod 30 poena svi dobivaju besplatan McDonalds, i odmah da vam kažem, nitko nije jeo na Iceov račun.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE