Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kyrie Irving zatražio trade od Cavsa

Zlatni olimpijac i NBA prvak, Kyrie Irving, spreman je okončati epizodu u Cleveland Cavaliersima, prenosi ESPN.

Zahtjev za razmjenu je predan krajem prošlog tjedna i to na adresu vlasnika Cavaliersa, Dana Gilberta. Irving je kao glavni razlog naveo želju za igranjem u sistemu gdje će glavni akcent biti na njemu, te je dodao da više ne želi dijeliti svlačionicu s LeBronom Jamesom.

Nekoliko destinacija je spomenuto na sastanku igrača i administracije Cavaliersa, te su San Antonio Spursi isplivali kao glavni kandidat, prenio je Adrian Wojnarowski. Druge ekipe kojima bi se Irving pridružio jesu New York Knicksi, Miami Heat i Minnesota Timberwolvesi.

Knicksi su izrazili snažan interes za angažiranje Irvinga putem razmjene, ali su danas ipak istaknuli da ne žele uključiti Kristapsa Porzingisa u bilo koji paket. Naime, spremni su ponuditi Carmela Anthonyja i buduće izbore prve runde na draftu za Uncle Drewa, na što Cavsi još nisu odgovorili.

Irving je također uzimao u obzir i Chicago Bullse, no interes je nestao nakon odlaska Jimmyja Butlera.

Kyriejev agent, Jeff Wechsler, nije želio komentirati natpise u medijima u vezi s njegovim klijentom.

Kyrie i ja smo održali sastanak s upravom franšize, gdje smo razgovarali o njegovoj budućnosti“, rekao je Wechler u intervjuu s Wojnarowskim. „Glavne teme na sastanku će ostati iza zatvorenih vrata, barem iz poštovanja prema svim stranama.“

Izvori tvrde, a Chris Haynes s ESPN-a prenosi, da je Cavaliersima zasmetao Irvingov javni istup, te da je samim time narušena njegova trade vrijednost.

Prvaci iz 2016. godine su raskinuli suradnju s dotadašnjim generalnim menadžerom, Davidom Griffinom, prošlog mjeseca nakon neslaganja oko novog ugovora. Njegova zamjena još uvijek nije imenovana – najvjerojatnije će to biti dosadašnji asistent GM, Koby Altman – a glavna figura ekipe, James, izrazio je nezadovoljstvo s putanjom cijele organizacije.

Irving je o svom zahtjevu razgovarao s nekoliko suigrača (neki navodi kažu da je James saznao za slučaj drugim putem, te se osjeća izdanim), a cijela situacija je stigla u žižu javnosti nakon njegovog intervjua za Sports Illustrated.

Moramo se pobrinuti da naši glavni kotačići budu savršeno poslagani“, rekao je tada Kyrie za renomirani sportski časopis. „Ljeto je lud period za cijelu ligu, to je poznata činjenica.“

Dvadesetpetogodišnji razigravač je član franšize od 2011. godine, kada je u Ohio stigao kao prvi izbor drafta. Nakon tri gubitničke sezone, sreća se promijenila s Jamesovim povratkom kući. Formirana je velika trojka s Kevinom Loveom, pa je momčad upisala nastup u tri uzastopna finala, osvojivši prsten u prošloj godini.

Kyrieov slučaj je jako kompleksan za Cavse, budući da će i James biti slobodan igrač idućeg ljeta. Irving u ugovoru ima još tri godine i 60 milijuna dolara, ali i igračku opciju za posljednju sezonu (2019/20).

Traženjem razmjene, Irving svojevoljno odustaje od šanse za potpis ‘supermax’ ugovora s Clevelandom u 2019. Ta financijska stavka, uključena u novi kolektivni sporazum, postoji da bi zadržala ključne igrače pred potpis trećeg po redu ugovora s matičnom organizacijom. Sve je češća praksa da franšizni igrači mijenjaju sredinu u tom periodu, kao što je slučaj s Kevinom Durantom, Gordonom Haywardom i Paulom Georgeom.

Irvingom ugovor sadrži bonus od 15% u slučaju tradea, što bi mu donijelo po 2,9 milijuna dolara u sezonama 2017/18 i 2018/19.

Nakon osvajanja titule na Istoku u svibnju, Irving je opisao bliskost s Jamesom i označio baš to kao glavnu prednost cijelog tima.

Kada dostignete taj nivo povjerenja i dozvolite da prijateljstvo preuzme život i van terena, tada shvatite koliko dobrih stvari može nastati na tako dobrim temeljima“, rekao je Kyrie. „Možemo kreirati novu eru košarke ako ostanemo nesebični do te mjere da nam na umu nije ništa osim veličine našeg tima i naših dometa.“

Sam Irving je imao odličan odnos s Griffinom, koji je bio ključni čovjek u dogovaranju novog petogodišnjeg ugovora u 2014., nakon gubitničkih sezona.

Griffin je shvaćao njegove želje u karijeri, važnost izazova ali i podrške. Osim njega, trener Tyronn Lue je uvijek stajao uz Irvinga kada je njegova igra – najčešće prvo šut, a onda asistencija – popraćena salvom kritika.

Kada je Irving potpisao ekstenziju, očekivao je da bude glavni dio slagalice i u daljoj budućnosti. No, James je oko dva tjedna kasnije stigao i Miamija. Nagla promjena situacije je uzdrmala Uncle Drewa, pa je bio osuđen na mjesto druge violine umjesto da bude alfa i omega momčadi.

Osvrnuo se na takav poredak tijekom prošlog NBA finala:

Imati tako velikog igrača u svojoj ekipi, uz što vjerujete da ćete i postati jedan u budućnosti, uvjetuje da se povučete korak unazad i promatrate“, rekao je Irving. „Pronaći balans u takvom sistemu je jedna od najtežih stvari u košarci, jer imate toliko vjere u sebe.. Sebično, uvijek sam htio pokazati cijelom svijetu ko sam i za što sam spreman, u svakoj prilici…“

S takvim stavom, Irving je razmišljao o zahtjevu za razmjenu i nakon osvajanja prstena, no tada se ipak predomislio.

Sami Cavaliersi nisu učinili Irvinga nedodirljivim u trade razgovorima tijekom proteklih mjesec dana – nisu ga uključivali u potencijalne poslove, ali su ipak saslušali ponude za njega.  No, niti jedna od njih nije bila dovoljno ozbiljna da bi se kontaktirali predstavnici košarkaša.

Četverostruki All-Star, u prosjeku bilježi 21,6 poena i 5,6 asistencija po utakmici. U prošloj sezoni, upisao je rekordne brojke, s 25,2 poena uz 5,8 asistencija po utakmici, šutirajući 40,1% za tri poena.

Naravno, Irving nije odličan igrač bez Jamesa. U protekloj kampanji, Cavaliersi su zaostali 90 poena za 574 minute kada je na parketu bio Irving bez kapetana. U doigravanju, zaostali su 30 poena za 61 minutu. U finalu protiv Golden State Warriorsa, Cavsi su u istoj situaciji zaostali 37-13.

Situacija je svakako zanimljiva, razvoj događaja će biti praćen kao novi nastavak sapunice iz Akrona.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE