Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

L.A. Clippers – Imaju li dovoljno za otići do kraja?

Proteklog NBA ljeta sigurno jedna od najaktivnijih ekipa bili su Los Angeles Clippersi. Njihov roster je zadobio poprilične promjene, te su Clippersi na vrlo kvalitetnu bazu superzvijezda (Paul Griffin) nadodali izbalansiranu grupu igrača za što učinkovitiju borbu na surovom Zapadu, te kasnije u playoffu. Naravno, to je značilo i kraj angažmana u Clippersima za nekolicinu igrača poput iskusnih Chaunceya Billupsa i Carona Butlera te perspektivnog playmakera Erica Bledsoea koji su svoju sreću morali potražiti negdje drugdje.

Unatoč tim promjenama u rosteru, dojma smo da je najveća promjena i razlika u odnosu na prošlu godinu promjena trenera. Dovođenjem Doca Riversa Clippersi su dobili vrlo bitan dio slagalice koji im je prošlih godina nedostajao. Uz dužno poštovanje Vinnyju Del Negru, on je u najbolju ruku osrednji trener, dok je Rivers uz Gregga Popovicha i Toma Thibodeaua vjerojatno najbolji trener u ligi, te je svojim iskustvom ojačao Clipperse u taktičkom pogledu.

Što se tiče igre, Clipperse krasi brza, moderna, tranzicijska košarka s mnoštvom kontri i velikim brojem laganih poena. Zato i ne čudi da su na petom mjestu po prosjeku ubačenih poena (103,7) i izvrsni treći po broju asistencija (24). Prva i najvažniji igrač ove ekipe je tu od prosinca 2011., a to je naravno Chris Paul. Po mnogima najbolji playmaker lige i ove sezone bilježi fantastične brojke te u prosjeku ubacuje 18,9 poena, hvata 5 skokova i dijeli 11,9 asistencija u čemu uvjerljivo predvodi cijelu ligu. Paul naime u samo četiri utakmice ove sezone nije ubilježio double-double učinak te je uz to i drugi najbolji “kradljivac” lige s 2,4 ukradene lopte po utakmici.

Druga violina je svakako Blake Griffin, jedan od najspektakularnijih igrača današnjice. Ove godine to više nije samo Blake show, te Griffin bilježi značajan napredak u igri, napadačkim i obrambenim rotacijama, te prije svega u šutu s poludistance, te predvodi Clipperse s 20,6 poena uz vrlo solidnih 54,4% šuta iz igre. Uz to hvata i 10,4 skoka te je razvio vrlo kvalitetnu suradnju pod obručima s DeAndreom Jordanom. Iako je napredak u igri vidljiv Griffin bi još trebao poraditi na razvijanju obrambenih vještina, prvenstveno preuzimanju i branjenju pick and rolla. Što se napadačkog arsenala tiče potreban je napredak u igri leđima jer je šu.t kao što smo rekli, poprilično popravio.

Značajan dio ofenzivnog tereta pada i na leđa vjerojatno najboljeg šestog igrača lige, Jamala Crawforda. On je igrač koji ulaskom s klupe uvijek ekipi daje novu napadačku dimenziju zbog nevjerojatno brzog crossovera i mogućnosti da izradi i pogodi šut s gotovo bilo kojeg mjesta na parketu. Uzevši to u obzir nije čudo da je treći strijelac ekipe s 15,8 poena uz 43,3% šuta iz igre. Iako nevjerojatno kvalitetan napadački igrač poprilično je manjkav u fazi obrane. Jedna od najvažnijih promjena ove sezone je svakako i dovođenje bivšeg šutera Orlando Magica J.J.Reddicka. Njegovim dolaskom Clippersi su dobili još jednu napadačku opciju u početnoj petorci te je Reddick u 17 odigranih utakmica ove sezone na parketu provodio 28 minuta uz 15,8 poena u prosjeku. Nažalost po navijače Clippersa Reddick je početkom mjeseca pretrpio ozbiljniju ozljedu ruke te će s parketa izbivati još 5-7 tjedana.

Jedini nedostatak u napadu je činjenica što se dosta oslanjanju na šut jer nemaju pravog centra koji može primiti loptu u reketu te poentirati, te bi mogli imati problema s ekipom koja ima jaču obrambenu vanjsku liniju. Što se obrane tiče Clippersi su, možemo reći, osrednja ekipa te su dvanaesti po broju dozvoljenih poena (99,1). Što se unutarnje obrane tiče tu je DeAndre Jordan koji je svojom visinom i masom u stanju napraviti veliki posao pod obručima te je peti bloker (2,1) i treći skakač lige (13,1), ali bi kao i Griffin mogao poraditi na pokretljivosti i preuzimanju u reketu. Što se tiče obrane na vanjskim pozicijama, tu je novopridošli Jared Dudley koji uz trenutno ozlijeđenog Matta Barnesa čini vrlo solidan obrambeni backcourt. Smatramo da je uz sve navedeno najveća snaga Clippersa u dužini njihove klupe, koja uz Crawforda i Barnesa sadrži pregršt igrača poput Darrena Collisona, Antawna Jamisona i najnovije akvizicije veterana Stephena Jacksona koji u svakom trenutku mogu ponuditi vrlo kvalitetnu igru u minutaži koju dobiju.

Ipak, jasno je da će Clippersi s relativnom lakoćom dogurati do playoffa jer ipak kroz regularnu sezonu će se susresti s ekipama koje su lošije od njih i koje će moći pobijedit s pola snage. No regularna sezona, trčanje desetak i više kontri i mnoštvo zakucavanja u playoffu ne postoje. U playoffu se igra čvrsta, usporenija košarka i tu “lob city” više nije toliko učinkovit. Zbog toga Clippersima treba još rutine i još igrača koji mogu riješiti utakmicu u zadnjem napadu, jer je prošli playoff pokazao da u crunch timeu preveliki dio odgovornosti pada na leđa Chrisa Paula.

Sve u svemu,Clippersi su moderna ekipa s iskusnim trenerom ekipa koja je bez problema u stanju pobijediti bilo koga u ligi. Isto tako vjerujemo da će odmicanjem sezone  trener Doc Rivers pohvatati sve konce te će njegova ekipa postajati sve opasnija i opasnija. Dojma smo da će Clippersi do kraja sezone biti u borbi za sam vrh Zapada, a jednom kad počne playoff u slučaju da ih zaobiđu ozbiljnije ozljede, sjajna baza i kilometarska klupa mogle bi ih odvesti daleko. Koliko daleko, samo će budućnost pokazati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE