Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lack of Numbers – O novim Warriorsima

Znate li za one slogane koje NBA ekipe izbacuju negdje oko i tijekom playoffa? Recimo, prošle godine su Cavaliersi imali „All in 2016.“, Raptorsi su imali „We The North“, a Hawksi „True to Atlanta“. Da se razumijemo, to je jedna pametna igra timova i nabavljača opreme da se uzme koji dolar na precijenjenim majicama, ali jedan slogan koji se isticao najviše od svih je onaj koji nam je dolazio iz Bay Area, a to je : Strength in Numbers. Na prvi pogled, ovo je još jedan od onih marketinških trikova, ali Ratnici su ipak dosta drugačiji – njihov slogan ili moto je ustvari slika i prilika njihove ekipe. Imali su jako duboku ekipu koja im je na kraju donijela 73 pobjede bez da jednoglasno izabrani MVP Stephen Curry odigra ogroman broj minuta, bez da se većina igrača ozlijedi ili previše umori i bez poraza zaredom čitavu sezonu. Ako vas zanima kako su to uspjeli, samo im pogledajte slogan. Ove sezone, kada su se pojačali Kevinom Durantom i naizgled sebi oslobodili mjesto za još jedan NBA trofej, ja naginjem mišljenju kako i druge ekipe imaju mnogo čemu da se nadaju.

Prije svega, dvije stvari. Prva je da nema ni argumenta niti će ikada biti, da je ova ekipa na papiru najjača u ligi i da nisu prvi favoriti za titulu. Druga je da se moram zahvaliti kolegi Anesu Tojagi, jer je ovaj tekst djelomično baziran na Facebook raspravi koja je išla u kasne sate.

Što se tiče samih Warriorsa, pogledajmo im roster ove godine i uporedimo ga sa prošlim. Prošle godine, tu su bili Barbosa, Bogut, Barnes, Curry, Ezeli, Green, Iguodala, Livingston, Looney, McAdoo, Rush, Speights, Klay Thompson i od pola sezone Anderson Varejao. Od ovih igrača, kao Ratnici  su ostali Curry, Green, Iguodala, Livingston, Klay i Varejao (plus McAdoo i Looney koji imaju minorne uloge na parketu). Istina, dobili su svoje zamjene u Zazi Pachuliji, Davidu Westu, JaValeu McGeeju i u par rookie  igrača, te naravno u Kevinu Durantu, ali očigledno je da su zbog ogromnog ugovora Kevina Duranta morali izgubiti dosta onoga što im je bilo utkano u sistem prošle godine. Najveći gubitci po meni su Bogut i Ezeli, dva centra koja su garantovala dosta zaštite obruča, a to je nešto čega im je falilo prošle godine u finalu kada je Bogut pao sa ozljedom koljena. Mislim da je Bogut tu bolji od Pachulije a i Ezeli bi sigurno sa svojim napretkom koji je i prošle  godine bio evidentan, bio bolji u tom segmentu od Gruzijca i umalo All-Stara ove godine. Naravno, u Warriorsima su se pobrinuli i da srede barem djelomično taj dio, pa su potpisali i JaValea, ali o njemu vam ne moram govoriti. Veliko je pitanje kojeg McGeeja ćete dobiti, da li onog perspektivnog rim protectora sa ogromnim skokom (jedan od rekordera NBA draft combinea), ili onog pomalo glupavog igrača koji ne može da baci dodavanje kako treba.

Na četvorci su umjesto Speightsa doveli Davida Westa. West je sada jako očigledan u „ganjanju“ prstena na što mu ne mogu zamjeriti. To je ipak sada veteran kojeg, pretpostavljam, baš briga što drugi misle. On je solidna opcija, može pogoditi sa poludistance i mislim da je tu negdje sa Marreeseom Speightsom. Ono zbog čega bi ja prije uzeo Speightsa je to što će trebati barem malo vremena da se West uhoda, dok je Mo Buckets bio dio ove ekipe zadnje tri godine i znao je „u dušu“ Kerrov sistem. Isto tako, malo je mlađi i predstavlja bolju opciju što se tiče širenja parketa, ali goru što se tiče pokretljivosti i konstantnosti igre.

durant-west

Preskočiti ću poziciju niskog krila s obzirom na to da su tu doveli Kevina Duranta i tu je naravno Andre Iguodala, pa su tu najdublji. Očekujem da ćemo puno više gledati Duranta na četvorci u onim death postavkama, gdje će Iguodala puniti poziciju trojke. Ono što me brine jeste Iggy i njegovi problemi s ozljedama. Sve su veći kako idu godine i onog Iguodalu što smo gledali u finalu Warriorsi sigurno ne bi željeli da gledaju u jednoj dugoročnoj NBA sezoni. Po meni, greška je ne dovođenje još jedne „trice“ na roster jer će Andre igrati ogromne minute, a to njegovo tijelo, barem po meni, neće moći toliko dobro podnijeti. Pravi problemi ustvari počinju sa bekovima, gdje su naravno splash brothersi Klay Thompson i Stephen Curry. Njihova mjesta su zagarantovana, ali je itekako evidentno da će obojica morati igrati više minuta. Nema više Barbose na rosteru koji je odlično punio minute kao rezervna dvojka, a nije realno očekivati išta od rookiea Patricka McCawa koji ima svoje pozitive, ali daleko je to od kvalitete i uigranosti Leandra Barbose, koji se ovo ljeto vratio u Phoenix gdje je igrao najbolju košarku života. Mislim da isto tako ne vrijedi puno spomenuti Phila Presseya ili Iana Clarka koji jednostavno nisu dovoljno dobre opcije da budu zamjene igračima ove kvalitete. U svakom slučaju, po meni barem, rotacija bi trebala da izgleda ovako:

PG: Steph Curry, Shaun Livingston, Phil Pressey
SG: Klay Thompson, Ian Clark, Patrick McCaw
SF: Kevin Durant, Andre Iguodala
PF: Draymond Green, David West, James Michael McAdoo, Kevon Looney
C: Zaza Pachulia, Anderson Varejao, JaVale McGee

Naravno, ovdje treba zasada dodati još par igrača koji su tu na trening-kampu, ali ovako bi na kraju trebao izgledati 15-člani roster Warriorsa. Po meni, igrači vrijedni nekih solidnih minuta su, osim startne petorke, još samo Livingston, Iguodala, West i Varejao. Eventualno bih još u ovu grupu dodao McCawa ako se pokaže bolji nego što se to očekuje, ali i za njega i za McGeeja je teško napraviti neki ozbiljniji case. Svakako da prva petorka izgleda strašno, ali manjak odličnih igrača sa klupe i ogroman pritisak medija da ova ekipa bude najbolja u povijesti lige, bolja čak i od one od prošle godine koja je dostigla rekordnih 73 pobjeda, sve to može dobrano da utiče na stvari poput fitnessa igrača u playoffu ili broja ozljeda. Po meni, ova ekipa je platila veliku cijenu dovođenjem Duranta, a vidjeti ćemo da li će to biti na kraju profitabilno odricanje.

Još jedna bitna stvar je trener. O Steveu Kerru se ne može reći mnogo loših stvari. Solidna karijera back-up razigravača, par NBA titula, jako dobra trenerska karijera…ali ovo bi mogao biti onaj period koji će nam pokazati da li se radi o treneru koji je napravio ekipu ili o ekipi koja je napravila trenera. Realno, na Kerru je pritisak zbog kojeg iskreno mislim da bi se malo tko mijenjao sa njim u ovom trenutku. Po meni, da je mogao da bira, ne vjerujem da bi baš iste sekunde osakatio svoju rotaciju zbog koje je mogao da čuva svoje zvijezde svu sezonu, zbog jednog igrača, pa makar njegovo ime bilo Kevin Durant. Sada, ovo nije ona ekipa koju je on imao priliku voditi dvije prošle sezone. Ovo je ekipa zbog koje se njegov mindset kao trenera mora mijenjati, pa makar i minimalno. On mora sačuvati svoje zvijezde fizički sa mnogo tanjom klupom, ukomponovati ogroman broj novih igrača, raspodijeliti šuteve na četiri odlična, nevjerojatna igrača u Durantu, Stephu, Klayu i Draymondu, i sve to raditi pod ogromnim pritiskom da uspije. Da li je Kerr dovoljno dobar za to?

steve-kerr

Ubijte me, ali mislim da nije. Mislim da je ovdje slučaj o ekipi koja je stvorila trenera, i da je ovo ekipa jednog Gregga Popovicha ili Phila Jacksona (posebno Popovicha koji zna koristiti svaki centimetar svog rostera), ja bih prodao sve što imam i stavio na to da Golden State uzima titulu ove godine. Sa Kerrom na mjestu trenera…ne bih bio toliko siguran. Mislim da se radi o dobrom treneru, ali koliko god mu je uprava olakšala posao dovođenjem Durantule, toliko mu ga je i otežala jer mu je „ukrala“ dosta onoga što ga je definisalo kao trenera. Pitanje je koliko će, također, kako će se svi uklopiti, što je isto djelomično do trenera. Kemija je nešto čime su se u Golden Stateu ponosili, a dosta te kemije je „otišlo“ u druge NBA franšize. Kemija je ipak nešto što se dugo vremena gradi, nije nešto što se stvori preko ljeta (bez obzira što rekli u Golden Stateu). Naravno, pitanje je i ega na kraju, odnosno pitanje je i player managementa. Svi znamo što se dešavalo sa nekim drugim ekipama koje su se ovako sklapale, a najbliži primjer je onaj iz Los Angelesa kada je na kraju Dwight Howard otišao jer se nije slagao na parketu sa Kobe Bryantom. Nitko ne zna što će točno biti kada se izađe na NBA parket, ali i ovo je svakako mogućnost.

Na kraju moram još jednom ponoviti – ne kažem, niti bih se usudio reći, da oni nisu prvi favoriti za NBA titulu. Ali mislim da sam dobro objasnio da se malo „trči pred rudu“ kada se kaže da je NBA već odlučena. Svakako da i druge ekipe imaju iste, pa čak i gore probleme, ali sada su u fokusu Warriorsi i taj koncept okupljenih superekipa. U svakom slučaju, mislim da će ovo biti uzbudljiva sezona i stvarno jedva čekam da vidim kako će proći projekt građen u Oaklandu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE