Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lakersi domaæini Oklahomi, Bobcatsi po izbjegavanje blamaže

Posljednja je nedjelja pred nama barem što se regularnog dijela sezone tièe. Tako æemo biti u prilici po posljednji puta u rane veèernje sate popratiti dva jako zanimljiva dvoboja. Prvi poèinje veæ u 19.00 gdje Atlanta ugošæuje New York i ima priliku dodatno uèvrstiti poziciju broj pet i prednosti domaæeg terena nad Bostonom. Nakon njih slijedi najzanimljiviji susret veèeri gdje Lakersi doèekuju Oklahomu i traže pobjedu kako bi izbjegli metlu tj. treæi ovosezonski poraz. Od ostalih susreta treba izdvojiti gostovanje Rocketsa kod Miamia gdje im je potrebna pobjeda kako bi ostali uz bok Utahu koja drži osmu poziciju te novo gostovanje Orlanda kod ekipe sa Zapada, Denvera, u samo dva dana nakon što su juèer izgubili poslije produžetka.

Atlanta Hawks – New York Knicks  19.00

Atlanta (38-25) je u žestokoj borbi sa Bostonom i Orlandom za prednost domaæeg terena u doigravanju. Pred Orlandom su u malo veæoj prednosti jer  i da ostvare isti omjer Hawksi su bolji u meðusobnom srazu dok je nad Celticsima ipak potrebno ostvariti prednost iako ih do kraja ne èekaju nimalo lagani zadaci. Ustvari, veèeras ih èeka vjerojatno najlakša utakmica od naredne tri koje još moraju odigrati. Ugostit æe Knickse koji su osigurali doigravanje i malo opustili koènicu u zadnje vrijeme. U dosadašnjem dijelu sezone su se susreli dva puta i svaka ekipa ima po pobjedu. Najviše problema bi mogli imati pod košem i u èuvanju Anthonya jer je Smith sada visoko krilo i tako ostaje prirodni bek šuter Johnson na Carmelu. Chandler i povratnik Stoudemire bi tu prednost trebali iskoristiti samo ako bude želje kod njih, jer su u zadnjem ogledu protiv Clevelanda pokazali da baš i ne pucaju od motiva. I njima do kraja predstoje tri utakmice a osim ove svakako æe zahtjevna biti i sljedeæa, kada im u goste stižu Clippersi. Zbog izostanka Lina i najvjerojatnije Davisa u poèetnoj petorci æe i dalje biti Mike Bibby, igraè koji uživa veliko povjerenje od strane Mike Woodsona koji ga je tri sezone u Hawksima trenirao.

Da su Knicksi u potpunosti motivirani i željni pobjede prednost bi išla na njihovu stranu, ovako su puno veæi izgledi na strani Atlante jer im je bitna pobjeda u osvajanju prednosti domaæeg parketa za prvu rundu doigravanja.

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder  21.30

Vjerojatno najzanimljivija utakmica veèeri nas oèekuje veèeras u Staples Centru iako u globalu ovaj sraz i ne igra neku jako bitnu ulogu. No, u pozadini se odvija mali niz jako zanimljivih detalja koji nekima možda i puno znaèe. U prvi plan iskaèe borba Lakersa za 3. poziciju sa Clippersima i izbjegavanje za njih neugodnih Grizzliesa te borba Oklahome sa San Antoniom za prvo mjesto Zapada i ostvarivanje najboljeg omjera lige, što nije ne važno kada se zna da tada protiv svih imaš prednost domaæeg parketa do samog Velikog finala, ako se uopæe i doðe do njega, naravno. Zatim tu je i potiha borba Bryanta i Duranta za mjesto najboljeg strijelca lige gdje je razlika samo 0.1 poen u korist Crne mambe. I da ne spominjemo još potencijalnu metlu Thundera nad Lakersima što nije nimalo ugodno s obzirom da su to dva najveæa favorita Zapada koliko god dobro Spursi igrali. Dakle, veèeras bi trebalo biti vatreno u Staples Centru i do prve runde doigravanja navijaèi Lakersa ih više neæe vidjeti na domaæem parketu. Kobe Bryant je izjavio kako je 100% spreman te da više nema nikakvih problema sa ozljedama. Sa druge strane Oklahoma veèeras završava turneju od pet gostovanja (3-1) i pobjedom bi bili u sjajnoj poziciji sa dvije domaæe pobjede zakljuèiti fenomenalnu sezonu.

Jako teška utakmica za prognoziranje. No iæi æemo ipak po iskustvu iz prošla dva meðusobna susreta gdje je Thunder i više nego lagano slavio. Lakersi su veteranska ekipa koja zna da prave stvari tek u doigravanju slijede tako da su njima ti sitni detalji ipak manje važni.

Charlotte Bobcats – Sacramento Kings  00.00

Bobcatsima je ovo vjerojatno najbolja pa i jedina prilika za prekinuti taj katastrofalan niz od 19 poraza. Još uvijek su na samo sedam pobjeda a zadnji put su slavili još davnog 17. ožujka protiv Toronta 107:103. Ako imaju imalo obraza priuštit æe Paulu Silasu barem jednu pobjedu koliko im i treba do kraja sezone kako on ne bi bio ubilježen u knjige kao trener momèadi sa najgorim postotkom pobjeda i poraza. Prekjuèer se vidio mali napredak i velika želja da to ostvare u domaæoj utakmici protiv Memphisa no ipak nisu imali toliko snage za pobijediti puno jaèeg protivnika. Odlièan je bio Gerald Henderson koji je ubacio 32 poena (rekord karijere) te podijelio 4 asistencije. Kasnije je izjavio kako žele ostvariti do kraja barem tu jednu pobjedu i da im je to jedini cilj no trebali su o tome puno ranije razmišljati kako se ne bi uopæe doveli do te situacije. U goste im dolazi Sacramento koji se lošom igrom u posljednje vrijeme i èak devet poraza u zadnjih deset utakmica doveo u poziciju da bi lako mogli završiti na posljednjem mjestu Zapadne koferencije pošto su ih Hornetsi sustigli i dijele isti omjer, 20-43. Domaæini æe biti bez Maggettea a upitni su Augustin i problematièni Thomas. Kod Kingsa se ozlijedio najbolji strijelac Marcus Thornton te je dvojben za veèerašnje gostovanje.

Sacramento je svakako bolja i talentiranija momèad te se oèekuje njihova pobjeda ali bi nas Bobcatsi možda mogli i iznenaditi te doæi do toliko željene pobjede kako bi izbjegli dodatnu dozu sramote.

Miami Heat  – Houston Rockets  00.00

Miami Heat (45-18) je sinoæ kod kuæe poražen od Washington Wizardsa 84:86. Iako to na prvi pogled izgleda kao senzacija, kad se vidi èinjenica da su LeBron James i Chris Bosh sjedili na klupi, a Dwyane Wade odigrao samo 2 minute, onda to izgleda sasvim normalno. Ozljeda kažiprsta Dwyane Wadea ipak nije teže prirode i biti æe spreman za nadolazeæi play-off.  U izostanku zvijezda najbolje su reagirali Mike Miller i Mario Chalmers sa po 16 koševa. Danas bi netko od dvojica James-Bosh mogao nastupiti, s obzirom da se prvi bori za MVP nagradu. Houston Rocketsi (33-31) su juèer kod kuæe slavili protiv Golden State Warriorsa sa 99:96. Nije to bila neka blistava predstava, no glavno da je prekinut niz od šest poraza. Sa 20 koševa najefikasniji je bio Courtney Lee.

Gosti imaju male šanse za ulazak u play-off, no dok ima nade vrijedi se boriti. Ukoliko danas neæe odmarati igraèe, onda oèekujemo pobjedu Miamija, a u sluèaju njihovog izostanka veæe šanse ima Houston.

Detroit Pistons  – Toronto Raptors  00.00

Domaæini (23-40) su prošlu utakmicu kod kuæe poraženi od Minnesota Timberwolvesa rezultatom 80:91. Treba napomenuti da je Detroit imao vrlo lošu šutersku veèer, te da su u zadnju èetvrtinu ušli sa samo 58 postignutih koševa. Iskusni Tayshaun Prince je bio najraspoloženiji sa 18 koševa. Èini se da Detroit jedva èeka završetak ove sezone, a tako vjerovatno misle i njihovi današnji gosti. Toronto Raptorsi (22-41) polako privode sezonu kraju. Bez Andrea Bargnanija i Jose Calderona znaju da nemaju što previše tražiti, pa su u srijedu na gostovanju u Miamiju poraženi sa 72:96, uz èinjenicu da su Bosh i Wade ostali na klupi. James Johnson bio je prvi strijelac momèadi s 18 koševa, Alan Anderson je dodao 15 i još jednom pokazao da ima svoje mjesto u NBA-u.

Mala prednost domaæinima koji bi trebali iskoristiti gostujuæe probleme sa ozljedama.

San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers  01.00

San Antonio Spursi (46-16) su sve bliže osvajanju Zapadne konferencije, a zadnju utakmicu su deklasirali Los Angeles Lakerse sa 121:97. Utakmica je bila riješena nakon završetka treæe èetvrtine, gdje su domaæini vodili sa +18. Svih 13 igraèa Spursa je kroèilo na parket, a samo se James Anderson nije upisao u strijelce. Najefikasniji je bio Tim Duncan sa 21 košem. San Antonio trenutno ima šest pobjeda u nizu, a da nije bilo onog odmaranja igraèa u Salt Lake Cityu sad bi možda govorili o 19 pobjeda u nizu. Cleveland Cavaliersi (21-41) su u petak kod kuæe slavili protiv New York Knicksa sa 98:90. Kyrie Irving se vratio u momèad i odmah bio najbolji strijelac sa 21 košem. Gosti su odigrali najlošiju utakmicu u zadnje vrijeme, a domaæi igraèi su to dobro iskoristili.

Igra maèke i miša, sve osim lagane pobjede domaæina bi bila senzacija.

Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors  01.00

Treæi susret izmeðu ove dvije ekipe, do sada obje ekipe imaju po jednu pobjedu. Minnesota je nakon niza od 11 poraza upisala pobjedu protiv Detroita (91:80).  Imali su samo tri pogoðena šuta za tri poena iz 15 pokušaja. Najbolji u ekipi je bio Nikola Pekoviæ sa 23 poena i 9 skokova. Dobar je bio i Jose Barea sa 13 poena, 12 asistencija i 6 skokova. Warriorsi hendikepirani neigranjem najboljih igraèa upisuju loše rezultate. Prošlu utakmicu su protiv Houstona upisali osmi poraz u nizu (96:99). Najviše poena u ekipi su upisali Klay Thompson (24) i Brandon Rush (19) koji je dodao još sedam skokova. Domaæoj ekipi neæe nastupiti Ricky Rubio i Darko Milièiæ, a upitni su Kevin Love i Luke Ridnour. Warriorsima neæe nastupiti èak èetiri igraèa koja su odavno na popisu ozljeðenih dok im se pridružio i Nate Robinson te najvjerojatnije neæe biti ni njega.

Prednost dajemo Minnesoti zbog domaæeg terena i ipak kompletnije ekipe.

Denver Nuggets – Orlando Magic  02.00

Denver nakon pobjede nad izravnim konkurentom za doigravanje (Phoenixom), i osiguravanja plasmana, doèekuje Orlando koji igra loše u posljednje vrijeme. Denver je pobijedio 118:107, te se sada nalazi na šestoj poziciji Zapada ispred branitelja naslova Dallasa. Sinoæ je odliènu utakmicu odigrao Ty Lawson upisavši double-double (29 poena i 10 asistencija). Jako dobar je bio i Kenneth Faried sa 18 poena i 14 skokova. Orlando je sinoæ gostovao kod Utaha i upisao novi poraz, drugi u nizu rezultatom 107:117. Najbolji je bio Jameer Nelson sa 23 poena i 11 asistencija. Na vrhu liste strijelaca su mu se pridružili Ryan Anderson i Jason Richardson, obojica sa po 21 poenom. Dobra vijest za Orlando pred doigravanje je ta da im se u ekipu vratio Glen Davis koji mijenja ozlijeðenog Dwighta Howarda na poziciji centra. Nuggetsima neæe nastupiti Rudy Fernandez i Wilson Chandler. Magicu neæe nastupiti Dwight Howard i Hedo Turkoglu, a upitan je Daniel Orton.

Prednost dajemo Denveru koji pruža bolje igre u posljednje vrijeme te još uvijek nije osigurao šestu poziciju zbog èega im je potrebna pobjeda.

Los Angeles Clippers – New Orleans Hornets  03.30

Clippersi su imali dva dana odmora nakon što su pretrpjeli poraz kod Sunsa 93:90. Vinny Del Negro se nakon tog okršaja oglasio pošto je Blake Griffin zadobio težak udarac u glavu od Robina Lopeza kako bi suci i liga trebali više štititi njegovog igraèa. Veèeras æe imati novi napeti okršaj sa Jasonom Smithom koji ga je ranije u sezoni takoðer poslao na parket i zaradio dvije utakmice suspenzije. Ipak, Clippersi su apsolutni favoriti te uz raspoloženog Chrisa Paula  na svome parketu mogu dobiti svakoga. Bit æe to ujedno i dobrodošlica za njihovog bivšeg igraèa Erica Gordona koji sada nosi dres Hornetsa i pokušava im donijeti koju pobjedu više kako ne bi završili posljednji u svojoj konferenciji. Domaæi navijaèi ga zasigurno pamte po dobrome i oèekujemo da æe zaraditi pljesak iako igra za protivnike. Ekipa New Orleansa ima pet pobjeda u zadnjih šest susreta te su došli do 20-43 omjera. Predstoje im još tri utakmice odnosno tri gostovanja do kraja a ovo prvo æe odraditi bez Jacka, Okafora i Kamana koji su out do kraja sezone. Kod domaæih je upitan nastup Reggiea Evansa no on niti nije neka važna karika zbog koje æe patiti rezultat ekipe iz Los Angelesa.

Clippersi su veliki favoriti te moraju od samog poèetka jurišati na pobjedu žele li ostati u utrci sa Lakersima a ujedno i održati prednost nad Grizzliesima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE