Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lakersi iznenadili Rocketse, Davisovih 50, odlični Bogdanović i Bender

Još jedna fantastična noć u NBA ligi, što za neke igrače, što za nas fanove.

Današnja ‘priča’ počinje u Orlandu, gdje je Miami Heat pobjedom ušao u prvu sezonu bez Dwyanea Wadea nakon 13 godina. Vidjeli smo borbu centara, s obzirom da je Nikola Vučević predvodio Orlando, dok je novi multimilijuner Hassan Whiteside predvodio Heat. Za Magic su svi starteri imali preko 10 poena, a redom su to bili Fournier (20 poena, 4 skoka, 4 asistencije), Vučević (17, 14, 3), Payton (16, 4, 5), Gordon (12, 8, 4) te Serge Ibaka (14 poena, 7 skokova). Mario Hezonja je igrao 14 minuta, te pogodio jedan šut od pet pokušaja, te jedno slobodno bacanje od dva pokušaja. Uz ta 3 poena, imao je i tri skoka i dvije asistencije. Za Heat se trebaju izdvojiti Whiteside (18 poena, 14 skokova), Winslow (15 poena, 8 skokova, 4 asistencije) te Goran Dragić (16 poena, 6 skokova, 6 asistencija). Sa klupe su imali pomoć Tylera Johnsona koji je imao 15 poena i 6 skokova.

U Bankerslife Fieldhouse areni smo vidjeli možda i najbolju utakmicu noći, gdje su Indiana Pacersi pobijedili Dallas Maverickse nakon produžetka. Dallas je u ovoj utakmici predvodio Deron Williams sa 25 poena i 7 asistencija kroz 40 odigranih minuta, a vrijedi izdvojiti i Harrisona Barnesa koji je svoj debi u dresu Mavsa zaključio sa 19 poena i 9 skokova, te tri trojke od kojih je jedna pogođena kako bi se izborio produžetak. Sa druge strane jednostavno fantastična noć za Mylesa Turnera. 20-godišnjak je imao 30 poena, dodao 16 skokova i još 4 blokade, dok je drugi najbolji igrač bio Paul George sa 25 poena, 8 skokova i 6 asistencija.

U TD Centru se odigrala prava mala drama pri kraju utakmice gdje su gostujući Netsi jakom serijom pred kraj napravili sebi odličnu šansu da se vrate u meč nakon -20 tokom četvrte četvrtine, ali su ipak malo zakasnili sa svojim finalnim pushom. Justin Hamilton je bio fantastičan u dresu Netsa, sa 17 poena i 10 skokova (te tri trojke), a najveća pomoć je dolazila od Bojana Bogdanovića koji je susret završio sa 22 poena i sa dosta iskazanog samopouzdanja. Popularni Babo je dizao neke trice koje možda prije ne bi, ali su i one ulazile, barem neke od njih. Sa druge strane, najbolji je bio Isaiah Thomas sa 25 poena, a solidnu pomoć imao je u Jaeu Crowderu koji je imao 21 poen i  5 skokova, uz odličnu igru na defanzivnom kraju parketa.

Noć karijere za Jonasa Valanciunasa se desila u Torontu gdje su domaći Raptorsi na „pogon“ DeRozanovih 40 poena i Jonasovih 32 poena i 11 skokova, došli do pobjede nad gostima iz Detroita. U redovima Pistonsa najbolji je bio Tobias Harris sa 22 poena, dok su Morris  i Drummond dodali 17, odnosno 16 poena. Osim spomenutih Valanciunasa i DeRozana, ne vrijedi nekoga posebnoga primjetiti u redovima Raptorsa.

Charlotte je u Milwaukeeuju riješio domaće Buckse bez problema. Za domaćina je fantastičnu noć imao Giannis Antetokounmpo koji je završio utakmicu sa 31 poenom, 9 skokova i 5 asistencija, uz jednu pogođenu trojku. Doduše, falila je prava pomoć, a još vrijedi izdvojiti i Grega Monroea sa klupe sa 14 te Jabari Parkera sa 13 poena. Mirza Teletović je susret završio sa  6 poena uz loš šut iz igre, te uz 3 skoka. Hornetse su predvodili redom Kidd-Gilchrist sa 23 poena i 14 skokova, Kemba Walker sa 17 poena i 8 asistencija te Roy Hibbert sa 15 poena i 9 skokova.

Odlična utakmica u Memphisu je na kraju otišla na stranu domaćih Grizzliesa. Kod Wolvesa najbolji su bili Wiggins sa 25 i Towns sa 21 poenom, dok je LaVine dodao 19 poena. Međutim, nije bilo dosta pomoći od klupe pa je ipak ekipa Minnesote dobila prvi poraz ove godine. Kod domaćina najbolji je bio Mike Conley sa 24 poena i 4-5 šuta za tri poena, dok je Zach Randolph sa klupe upisao double-double učinak sa 19 poena i 11 skokova.

Denver se provukao protiv New Orleansa koji je bio predvođen nevjerojatnim Anthonyem Davisom. Popularni Unibrow je imao čak 50 poena, 16 skokova, 5 asistencija, 7 ukradenih lopti te 4 blokade, i sve to uz samo tri izgubljene lopte. Najveću pomoć imao je u Timu Fraizeru koji je imao double double – 15 poena i 11 asistencija. Denver je predvodio Jusuf Nurkić sa 23 poena i 9 skokova, dok je Will Barton doprinjeo sa 22 poena i 5 skokova. Nikola Jokić je susret završio sa 5 poena i 7 skokova.

Pored meča Dallasa i Indiane, najbolji susret gledali smo u Philadelphiji gdje su domaći Sixersi bili jako blizu da pobijede Russa Westbrooka  i ostale igrače Oklahome. Joel Embiid je bio fantastičan u limitiranim minutama, pa je susret završio sa 20 poena i 7 skokova, dok je drugi najbolji igrač bio Sergio Rodriguez koji je zabavljao publiku svojim dodavanjima primarno, a zatim i stilom igre generalno. 12 poena i 9 asistencija za bivšeg igrača Real Madrida, i što je još bitnije, nije imao niti jednu izgubljenu loptu. Sa druge strane je tu bio Westbrook koji je susret završio sa 32 poena, 12 skokova i 9 asistencija, dok je najveću pomoć imao u Enesu Kanteru koji je dosta problema zadavao svojim ofanzivnim skokom. On je susret završio sa 17 poena i 12 skokova, od čega 5 skokova u napadu. Steven Adams  je dodao 16, a Oladipo i Ilyasova po 10. Dario Šarić je imao pet poena uz 2-12 šut iz igre, te 7 skokova i 2 asistencije.

Dolaze li napokon bolja vremena za Kingse? Sinoć su sredili Sunse u Phoenixu rezultatom 113:94 a prevodio ih je tanem Rudy Gay-DeMarcus Cousins. Prvi je ubacio 22 poena i skupio 4 blokade, dok je drugi bio raspoložen s 24 poena i 6 skokova. U redovima domaćina nitko od startera nije odigrao više od 30 minuta a istaknuli su se Devin Booker s 18 poena te Eric Bledsoe sa 16. Četvrti najbolji strijelac Sunsa bio je naš Dragan Bender koji je za 12 minuta na parketu ubacio 10 poena uz dva skoka i jednu ukradenu loptu.

Run and gun spektakl odigrao se u Staples centru gdje su domaćini Lakersi ukrali pobjedu Rocketsima u zadnjoj četvrtini, na kraju je bilo 120:114. Apsolutni junak bio je Jordan Clarkson koji je u drugom poluvremenu ubacio 23 poena iako je u prvom imao samo 2. Istaknuo se i u ključnim momentima kada se lomila utakmica ubacivši ključnu tricu na 2 minute prije kraja. D`Angelo Russell zabio je 20 poena, a Julius Randle imao je odličnu all-round predstavu s 18 poena,  7 skokova, 6 asistencija i jednom blokadom. Kod gostiju James Harden je odigrao odličnu utakmicu s brojkama 34-8-17, a dobre partije pružili su Eric Gordon s 19 poena i Clint Capela sa 16.

Latest Posts

NE PROPUSTITE