Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lakersi kod Memphisa, Netsi dočekuju Clipperse

Stanovnici Sjedinjenih Amerièkih Država juèer su proslavili Dan zahvalnosti te NBA utakmice nisu igrane, ali već se liga vraća na stare staze. Večeras je na rasporedu 12 susreta, a kao “najjača” utakmica izdvaja se ona Memphis Grizzliesa protiv Los Angeles Lakersa.

Charlotte Bobcats (6-4) – Atlanta Hawks (6-4)  01.00

Nakon očajne prošle sezone Charlotte Bobcatsi su se mnogo popravili i trenutno su na poziciji koja vodi u playoff. Teško da će tu i ostati, no sigurno veseli takav pomak u rezultatu. Prošlu su utakmicu kod kuće porazili Toronto Raptorse s 98:97. Gosti su mogli do pobjede, ali Talijan Andrea Bargnani je promašio šut sa zvukom sirene. Od čak sedam dvoznamenkastih igrača Charlotte najefikasniji je bio Kemba Walker s 19 koševa. Atlanta Hawksi su zadnju utakmicu ugostili jedinu momčad bez pobjede, ali su pobjedu upisali tek nakon dodatnih pet minuta. Vodila je Atlanta i s dvoznamenkastom prednošću, ali žilavi gosti su izborili produžetak. U tom produžetku Washington je bio nadomak prve pobjede u sezoni, no Kyle Korver je pogodio tricu za 101:100 i tako su Wizardsi ostali na nula pobjeda u sezoni.

Očekuje se pobjeda Atlante jer su za klasu bolja momčad od Bobcatsa.

Orlando Magic (4-7) – Cleveland Cavaliers (3-8)  01.00

Orlando je i drugi puta u tjedan dana pobijedio Detroit Pistonse. Nakon što su ih svladali u gostima u srijedu su ih porazili kod kuće rezultatom 90:74. Presudna je bila treća četvrtina koju su dobili sa 26:8 i tako si stvorili nedostižnu prednost pred zadnjih 12 minuta. Rookie Andrew Nicholson je s 15 koševa bio najbolji u pobjedi. Orlando mnogo bolje izgleda s Jameerom Nelsonom u početnoj petorci i navijači Orlanda su jedva dočekali njegov povratak na parket. Cleveland Cavaliersi su odigrali prvu utakmicu bez svojeg najboljeg igrača Kyriea Irvinga i pobijedili. Na opće iznenaðenje slavili su kod kuće protiv Philadelphije sa 92:83. Junak utakmice je bio Jeremy Pargo sa svojih 28 koševa od kojih su neki bili ključni. Irvinga neće biti mjesec dana i Cleveland očekuju teški dani s obzirom da je ostatak momčadi dosta slab na svim pozicijama.

Orlando bi trebao upisati novu pobjedu i tako Cleveland još više potisnuti na dnu konferencije.

Brooklyn Nets (6-4)  – Los Angeles Clippers (8-3)    01.30

Netsi su nakon pet pobjeda u nizu skupili dva poraza. Nakon gustog poraza od Los Angeles Lakersa uslijedio je poraz od Golden State Warriorsa s 102:93. Iako su u prvom dijelu vodili i s 12 koševa razlike nisu izdržali u nastavku, te su domaćini zasluženo došli do pobjede. Deron Williams je zabio samo 9 koševa, a u sivilo se uklopio i Joe Johnson sa svojih 13 koševa . Večeras moraju doigrati mnogo bolje jer u goste im dolazi trenutno jedna od momčadi s najboljom formom. Los Angeles Clippersi su zadnju utakmicu izgubili od Oklahome nakon produžetka. Poraz leži u činjenici da je Chris Paul iz igre gaðao 2-14 i ukupno zabio 9 koševa. Domaćini su na njemu izmijenili nekoliko čuvara i tako ga potpuno izmorili. Blake Griffin je u porazu bio najbolji sa svoja 23 koša, dok je Jamaal Crawford ubacio 20. Clippersi imaju veliku širini u momčadi, a još im se moraju priključiti Chauncey Billups i Grant Hill s kojima bi mogli krenuti u pohod na naslov.

Dosta teška utakmica za prognozirati, no prednost dajemo gostima koji su ipak u mnogo boljoj formi.

Boston Celtics (6-6) – Oklahoma Thunder City (9-3)  01.30

Boston nikako da uhvati ritam i nakon teškog poraza od slabašnog Detroita stigao je domaći poraz od San Antonia 112:100. Boston napadački nije odigrao lošu utakmicu, dapače iz igre su šutirali 53 posto, ali njihovo glavno oružje obrana nije bila na očekivanoj razini. Bila je to četvrta uzastopna utakmica u kojoj je Boston primio preko 100 koševa. U porazu je najbolji bio Rajon Rondo s 22 koša i 15 asistencija, čime je svoj niz s dvoznamenkastim brojem asistencija produžio na 35 utakmica. Usprkos solidnom omjeru košarkaši Oklahoma City Thundera nisu bili previše zadovoljni kako su igrati protiv najboljih momčadi na Zapadu. Izgubili su dva derbija, jedan u San Antoniju te jedan pred svojim navijačima od Memphis Grizzliesa i svim silama su željeli dokazati kako spadaju u sam vrh. Priliku za to dobili su u srijedu kada su im u goste stigli  Los Angeles Clippersi koje su na kraju dobili sa 117:111. Kevin Durant s 35 koševa i Russell Westbrook s 23 su bili najzaslužniji za pobjedu. Oni su naime postigli sve koševe Oklahome u dodatnih pet minuta.

Boston nikako da uhvati ritam stoga ulogu favorita dajemo gostima.

Detroit Pistons (2-10) – Toronto Raptors (3-9) 01.30

Dvoboj ekipa koje traže izlazak iz loše forme s početka sezone. Pistonsi (2-10) su i ovu sezonu krenuo očajno sa samo dvije pobjede iz dvanaest utakmica, ali treba istaći da su te pobjede protiv Bostona 20 razlike i Philadelphije 18, čime su pokazali da imaju respektabilan roster koji se može nositi i s jačim ekipama od Toronta. Toronto (3-9) ove sezone ima tri igrača koja igraju najbolje sezone u karijeri, a to su Lowry, DeRozan i Bargnani. Iako njih trojica igraju sezone karijera Toronto je samo poboljšao igru u napadu u odnosu na prethodne sezone ali još uvijek im je obrana propusna te primaju preko 100 poena po utakmici i na samom su dnu ljestvice najboljih obrana u ligi.

U dvoboju ekipa s dna dajemo blagu prednost Detroitu zbog domaćeg parketa.

Memphis Grizzlies (8-2) – Los Angeles Lakers (6-6) 02.00

Derbi utakmica večerašnjeg programa igra se u Memphisu. Grizzliesi (8-2) su trenutno na prvom mjestu Zapadne konferencije, igraju odlično na početku sezone i jedno su od ugodnih iznenaðenja ove sezone. Rudy Gay je lider ekipe i predvodi ekipu u poenima dok Gasol i Randolph dominiraju pod košem, a ne treba ni zaboraviti Conleya koji iz sezone u sezonu pokazuje napredak u igri, stoga ne trebaju čuditi ovako dobre igre Memphisa. Njima se večeras suprotstavljaju Kobe i njegovi Lakersi koji su na omjeru 6-6 i još ne igraju onako kako se očekuje od ekipe koja u svom sastavu ima Dwighta Howarda i Kobea Bryanta. Lakersi su neočekivano izgubili prošlu utakmicu na gostovanju kod slabih Kingsa a večeras imaju težak zadatak protiv Memphisa. Zanimljiva i ključna će biti borba pod koševima gdje će borbu voditi Pau Gasol i Howard s jedne te Marc Gasol i Randolph s druge strane.

Utakmica je nezahvalna za prognoziranje. Kod Lakersa se nikad ne zna kada će proraditi, ali ipak očekujemo pobjedu Memphisa koji trenutno izgleda bolje od Lakersa i djeluje kao ekipa koja može ići do kraja.

Indiana Pacers (6-7) – San Antonio Spurs (9-3) 02.00

Pacersi i dalje igraju bez Grangera koji je ozlijeðen i izbivat će s terena na duže vrijeme. Ekipa bez njega igra odlično u obrani, trenutno su drugi po broju primljenih poena po utakmici (91,3). I dok su u obrani meðu najboljima, u napadu su meðu najgorim ekipama u ligi. Samo su Philadelphia, Orlando i Washington lošiji u napadu od Pacersa, a razlog tome je loš postotak šuta od 40%. Glavni napadački aduti Pacersa su podbacili, nitko nema konstantu a posebno treba istaknuti Roya Hibberta koji je totalno podbacio i ne pruža one igre od prošle sezone koje su od njega napravile All-Star igrača.Večeras im u goste stižu San Antonio Spursi koji i ove sezone igraju odlično i sigurno su jedan od favorita za titulu. Ekipa je spoj mladosti i iskustva, tradicionalno je predvode Duncan i Parker, a mlade snage Leonard, koji večeras neće nastupati zbog ozlijede, i Green, koje je Popovich odlično uklopio u sustav igre, igraju odlično, a treba dodati da su s 47% šuta jedna od najboljih šuterskih ekipa u ligi.

Očekujemo pobjedu Spursa koji trenutno puno bolje izgledaju od Pacersa.

Houston (5-7) – New York Knicks (8-2) 02.00

Houston je prekinuo niz od tri poraza pobjedom protiv Chicaga na svom parketu, a još jednu odličnu utakmicu je odigrao James Harden. Trenutno su na omjeru 5-7, što je i realnost ove ekipe jer nemaju igrača koji može pratiti Hardena. Večeras dočekuju zahuktalu ekipu Knicksa koja na početku sezone izgleda moćno. I bez Amarea Stoudemire igraju odlično, Anthony je voða i “trpa” koševe protivnika te je trenutno peti strijelac lige s nešto više od 24 poena po susretu. Odličnu podršku ima u ostatku ekipe, Felton je mnogo napredovao u igri, Tyson Chandler je standardno odličan u obrani, a treba pohvaliti i J.R. Smitha koji je takoðer napredovao i ne radi gluposti kao prije. Svakako ne treba zaboraviti i Jasona Kidda koji donosi potrebnu sigurnost i iskustvo ovoj ekipi.

New York bi trebao dobiti ovaj susret jer Houston previše ovisi o Hardenu.

Denver Nuggets (6-6) – Golden State Warriors (7-5) 03.00

Ako se išta može predvidjeti za ovu utakmicu, to je da bi trebali vidjeti dosta koševa. Obje momčadi igraju brzu run’n’gun košarku, a domaćin je prošle sezone zabijao najviše poena od svih momčadi u ligi. Denver je slabo krenuo u sezonu, ali u ovu utakmicu ulaze nakon pobjede nad Minnesotom u srijedu. U toj su utakmici Nuggetsi gubili 14 razlike na poluvremenu, no na kraju su izvukli pobjedu. Najbolji strijelci za Denver su bili Danilo Gallinari s 19, odnosno Ty Lawson s 18 poena. Golden State je tu večer pobijedio Brooklyn rezultatom 102:93, a najučinkovitiji su bili Stephan Curry s 25 poena i David Lee s 20 poena i 13 skokova. Važan faktor za Golden State su skokovi, a Warriorsi imaju omjer 7-0 kada dobiju borbu u skokovima. David Lee je u samom vrhu lige u skokovima, pa će njegova i Bogutova igra pod obručima biti najvažnija stvar za Golden State.

Zbog prednosti domaćeg terena Denveru lagana prednost.

Utah Jazz (6-6) – Sacramento Kings (3-8) 03.00

Utah je promijenila pristup utakmica, te igraju s novom petorkom koju čine Mo Williams, Randy Foye, Paul Millsap, Derrick Favors i Al Jefferson. Uz trio visokih igrača Millsap – Favors – Jefferson, Utah predvodi ligu u blokadama, a i vrlo su opasni u skakačkom dijelu. Jazzere ove sezone predvodi Al Jefferson s double-double prosjekom od oko 15 poena i 12 skokova po utakmici. Važnu će ulogu imati i prijašnji članovi startne petorke, a sada igrači koji će ulaziti s klupe – Gordon Hayward i Marvin Williams. U još jednoj lošoj sezoni za Sacramento nema mnogo pozitivnih stvari, no definitivno je dobra stvar odlična sezona koju ima DeMarcus Cousins koji ima prosjek 16.6 poena i 10 skokova po utakmici, pa je na taj način preuzeo status prvog čovjeka momčadi od Evansa koji je loše krenuo u sezonu. Ipak, oni su u srijedu rezultatom 113:97 iznenaðujuće porazili Lakerse i na taj način prekinuli niz od 5 uzastopnih poraza. No, mogu li opet iznenaditi i na večerašnjem gostovanju?

Prednost dajemo Jazzu zbog prednosti domaćeg terena i boljeg rostera.

Phoenix Suns (5-7) – New Orleans Hornets (3-7) 03.00

U srijedu su Sunsi s malim izmjenama u početnom sastavu prekinuli niz od 3 poraza za redom pobjedom protiv Portlanda uz 22 poena Marcina Gortata. Gortat igra sjajno ove sezone i prvo je ime inače neuvjerljivih Sunsa. On ove sezone zabija, skače i blokira šuteve kao nikada u karijeri, a kako su ostali u momčadi uspavani on preuzima veliku odgovornost na sebe. Veliku važnost ima i prvi playmaker ekipe Goran Dragić (16 poena i 7 asistencija po utakmici), a valja i spomenuti da Sunsi imaju omjer 0-4 kada Shannon Brown zabije manje od 10 poena. Hornetsima fali Anthony Davis, prvi pick s ovogodišnjeg drafta, no ni on im ne bi puno pomogao u branjenju vanjskih pozicija, što je velika boljka momčadi. Hornetsi općenito igraju dosta lošu obranu, te su u svakoj od posljednjih 5 utakmica primili barem 100 koševa, a i izgubili su u tih 5 utakmica. Momčad je u srijedu izgubila od Indiane nakon produžetaka, a u porazu su Pacersima dopustili da zabiju 15 trica.

Iako ni oni ne igraju baš najbolje, Sunsi su favoriti u svojoj dvorani protiv Hornetsa.

Portland Trail Blazers (5-6) – Minnesota Timberwolves (5-5)  04.00

Domaćini su pobijedili u tri utakmice za redom prije utakmicu u srijedu kada su poraženi od Phoenixa. Portlandova obrana je trenutno najgora u ligi, a njihovi protivnici imaju svakako previsokih 50.1% šuta iz igre. Lillard i Aldridge predvode momčad, al slaba je ovo ekipa, te će im trebati još vremena da ponovno postanu momčad za doigravanje. Pomoć ne trebaju tražiti od igrača s klupe, jer klupa Portlanda u prosjeku zabija tek 12.8 poena, što je najmanje u ligi. Tome podatku treba pridodati i činjenicu da igrači s klupe niti jedne ekipe u zadnjih 25 godina nisu imali manji prosjek od 18 poena po utakmici. Minnesoti se vratio Kevin Love, a s njegov povratkom i igra momčadi bi se trebala pojačati. Minnesota ima problema s ozljedama, pa je zato povratak Lovea još bitniji. On je u svojem prvom nastupu ove sezone ubilježio 34 poena i prikupio 14 skokova, ali je Minnesota svejedno izgubila od Denvera rezultatom 101:94. J.J. Barea i Nikola Peković su se takoðer vratili nakon lakših ozljeda, te su u utakmici u srijedu uz Lovea bili jedini igrači Minnesote koji su zabili u dvoznamenkastim vrijednostima.

Ovo bi trebala biti gusta utakmica, ali laganu prednost dat ćemo gostima, no ne otpisujemo šanse Portlanda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE