Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lakersi novi-stari prvaci, Kobe MVP

Košarkaši Los Angeles Lakersa upisali su svoj 16. NBA naslov pobijedivši svoje najveæe rivale, košarkaše Boston Celticsa rezultatom 83:79.

Saša Vujaèiè zabio posljedni koš
Zanimljivo posljednja dva poena u ovoj sezoni je upisao Slovenac Saša Vujaèiæ. Nakon kanonade trica, kada je Rasheed Wallace iz nemoguæe pozicije smanjio razliku Bostona na samo tri poena i nakon toga trice ubacili Artest za Lakerse i Allen za Kelte, je Pau Gasol vjerojatno prelomio susret. Nakon promašene trice Kobea, uhvatio je loptu u napadu, prosljedio do Kobea koji je na iskusan naèin priborio si dva slobodna bacanja.

Celticsi su jurišali za brzim pogotom, no nakon promašene trice Allena je Rajon Rondo osvojio loptu u napadu te pogodio tricu iz kuta za rezultat 81:79, 13 sekundi prije kraja utakmice.

Veliki Phil, koji je sada osvojio svoj 11. NBA naslov kao trener, je za zadnji napad Lakersa u igru uveo Vujaèièa koji je primio loptu iz auta, te nakon toga hladnokrvno pospremio oba slobodna bacanja. Nakon promašaja Rajona Ronda za tri poena, završila se prièa, Kobe je konaèno mogao pustiti suzu.

Gracias Gasol
Kobe Bryant nije odigrao briljantnu utakmicu, tražio se je sve do zadnje èetvrtine, no na kraju je ipak pospremio nekoliko kljuènih šuteva i zasluženo odnio titulu za najboljeg igraèa ovogodišnjeg NBA finala. No, ipak Kobe æe ulaskom u svlaèionici morati izgovoriti jednu reèenicu: “Gracias Gasol”, naime Španjolski centar je u posljednje èetiri minute ubacio 7 poena (4/5 za 1, te jedno polaganje), a kljuèni trenutak je bio veæ spomenuti skok u napadu.

Odlièno prvo poluvrijeme Celticsa
Prvi dio susreta su dobili Celticsi koji su odlièno otvorili susret i dobili prvu èetvrtinu sa visokih 9 poena. No, nakon toga Lakersi se iskljuèivo odliènom obranom vraèaju u susret te su u jednom trenutku èak poveli 25:23. No, prvo Rajon Rondo u polukontri izjednaèuje, a Paul Pierce sa 9 poena u zadnjih nekoliko minuta donosi vodstvo Celticsima, koji su na odmor otišli sa 6 poena prednosti.

U treæoj èetvrtini su gosti vodili èak za 13 poena, no Lakersi su polako ali strpljivo èekali na svoju priliku. Tu dionicu je odlièno odigrao i Lamar Odom kada je ubacio sve svoje poene na utakmice, njih 7. Poèetak èetvrte èetvrtine je Phil Jackson otvorio bez Kobea Bryanta. Lopta se spustila na Pau Gasola koji je uz prekršaj zabio 2 poena. Nakon toga Kobe mudro izigrava prekršaj Allena na pokušaju šuta za tri poena.

Fisher – Veni, vidi, vici
Derek Fisher je u zadnjoj èetvrtini napustio teren, naime kod jedne nezgodne reakcije u obrani je najvjerojatnije ozljedio koljeno. No, vjerojatno nije rijeè o težoj povrijedi, naime iskusni Fisher je ponovno u najtežem trenutku ubacio tricu. Zadnje vodstvo Kelta na utakmici je bilo nakon dva uspješna slobodna bacanja Allena, toènije 64:61, a nakon toga je Fisher spomenutom tricom preko ruke, prisilio Riversa na novi time-out.

Pierce na silu pokušao riješiti susret
Zadnje minute su pripale Kobeu i Gasolu koji su održavali vodstvo Jezerèana, dok na drugoj strani je Paul Pierce pokušao na siku preokrenuti susret. Paul Pierce je cijeli susret bio nekako distanciran, više se oslonio na šuteve za 3 poena, te leðnu igru protiv Rona Artesta koji ga je tijekom cijelog susreta odlièno pokrivao. U zadnjim minutama je Paul Pierce pokušavao, ali najèešæe su njegovi napadi završili izgubljenom loptom Kelta.

Paul je utakmicu završio sa 18 poena, dok je poen manje ubacio Kevin Garnett. Rondo je pridodao 14 poena, 10 asistencija i 8 skokova, dok je Ray Allen šutom 3-14 iz igre utakmicu završio sa 13 poena. 11 poena je ubacio Rasheed Wallace, dok je 6 dodao Glen Davis.

Artest – igraè utakmice
Kobe je završio susret sa 23 poena i 15 skokova, odnio je titulu MVP finala, ali sigurno ovo nije bila njegova utakmica. Nije bila ni Gasola, koji je u kljuènim trenucima uhvatio skok u napadu, pospremio èetiri slobodna bacanja i utakmicu okonèano sa 19 poena i 18 skokova. Motor ekipe Lakerse je od prve minute bio Ron Artest koji je zabio 20 poena, fenomenalno zaustavio Paula Piercea, ali potez utakmice je izveo kada je nakon trice Rasheeda Wallacea, minutu prije kraja susreta, preko ruke pogodio tricu i zadržao 6 koševa prednosti za Lakerse.

Za kraj možemo dodati da je Derek Fisher pridodao 10 poena, dok je spomenuti Lamar ubacio 7 poena. Po 2 koša su ubacili Saša Vujaèiè i Andrew Bynum.

I tako je završila posljednja utakmica u ovoj sezoni. U društvu mnogih slavnih osoba, meðu kojima su bili primjerice Leonardi DiCaprio, Christina Aguilera, Usher i drugi, David Stern je najvrijedniji pehar predao, potpuno zasluženo, najboljem igraèu ovog finala, Kobeu Bryantu

Latest Posts

NE PROPUSTITE