Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Lakersi sljedeæe sezone umirovljuju O’Nealov dres

Poèetkom sljedeæe sezone dres s brojem 34 Shaquillea O’Neala bit æe umirovljen pod svodom Staples Centra te æe Lakersi na taj naèin odati konaènu poèast za jednog od najveæih Lakera, ali i košarkaša u povijesti igre.

Vijest je potvrdio glasnogovornik Lakersa John Black u èetvrtak, a sam datum umirovljenja još nije odreðen. Izdavanjem rasporeda za 20012./13. sezonu lige znat æe se i datum ceremonije.

Shaquille O’Neal je u Los Angelesu proveo 8 sezona, toènije od 1996. do 2004. godine. U tom razdoblju Lakersi su igrali 4 NBA finala, od èega su 3 osvojili. U sva 3 finala upravo je O’Neal bio MVP, a takoðer je sezone 1999./00. bio i vodeæi strijelac lige s 27,9 koševa u prosjeku te je bio imenovan za MVP-a sezone.

Shaq æe ovime postati 8. Laker u povijesti s umirovljenim brojem. Ostali velikani s ovom èasti su Wilt Chamberlain (#13), Elgin Baylor (#22), Gail Goodrich (#25), Magic Johnson (#32), Kareem Abdul-Jabbar (#33), James Worthy (#42) te Jerry West (#44).

O’Neal je 19-godišnju karijeru završio s 23,7 koševa, 10,9 skokova, 2,5 asistencije i 2,3 blokade po utakmici. U vrijeme dok je igrao u Lakersima bilježio je 27 koševa, 11,8 skokova, 3,1 asistenciju i 2,5 blokada u prosjeku. Za Lakerse je igrao ukupno 514 utakmica.

U osvojenim finalima mu je statistika još impresivnija – 35,9 koševa, 15,2 skoka i 2,9 blokada.

“Zasluženo. Apsolutno zaslužena èast za njega“, izjavio je Kobe Bryant, èije je postignuæe povodom dolaska na 5. mjesto najboljih strijelaca u povijesti lige Shaq izjavio: “Osobno mu želim èestitati što je postao najveæi Laker ikada.”

“Cijenim to. Siguran sam da æemo se on i ja povezati i na još neki naèin prekrojiti povijest. Kako nam je samo dobro bilo u to vrijeme, hvala mu za to“, odgovorio je Kobe.

Vlasnik Lakersa Jerry Buss je izjavio: “Imao je dugu i nevjerojatnu karijeru, s ogromnim utjecajem na terenu, ali i izvan njega. Njegovi doprinosi su bitni za èitavu ligu. Zahvalni smo mu na godinama koje je proveo kod nas i za sve što nam je donio u tom razdoblju. Imamo tri trofeja koje ne bismo osvojili bez njega i na tome æemo mu biti vjeèno zahvalni.”

Shaq je osim broja 34 nosio broj 32 na poèetku karijere u Orlandu, no zbog Magica Johnsona prelaskom u Lakerse ga je morao promijeniti i izabrao je 34. Svoj prvi broj je nosio i u Miamiju i Phoenixu, da bi u Clevelandu igrao s brojem 33, a karijeru završio s brojem 36 u Boston Celticsima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE