Lakersi uvjerljivo izborili sedmu utakmicu

U èetvrtak naveèer æemo saznati ime novog NBA prvaka. Los Angeles Lakersi i Boston Celticsi tada æe odigrati odluèujuæu sedmu utakmicu ovogodišnjeg NBA finala.

U utorak su branitelji naslova, Lakersi, u svojoj dvorani pobijedili s uvjerljivih 89-67 i tako izjednaèili seriju na 3-3.

Bit æe ovo 17. put u povijesti NBA finala da momèadi igraju sedmu utakmicu, a posljednji koji su seriju doveli do kraja bili su igraèi San Antonija i Detroita prije pet godina, kada su Spursi iz svega izašli kao pobjednici.

U prethodnih 11 finala Lakersa i Celticsa èetiri puta se o pobjedniku odluèivalo u sedmoj utakmici, a zanimljivo da je sva èetiri puta Boston bio bolji. Phil Jackson, trener Lakersa, pak, nikada u karijeri nije sjedio na klupi za vrijeme sedme utakmice. Deset puta je bio prvak, ali je svaki put njegova momèad posao obavljala prije potpune kulminacije.

Nikakve drame nije bilo oko toga hoæe li se, ili ne, igrati sedma utakmica jer su Lakersi veæ tijekom druge èetvrtine imali dvadeset poena prednosti, a u nastavku su dodatno podigli prednost protiv suparnika koji je oèigledno vrlo brzo arhivirao šestu i potpuno se okrenuo sedmoj utakmici.

Sada je sve ili ništa. Brzo smo se pomirili da je šesta utakmica povijest, a sedma nada“, rekao je Rajon Rondo, organizator igre Bostona nakon ogleda.

Kljuè pobjede Lakersa ležao je u sjajnoj obrani koju su obavljali tijekom cijelog ogleda, pa je tako Boston iz igre gaðao mršavih 33 posto, a za tri poena 21 posto. Domaæin je potpuno dominirao i u skoku (52-39), te je svaki paramater otišao na stranu Jacksonove momèadi.

Pau Gasol je bio prvo ime pobjednika sa 17 poena, 13 skokova i èak devet asistencija, dok je Kobe Bryant dodao 26 poena, uz 11 skokova i tri asistencije.

NBA finale, šesta utakmica:

LA Lakers – Boston 89-67
(Gasol 17p, 13s, 9a, Bryant 26p, 11s, 3a / R. Allen 19p, 2s, 3a)
Serija je izjednaèena na 3-3