Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Larry Bird: Magic ima mnogo toga naučiti

Postoji velika lista vlasnika franšiza koji su se upustili u avanturu zvanu NBA, nakon što su zabilježili veliki uspjeh u svom polju, i mislili da će svo dosadašnje znanje prenijeti na košarku, samo da bi spoznali činjenicu da je profesionalni sport drugačija zvijer. Naravno, postoje određene strukture po kojima je moguće kreirati korporativnu kulturu i prenijeti je u novo okruženje (potražite priču o razvoju Golden State Warriorsa pod novim vlasnicima). Ali mnogo je češći drugi razvoj događaja, kada vlasnici vuku pogrešne poteze i štete svom timu godinama prije no što spoznaju grešku.

Sistem se primjenjuje i za bivše igrače koji parket zamijene front officeom – često nemaju predstavu o tome koliko ne znaju. Vještine u igri više ne znače ništa, ovdje se radi o poznavanju materije, financija poput salary capa, zatim najsitnijih detalja CBA (kolektivnog ugovora o raspodjeli prihoda) i još mnogo toga. Postavlja se glavno pitanje oko Magica Johnsona i njegovog preuzimanja fotelje predsjednika košarkaških operacija Los Angeles Lakersa – da li zna koliko ne zna? Da li će se osloniti na ljude koji su već neko vrijeme u tom poslu ili će igrati solo?

Larry Bird je već ranije napravio tu tranziciju od zvijezde na parketu do timskog predsjednika, sada je čelni čovjek Indiana Pacersa i taj posao radi dobro kao i svaki bivši igrač.

Ima mnogo toga za učiti“, osvrnuo se Bird na put koji je morao prijeći po preuzimanju funkcije. „Prihvatio je izazov i siguran sam da je spreman za sve što ga čeka.“

Možete složiti ekipu, misliti da izgleda jako dobro na papiru, a onda izađu na teren i ne razumiju se dovoljno dobro. Prolazim kroz to baš ove godine. Mislili smo da imamo solidnu ekipu, sposobnu da se bori za četvrto ili peto mjesto u konferenciji. Ali nikako da igramo u skladu s mojim očekivanjima i to me boli na neki način, frustrirajuće je.“

Pred sam kraj roka za razmjene prošlog mjeseca, u jeku glasina vezanih za Paula Georgea, Magic je pozvao Birda i dvojica legendarnih rivala su vodili dug razgovor. Sam posao nikad nije došao ni blizu zaključivanja, a Bird je rekao da su uglavnom razgovarali o porodicama i drugim stvarima van terena. Zamislite kako se taj razgovor odvijao.

Jednostavno nisam htio razmijeniti Georgea pred sami kraj transfer perioda“, rekao je Bird. „Ne sjećam se da li smo uopće spomenuli to. Ne bih rekao. Sva ta medijska naklapanja su lažna. Neko je izmislio cijelu stvar i to je poprimilo efekt grude snijega. Telefonski razgovor nije bio u vezi Paula Georgea.“

Još uvijek je jako rano suditi o Magicu kao predsjedniku, ipak u cijelu priču ulazi s uspjehom u biznisu iza sebe, a mnogo toga je vezano za profesionalni sport. Budimo sretni što još jednu legendu sporta imamo pod svjetlima reflektora NBA.

Latest Posts

NE PROPUSTITE