Friday, December 1, 2023

ZADNJE OBJAVE

LeBron James – Od noæne more do ostvarenih snova

Igraè koji je obilježio svoju karijeru “decisinom”, prelaskom u Miami nestale su usporedbe i potencijalno dostizanje Jordana, te je munjevitom brzinom stigao na liste najomraženijih igraèa lige. Ipak svi kritièari moraju prihvatiti da je LeBron James najbolji igraè današnjice.

Sa šesnaest godina našao se na naslovnici Sports Illustrateda, potpisao jedan od najveæih ugovora u sportu prije odigrane prve utakmice i od stupanja na teren tretiran kao superstar, samo su neki od razloga zašto su prvih sedam sezona u NBA ligi proglašene kao neuspjeh. Prvih šest sezona provedenih u Clevelandu dominirao je ligom, osvojio dvije MVP titule, odveo užasnu ekipu do NBA finala, no gubio od Spursa, Bostona i Orlanda. LeBrona nije nadigrao jedan igraè, bilježio je fantastiène brojke ali do naslova nije mogao sam.

Košarka je timski sport, a kad su Jamison, Mo Williams i skoro umirovljeni Shaq najbolje što ti jedna organizacija može ponuditi odlazak se èini kao dobra odluka. Kako bi ostvario svoje snove LeBron je prvo morao dotaknuti dno. A dno nije bilo samo prošlogodišnje finale veæ cijela sezona od naèina prelaska, najavljivanja osam naslova, ismijavanja Dirka pa do samog pristupa igri. Poraz od Mavericksa i blijedi nastup u finalu došao je kao šlag na tortu i razlog veselja velikog dijela Amerike i ostatka svijeta. Po statistikama još jedna odlièna sezona, izbacivanje Bostona i Bullsa te nastup u finalu jedne još neuigrane ekipe, ništa to nije bilo važno jer prsten još uvijek nije bio tu, a smisao velike trojke je osvojiti što više titula, a ne biti putujuæi cirkus, pa æe tako svaka sezona koja završi bez naslova biti neuspjeh.

Mogu li Wade i James zajedno, zaslužuje li Bosh status zvijezde te hoæe li uopæe biti sezone samo su neka od pitanja koja su slijedila veliku trojku nakon prve zajednièke godine. Uz navedena najviše se isticala “sposobnost LeBrona da nestane u zadnje dvije minute utakmice”. I tada je atletski najnadareniji igraè koji se ikada pojavio na košarkaškim terenima sazrio. Smisao je ponovo postalo uživanje u košarci, a ne ušutkavanje kritièara, ulogu putujuæeg cirkusa prepustili su Clippersima, uspone i padove proživljavali su kao ekipa, a ne tri zvijezde i ostatak nisko plaæenih igraèa željnih prstena.

Regularnu sezonu završio je s još jednom MVP titulom kao treæi strijelac lige, s najboljim postotkom šuta za dva i tri poena u dosadašnjem djelu karijere. Unaprijedio je igru na postu te se još jednom našao u obrambeno najboljoj petorci lige. No cilj je bio jasan od samog poèetka i to nisu bile individualne nagrade, ni statistike, te hvatanje što boljeg omjera u regularnom djelu, veæ nastupi u doigravanju.

Knicksi su pali bez veæih problema, a James je zasjenio igraèa koji æe nakon ove sezone preuzeti njegovu ulogu. Serija s Knicksima nije pokazala samo da je LeBron individualno bolji igraè od Carmela nego da više radi za ekipu, te najvažnije da èini suigraèe boljima. Tada su stigli Pacersi i prvi veliki test Miamija. Bosh se ozlijedio, Wade muèio sa svojim nastupima te su se našli u deficitu 2:1 i s naizgled velikim problemima u igri. I tada je James stavio teret ekipe na svoja leða postigao 40 poena s 18 skokova i 9 asistencija, vratili su prednost domaæeg terena, Wade je proradio i Pacersi su uništeni. Kako bi postali prvaci istoka te se  po drugu sezonu zaredom našli u finalu NBA lige morali su proæi Boston Celticse. Ekipa koju možemo nazvati noænom morom LeBrona Jamesa, te na kojoj je nerijetko znao završavati svoju NBA sezonu. Nakon što su podijelili prve èetiri utakmice u kojima su slavili domaæini, Celticsi su napravili brejk i Miami se je našao pred eliminacijom, kritièari ponovo oglasili, a struènjaci promijenili mišljenje o prvaku istoka. I kada je najviše trebalo LeBron je odigrao svoju najbolju utakmicu. S 45 poena iz 19 pogoðenih šuteva i 15 skokova pružio je jednu od najdominantnijih playoff partija. Odliènim zadnjim periodom riješena je sedma utakmica a LeBron je predvodio ekipu Miamija u svakoj od sedam utakmica.

A tada prilika za iskupljenje, dva kandidata za najkorisnijeg igraèa lige jedan protiv drugog te sudar umjetno stvorene ekipe i godinama slagane organizacije. Prvu utakmicu Oklahoma je slavila, Durant nadigrao James posebno u zadnjoj èetvrtini i Miami se ponovo našao u zaostatku. Kao i u prethodnim serijama James je preuzeo ulogu voðe i na terenu radio jednostavno sve. Èuvao najboljeg protivnièkog igraèa, skakao, privlaèio udvajanja te dijelio lopte suigraèima i dominirao serijom. Durant ga, kao ni Pierce prije njega, nije mogao èuvati bez faula, Harden i Sefolosha su se bezuspješno izmjenjivali, a jedini koševi koje je postigao ne napadajuæi reket bili su oni koji su odluèivali utakmice, poput trice s pretrpljenim grèevima.

“Miami Heat æe doæi dokle ih LeBron James dovede” izjava je koju je Charles Barkley ponavljao tijekom ovogodišnjeg playoffa. I LeBron ih je doveo do samog kraja. I to na naèin koji njemu prilièi, s triple-doublom. U jednoj sezoni osvojio je titulu najkorisnijeg igraèa regularne sezone i finala. Svoju pobjedu u finalu nije gledao kao okršaj Jamesa i Duranta veæ Miamija i Oklahome. Postavio se kao voða ekipe, kako na terenu, tako i izvan njega. Isprièao se navijaèima Clevelanda, nazvao svoj prošlogodišnji nastup nezrelim, èestitao igraèima Oklahome na dostojnom otporu, te naglasio znaèaj timske igre i vjere u suigraèe. Odigrao je 220 od 240 minuta finala, a u zadnje dvije minute veselo je skakutao na klupi Miamija i pokazao da sva slava i novac ne mogu donijeti oduševljenje kao èinjenica da ste najbolji u onom što radite.

LeBrona Jamesa ne morate voljeti ali ga morate poštivati. I kako je sam naglasio “ostvario sam svoje snove, odradio dobar posao, ali još æete puno od mene vidjeti.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE