Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

LeBron James: Previše uspoređujemo velikane

Prošli ponedjeljak, LeBron James pridružio se Oscaru Robertsonu kao jedini igrač koji je u top 25 igrača u povijesti lige i u asistencijama i u poenima, što je samo podgrijalo debate među NBA fanovima koje već pomalo idu na živce svakome tko u njima ne učestvuje. Jedan od tih koji su već pomalo iznervirani konstantnim debatama je i sam James koji ima čvrsto i direktno mišljenje – previše NBA fanova poredi najveće svih vremena, a premalo uživa u tome što ih ima ili je imalo priliku da ih gleda. LeBron kaže: „Mislim da se previše uključujemo u pokušaje da velikane poredimo nego da ih prihvatimo, priznamo i kažemo kako su oni sjajni igrači. U NFLu ljudi ne porede toliko dobre dodavače, svi kažu Joe Montana je dobar, Tom Brady je dobar, Aaron Rodgers je dobar, Steve Young je dobar,… a u NBA ligi ne možeš nekoga spomenuti bez da ga s nekime porediš, pa tako govorimo je li bolji Michael Jordan ili Oscar, ili tko je najbolji: LeBron, Michael ili Kobe Bryant? Poredimo velikane umjesto da prihvatimo njihovu veličinu.“    

Teško je reći bilo što drugo osim da je LeBron u pravu. Naravno, desi se i meni da se nekada uključim u debatu i to zna biti zabavno, ali nekada ne uživamo u igrama igrača jer ga stalno gledamo kao rivala Jordanu ili Kobeju, umjesto kao čovjeka/igrača za sebe. LeBron je možda i najviše propatio, on je najbolji igrač ove social media ere košarke. Siguran je u Kući Slavnih, možda je i najveća sila u košarci ikada i ima još uvijek samo 30 godina (30. prosinca puni 31), a već šest godina ga poredimo sa najvećima, možda i više.

Probajmo na tren zamisliti kakav bi tretman online Bullsi imali kada su ih Pistonsi u doba Jordana tri godine zaredom izbacivali iz playoffa. Sada, u Jordanovoj mitologiji, ne postoje ti porazi i on se slavi kao nepobjediva mašina. Naravno da se tada pričalo o tim porazima, ali on sigurno nije propatio kao LeBron zbog svojih poraza, primarno s Clevelandom pa onda i sa Miamijem.

Da li je Kobe loš ove sezone? Možda, ali moramo shvatiti kako vjerojatno gledamo zadnju godinu ovog košarkaškog genija u NBA ligi. Ista situacija je i sa velikanima iz Spursa, Timom Duncanom i Manu Ginobilijem, te sa legendarnim Kevinom Garnettom koji svoje zadnje NBA dane prolazi na istom mjestu na kojem je i počeo. Plus, sada su ti igrači poput Kawhia Leonarda, Stepha Currya, Anthonya Davisa, Karl-Anthony Townsa i drugih koji će žariti i paliti ovom ligom mnogo nakon što Kobe i LeBron odu u mirovinu. Moramo uživati u ovim trenutncima, a ne zamarati se nebitnim debatama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE