Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

LeBron: Moj najveći rival je Pierce, ne Kobe

U povijesti NBA lige nagledali smo se brojnih rivalstava, od onih starijih između Russella i Chamberlaina, Birda i Magica, Millera i Starksa, do novijih između Bryanta i Jamesa. Ili ipak ne?

Prilikom intervjua s Ahmadom Rashadom, najbolji igrač današnjice je za NBA.com izjavio da njegov najveći rival ipak nije Kobe, nego zvijezda Boston Celticsa – Paul Pierce:

“Ako pogledate Russella i Chamberlaina, oni su se našli nekoliko puta u finalu, jednako kao Magic i Bird. Žao mi je što nas dvojica nikada nismo imali priliku naći se u finalu… Mislim da dvije utakmice u sezoni nisu dovoljno da bismo to nazvali rivalstvo. Moram reći da nemam nekog individualnog rivala, ali najbliže tomu bio bi Paul Pierce. Boston je ipak moj najveći rival jer sam protiv njega igrao bezbroj puta u doigravanju. Nekoliko puta sam prošao dalje preko njih, ali i nekoliko puta su me poslali kući. Kada bih morao izabrati jednog igrača kao rivala, onda bi Paul Pierce bio taj igrač.”

Kada bolje razmislimo, LeBron je u pravu. U svojih deset godina karijere u NBA ligi, James je igrao 34 utakmice protiv Piercea i Celticsa, a samo 20 protiv Kobea i Lakersa. Dodajmo još uz to kako su se LeBron i Pierce našli u doigravanju četiri puta, od kojih je serija dvaput išla u sedmu utakmicu.

Možemo zaključiti kako su ključni trenutci u LeBronovoj karijeri bili protiv Celticsa, dok utakmice protiv Lakersa nisu ni približno uzbudljive.

Uzmimo nekoliko primjera. Sada već dosta davne 2006. godine, u pobjedi Cavaliersa nakon dvostrukog produžetka, LeBron je ubacio čak 43 poena, dok Pierceovih 50 nije bilo dovoljno za pobjedu.

Ili polufinale Istočne konferencije 2008. godine, kada je Pierce u sedmoj utakmici odveo Boston u finale konferencije (a kasnije i po naslov), u kojoj su obojica zabili preko 40 poena.

Naravno, svi se sjećamo prošlogodišnje 6. utakmice finala konferencije, u kojoj je LeBron zabio 43 poena i prisilio sedmu utakmicu koju su na kraju pobijedili.

Ako sve zbrojimo i oduzmemo, rivalstvo LeBron-Kobe ostat će samo neostvareni san, pogotovo ako uzmemo u obzir trenutačno Bryantovo stanje, dok je rivalstvo James-Pierce ono koje postoji, željeli mi to priznati ili ne.

Budući da je Pierce, kao i Kobe, u zalasku svoje karijere, postavlja se pitanje hoće li se pojaviti neki novi rival LeBronu. Najbliži igrač tome je Kevin Durant, no to nam još ostaje vidjeti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE