Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Leprikon NBA lige

Posljednja decenija u NBA ligi ponudila je masu igrača koji su ostavili dubok trag kako na terenu tako i izvan parketa. Neke od njih još uvijek gledamo iz noći u noć kako navlače dresove izlaze na parkete, pišu historiju i spremni su ubaciti 40 poena bez problema usprkos 37 godina na leđima. No, većina fanova manje-više zna mnogo o budućim Hall of Famerima ali junak naše priče nikada neće biti na širem spisku kandidata za Kuću Slavnih niti ima upisan All Star nastup niti MVP nagradu niti je od onih igrača koji su mučili muku s ozljedama koje su im onemogućile da dosegnu plafon NBA lige.

Rođen 18. ožujka 1978. godine u istom mjestu gdje su born and raised popularni reperi Snoop Dogg i Nate Dogg, mjesto gdje je Nicolas Cage počeo svoju slavnu glumačku karijeru kao i mjesto gdje je svoje prve košarkaške poteze učio Russell Westbrook. Kada pogledate listu i shvatite kakve face predstavljaju Long Beach možete zamisliti o kakvoj se ličnosti radi. Dame i gospodo predstavljamo Vam priču o čovjeku talijanskog porijekla, najboljem igraču klupe, najboljem suigraču ikada i najvećem Gingeru kojeg liga pamti. Naravno pogodili ste, riječ je o neponovljivom Brian Scalabrineu.

Srednje obrazovanje završio je u Enumclaw srednjoj školi u Saveznoj državi Washington. Zatim 1996. godine odlazi na Univerzitet Highline gdje bilježio brojke od 16,3 poena uz 9,6 skokova po utakmici, upisao je i 17 double double učinaka te odveo ekipu do omjera 31-1 kao i do naslova prvaka države Washington. Nakon toga odlazi na USC gdje provodi tri godine s prosjecima od 15,7 poena, 6,1 skokova i 2,7 asista za 33 minute na parketu. S USC-om uspio je izboriti NCAA turnir 2001. godine gdje su poraženi od Dukea 79-69 gdje Scalabrine zabija 13 poena. Nakon diplome iz oblasti historije prijavljuje se na NBA draft 2001. godine.

Društvo najboljih

Brian je biran od strane Netsa kao 35. pick kao igrač koji može igrati na pozicijama 3 i 4 te igrač koji svoje nedostatke nadoknađuje borbenošću i zalaganjem. Početak svoje prve NBA sezone propustio je zbog povrede stopala te je imao debi krajem januara 2002. godine protiv Bucksa. Krilni igrači Netsa tada su bili Kenyon Martin, Keith Van Horn te Donny Marshall te nije bilo sumnje da će Scalabrine 90% vremena provoditi na klupi. Netsi su te sezone predvođeni Jason Kiddom stigli do finala  gdje su poraženi od LA Lakersa u četiri utakmice. Rookie sezonu završava s 2,1 poenom u prosjeku za nešto više od 10 minuta na parketu dok u doigravanju je odigrao 6 utakmice uz 2,3 minute u prosjeku.

Naredne sezone Nesti su ponovo u finalu ali ponovo isti scenario – poraz. Ovaj put od strane Spursa 4-2. Scalabrine je povećao svoj prosjek poena za čitav jedan poen da bi u playoffu odigrao 7 utakmica. U legendarnoj utakmici broj 5 finala Istoka 2005 godine Brian zabija carrer high 17 poena od čega 9 u produžetku i donosi Netsima vodstvo od 3-2. Trener Lawrence Frank bio je oduševljen igrom Scalabrinea te je izjavio kako mu se sviđa njegov pristup utakmicama i bez obzira na minutažu koju ima uvijek je spreman pomoći timu. Posljednja sezona u Netsima bila mu je najbolja u karijeri s prosjekom od 21 minutu na terenu, 6,3 poena i 4,5 skokova po utakmici.

Nakon isteka ugovora s Mrežicama „nagradio se“ novim petogodišnjim ugovorom od 15 milijuna američkih dolara s Celticsima. U Boston pronalazi neki ritam te već u drugoj sezoni odigrava 17 utakmica kao starter. Nakon formiranja prve u nizu Big Three Scalab ispada iz rotacije ali daleko od toga da nije dio ekipe. U playoffu 2008 .kao i u finalu iste godine niti sekunde nije proveo na parketu, ali mogli ste ga vidjeti prvog koji ustaje s klupe da bodri suigrače. Statistika mnogo pokazuje no ovoga puta nemojte dopustiti da vas zavara. Malo je igrača koji razumiju košarku kako to Brian razumije. Zahvaljujući tome što je prvi na All time listi provedenih minuta na klupi je dobrodošao svakoj momčadi i bio je omiljen među NBA fanovima. Njegov famozni trash talk nakon osvojenog prstena i pobjede nad Lakersima 4-2 pomenute 2008 godine postao je hit.

Tijekom boravka u Bostonu stekao je mnogo fanova zahvaljujući borbenosti, predanosti prema košarci i tome što je uvijek bio spreman ući odigrati svoje minute maksimalno bez obzira na rezultat. Njegov Ginger izgled neopisivo se uklapao u boje Bostonske momčadi te je izgledao kao dobrih duh svoje ekipe kojeg morate voljeti. Naredne sezone u playoffu nakon povrede Garnetta odigrao je sasvim solidnu rolu u legendarnoj seriji protiv Bullsa koja je završila pobjedom Celticsa 4-3 u kojoj se igralo čak  7 produžetaka.

Tom Thibodeau tada pomoćnik Doc Riversu u Bostonu na ljeto 2010. godine odlazi na svoj prvi posao glavnog trenera u Chicago Bullse i vodi sa sobom nikoga drugog no Brian Scalabrinea. Ne da bi bio zvijezda nego da bi bio mentor u svlačionici kao i trener-igrač za sistem Thibsa kojeg je odlično poznavao.

scal-iguodala

Osim popularnog trash talka u Chicagu zahvaljujući „dobrim“ igrama dobio je nadimak White Mamba. Rijetko je ulazio u igru što govori podatak da je u dvije godine na terenu se tek pojavio u 46 mečeva. Kakav status je stekao u Wind Cityju govori naredni uradak.

Karijera Briana Scalabrinea najviše je vezana za učinke van parketa. Njegov hot spot bilo je mjesto gdje se nalazi klupa momčadi. Košarka mu je bila miljama ispred njegovih uspjeha. Nema tog segmenta u statistici koji može opisati doprinos Scalabrinea momčadima čije je boje branio. Nakon završene igračke karijere bio je i Warriorsima kao pomoćnik Marku Jacksonu što dovoljno pokazuje njegovo poznavanje košarke. Danas radi kao komentator za Bostonsku televiziju.

Kakav je kralj Scalabrine pokazuje esej koji je napisao po povratku u Boston, nešto što pišu samo zvijezde NBA lige.

Možete ga mrziti ili voljeti. Mogli ste mu se smijati kad ga vidite s pokušaj-afro frizurom s headbandom oko glave i debeljuškastim tijelom kako sjedi zakopčan do grla dok maše ručnicima i galami, no Brian bi vam se pridružio u šalama na svoj račun. Prošle su skoro tri godine od umirovljenja Bijele Mambe ali nema sumnje da njegov duh još uvijek živi među mnogim NBA fanaticima. Jedno je sigurno ako ste veliki igrač onda zasigurno morate imati svoj TOP  10

Bog dao Youtube pa opletite i popravite si dan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE