Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Liga predlaže draft promjene

NBA liga jučer je poslala memorandum svim klubovima lige koji ukazuje na to da bi 30 franšiza, krajem mjeseca na sastanku vlasnika, moglo glasovati u vezi promjene sustava draft lutrije.

Trenutni sustav funkcionira tako da se izvlače tri ekipe za prva tri picka, a nakon toga preostale ekipe dobivaju pickove prema omjeru u regularnoj sezoni. Tako ekipa s najgorim omjerom ima osiguran najniže 4. pick. Pri tom izvlačenju ekipa s najgorim omjerom ima i veliku prednost u broju loptica, tj. vjerojatnosti da dobije prvi pick – klub s najgorim omjerom ima 25%, onaj s drugim najgorim omjerom ima 19.9% i vjerojatnost dalje opada prema dolje. S ovakvim sustavom, koji praktično garantira visoke pickove za u zamjenu za loš omjer u regularnoj sezoni, sve veći broj NBA franšiza bez All-star talenta na rosteru popularno “tankira”, odnosno otvoreno u sezonu šalje čim lošije sastave igrača kako bi izgubili čim više utakmica i osvojili jackpot, tj. top 3 pick na lutriji.

Predloženi novi sustav, uvelike dizajniran da spriječi ovu strategiju, povećao bi broj ekipa koje se na lutriji izvlače s 3 na 6 te bi promijenio vjerojatnosti za dobivanje prvog picka dajući 12% šanse za prvi pick svakoj od 4 najlošije ekipe u regularnoj sezoni. Peta najlošija ekipa imala bi oko 10% šanse i vjerojatnosti bi polako opadale prema dolje za sve ostale ekipe koje nisu ušle u doigravanje do četiri najbolje ekipe u lutriji koje bi dobile vjerojatnosti od 2.5%, 1.5%, 1% i 0.5% za prvi pick što su bolje šanse od onih koje imaju pod trenutnim sustavom. Nakon izvučenih prvih šest pickova, ostale ekipe bile bi poredane prema omjeru iz prijašnje sezone. Tako bi najlošija ekipa imala garantiran najniže 7. pick.

Dok su neke ekipe poput Philadelphia 76ersa izrazile nezadovoljstvo zbog predložene promjene sustava koja bi poremetila njihov dugoročni plan izgradnje momčadi preko drafta, mnogi su izrazili pozitivno mišljenje prema predloženom sustavu i smatraju ga poštenijim i više sportskim od onog koji je trenutno na snazi. Važno je naglasiti kako NBA želi uvesti promjene čim prije tako da bi svaka izglasana promjena, krajem listopada ili kasnije, stupila na snagu već na idućoj lutriji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE