Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

“Linsanity” zavladao SAD-om

Jeremy Lin 23-godišnji je košarkaš New York Knicksa koji do prošlog utorka nije imao zajamèen ugovor u klubu. Proteklih je šest tjedana živio kao podstanar u bratovu njujorškom stanu.

“Njegov je kauè u dnevnoj sobi”, izjavio je Josh Lin, student stomatologije na Njujorškom sveuèilištu, u razgovoru za New York Times.

Jeremy Lin roðen je u Kaliforniji, u Palo Altu. Potjeèe iz kinesko-tajvanske obitelji. Tek je u utorak, nakon druge odlièno odigrane utakmice u dresu Knicksa, dobio ugovor koji mu do kraja sezone jamèi 800.000$ bruto.

Sada je na èetirima sjajno odigranim utakmicama u nizu, tijekom kojih prosjeèno ubacuje 28,5 koševa uz osam skokova.

Lin je 191 centimetar visoki razigravaè koji nije dobio sportsku stipendiju za sveuèilišnu karijeru. Upisao je Harvard, završio ekonomiju i 2010. godine izašao na draft. Nitko ga nije izabrao. Potpisao je kratkoroèni ugovor s Golden State Warriorsima koji su ga na kraju sezone otpustili. Potpisao ga je prošlog ljeta i s New York Knicksima kao peti playmaker u momèadi, te je nastavio igrati u razvojnoj ligi (NBLD). Kad je prilika napokon došla, s ozlijeðenim Baronom Davisom, te Imanom Shumpertom, Toneyjem Douglasom i Mikeom Bibbyjem izvan forme, Lin je eksplodirao.

“Od DNP-a do MVP-a”

Dan prije sinoænjeg gostovanja u Madison Square Gardenu, novinari su Kobea Bryanta pitali strahuje li od Lina.

“Lin? A tko je taj?”, odgovorila je zaèuðena zvijezda LA Lakersa.

Tijekom utakmice Bryant je spoznao tko je Jeremy Lin nakon što je mladi razigravaè predvodio Knickse do pobjede s 38 koševa i sedam asistencija odigravši utakmicu karijere.

Amerikanci su poludjeli za njim. “Od DNP-a do MVP-a”, naslovio je tekst o Linu Hoopsworld. DNP je kratica koja se u NBA zapisniku koristi za igraèe koji ne ulaze u igru (did not play), dok je MVP oznaka za najkorisnijeg igraèa, naslov koji æe Lin u tjednom izboru NBA organizacije, posebno senzibilne na nove zvijezde, gotovo sigurno dobiti, s obzirom da je New York Knickse bez Carmela Anthonyja i Amar’ea Stoudemirea predvodio do èetiri pobjede zaredom.

Do petka je tijekom ovog tjedna Lin skupio 70.000 pratitelja na Twitteru. Knicksi u svojim trgovinama prodaju majice na natpisom “Linsanity” (Lin-ludilo), a više izdavaèa trenutaèno se bori za pravo na njegovu biografiju. Mladi je košarkaš iz totalne anonimnosti postao zvijezda u samo tjedan dana.

“Prije tjedan dana molio sam se da zadržim posao u Knicksima do kraja sezone. Sada mogu samo biti zahvalan na svemu što mi se otad dogodilo. Svi se sada èude onome što sam napravio, ali ljudi ne razumiju koliko se stvari mimo moje kontrole moralo dogoditi da bih došao do ove toèke na kojoj sam danas”, rekao je Lin zakljuèivši:

“Trenutak u kojem se sve poklopilo doista je nevjerojatan. Mislim da je rijeè o èudu Božjemu. Nemam nikakav drugi naèin da bih ovo objasnio.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE