Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Francuska i Rusija æe igrati za finale

Danas je na rasporedu drugi èetvrtfinalni dan na Europskom prvenstvu u košarci. Ipak, osim dva polufinalista, saznat æemo i koja æe se ekipa plasirati u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.

Prva utakmica dana je dvoboj Slovenije i Litve, dvije ekipe koje su juèer doživjele poraze. To je utakmica za plasman od 5. do 8. mjesta, a pobjednik æe iæi u kvalifikacije za Olimpijadu, dok gubitnik ostaje bez te moguænosti. Nakon toga kreæu èetvrtfinalni dvoboji, prvi Francuska traži prolaz protiv Grèke, a zatim uzbudljivi dvoboj Rusije i Srbije.

Slovenija – Litva 77:80
(G. Dragiæ 16p, Lorbek 16p; Kalnietis 17p)

Litva je pobjedom uspjela uæi u borbu za 5. mjesto, ali na kraju æe im biti svejedno hoæe li biti 5. ili 6. jer obje reprezentacije idu u dodatne kvalifikacije za Olimpijadu. Slovenija pak ostaje bez te moguænosti i sljedeæa utakmica, za 7. mjesto na prvenstvu, neæe joj biti od velikog znaèenja.

Prva èetvrtina protekla je izjednaèeno, bez veæih odvajanja bilo koje momèadi. U drugoj èetvrtini Litva ipak igra bolje, uspijevaju zatvoriti Sloveniju i odvojiti se na dvoznamenkastu prednost. Ipak, Slovenci se nisu predavali te su se uspjeli vratiti u utakmicu. Minutu prije kraja Lorbek pogaða tricu za vodstvo Slovenije od jednog poena prednosti, zatim Kalnietis promašuje, hvata skok ali i gubi loptu. Sljedeæi napad Slovenija igra polako, ali na kraju i oni gube loptu te Kalnietis iz kontre ubacuje najvažniji koš na utakmici, tricu za vodstvo Litve 79:77. Sljedeæi napad promašio je Lakoviæ, a u posljednjim sekundama susreta imali su još jednu priliku, ali Goran Dragiæ promašuje težak šut za tri i utakmica se završava.

Najbolji kod Litve bio je Kalnietis sa 17 poena, ukljuèujuæi i tricu za pobjedu, ponovno je sjajan bio Jasikevièius sa 12 poena i 7 asistencija, a Valanciunas je postigao 8 poena uz 6 skokova. Poražene su predvodili Goran Dragiæ i Lorbek sa 16 poena, a 11 je ubacio Begiæ.

Francuska – Grèka 64:56
(Parker 18p; Bourousis 17p, 11sk)

Tony Parker i Nicolas Batum odveli su Francusku u polufinale. U izjednaèenoj utakmici Francuzi su ipak uspjeli slaviti i izboriti dvoboj protiv pobjednika iz susreta Srbije i Rusije u polufinalu. Ova utakmica je bila veoma izjednaèena, veæina utakmice je bila na par poena prednosti za jednu od momèadi te je pobjednik odluèen u posljednjoj èetvrtini. Tony Parker je na poèetku posljednjeg dijela igre postigao 8 poena te malo odvojio Francusku, ali Grci su se brzo vratili u susret. Nakon Parkera njegov posao nastavio je Batum, ubacio je dva vrlo važna šuta te je Francuska u samu završnicu ušla bez veæih opasnosti po ishod utakmice. Na kraju su Noah i De Colo poveæali razliku sa linije slobodnih bacanja.

Parker je postigao 18 poena, De Colo pridodao je 16, a Batum 15. Noah je bio koristan sa 5 poena i 8 skokova. Grèka nije imala dovoljno raspoloženih igraèa za pobjedu. Bourousis je postigao 17 poena i 11 skokova te niti jedan drugi igraè Grèke nije postigao preko 10 poena.

Rusija – Srbija 77:67
(Kirilenko 14p, 11sk; Teodosiæ 20p)

Rusija je pobjedom nad Srbijom izborila polufinalni dvoboj protiv Francuske. Rusi su tijekom èitavog susreta bili u maloj prednosti, ali Srbi su uvijek bili blizu, nedostajalo im je par koševa u nizu da preokrenu rezultat, no ipak nisu uspjeli u tome. U posljednjoj èetvrtini Rusi su napravili prednost od 8 poena i to im je bilo dovoljno za pobjedu, nisu dopustili protivnicima da uopæe doðu u šansu za izjednaèenje ili preokret.

Andrei Kirilenko je ponovno bio vrlo dobar sa 14 poena, 11 skokova i 6 asistencija, Khryapa i Vorontsevich su ubacili po 11, a Mozgov je pridodao 8 poena. Srbiju je predvodio Teodosiæ sa 20 poena, Krstiæ je ubacio 13 te Savanoviæ 9 poena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE