Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Los Angeles Clippers

Iza Clippersa je jedna prilično dobra sezona, koja ipak nije okrunjena većim uspjehom u doigravanju. Bili su na korak do polufinala Zapada, ali su Grizzliesi nanizali četiri pobjede i poslali Clipperse na prijevremeno ljetovanje. No, ljeto je ponudilo mnoštvo zbivanja u crvenom dijelu Los Angelesa. Klub je doveo novog trenera, dok su na parket došli neki kvalitetni igrači, baš onakvi kakvi su upravo nedostajali momčadi Clippersa.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Matt Barnes, Reggie Bullock, Darren Collison, Jamal Crawford, Brandon Davies, Jared Dudley, Willie Green, Blake Griffin, Ryan Hollins, Antawn Jamison, DeAndre Jordan, Byron Mullens, Chris Paul, J. J. Redick, Maalik Wayns

Došli:
Reggie Bullock, Darren Collison, Jared Dudley, Antawn Jamison, Byron Mullens, J. J. Redick

Otišli:
Eric Bledsoe, Caron Butler, Grant Hill, Lamar Odom, DaJuan Summers, Chauncey Billups, Ronny Turiaf

Clippersi su odigrali jako dobar regularni dio sezone 2012/13, koju su završili omjerom 56-26 (rekord franšize), što je bilo dovoljno za četvrto mjesto i titulu pobjednika pacifičke divizije. U prvom krugu doigravanja igrali su protiv Memphis Grizzliesa i nakon što su poveli s 2-0 u pobjedama prokockali su prednost i ispali iz natjecanja. Kada su svi mislili da će Clippersi proći dalje i susresti se s Thunderima, Gasol, Randolph i Conley pobrinuli su se za suprotno. Košarkašima iz Los Angelesa nisu pomagale ni odlične utakmice ponajboljeg razigravača današnjice, Chrisa Paula te dominacija Blakea Griffina pod protivničkim koševima.

Kako bi ova sezona bila nešto bolja od prethodne, klub se pobrinuo dovođenjem kojekakvih prinova, što na klupi što na parketu. Umjesto Vinnieja del Negra, trener momčadi bit će Doc Rivers, veliko pojačanje za ekipu i trener koji zna što je potrebno za osvajanje prstena prvaka. Nakon Riversa dogovorene su promjene i na parketu. Stigli su Darren Collison, J.J. Redick i Jared Dudley. Collison će biti solidna zamjena Chrisu Paulu, odigrao je dobru sezonu u Dallas Mavericksima i za očekivati je da u potpunosti iskoristi svo pruženo vrijeme dok prvi playmaker sjedi na klupi. Reddick je pak proveo jedno kratko razdoblje u Bucksima, osjetio je slast igranja u doigravanju, no bio je predaleko od kojekakvog uspjeha. Posljednje dvije sezone u NBA ligi bilježio je respektabilne statističke parametre te će biti još jedan adut Doc Riversa sa šuterskih pozicija.

Jared Dudley je nakon pet sezona u Phoenix Sunsima promijenio sredinu, a nakon što je prošle tri sezone bio na prosjeku karijere doveden je u pravo vrijeme. Može igrati na poziciji šutera i na poziciji niskog centra te bi mogao čak biti i u početnom sastavu Riversa za predstojeću sezonu. Clippersi su na draftu u lipnju kao 25. po redu birali Reggieja Bullocka. Bullock je stigao iz sveučilišne momčadi North Carolina, te je pred njime da se tijekom trening kampa i predsezone izbori za poziciju  zamjene već spomenutog Jareda Dudleya.

Clippersi su se pojačali na mjestima na parketu gdje su se osjetile određene praznine u prošlosezonskoj kratkoj avanturi u doigravanju. Za pretpostaviti je da i Redick i Dudley zaigraju u startnoj petorci, a uz njih i standardna trojka Paul – Griffin – Jordan. Realno je očekivati da ova momčad Clippersa ponovno zaigra doigravanje, a dokle će dospjeti u toj fazi teško je naslutiti. Vjerojatno će Rivers koristiti svoju metodologiju, a koliko će vremena biti potrebno momčadi da stekne naviku na nove uvjete ostaje za vidjeti.

Del Negro nije zabilježio neki autoritet u ekipi, virtuoznost Paula te dominacija Griffina većinom su donosili prevagu tijekom utakmice regularnog dijela sezone, dok će za doigravanje biti potrebno i više od toga. Novi trener bi pak trebao promijeniti koješta u ekipi i odvesti ju u novi rulet playoffa, ali kako su momčadi sa Zapada sve jače i jače vrlo vjerojatno će put doigravanja sa slabije pozicije nego prethodne sezone.

Prognoza: Peto do sedmo mjesto u Zapadnoj konferenciji

Clippersi imaju kvalitetan roster za novo doigravanje. Prošle sezone su krenuli bolje nego bilo koja ekipa na Zapadu i to im je uvelike pomoglo da sa što boljeg mjesta uđu u doigravanje. U konačnici su u doigravanje otputovali sa četvrtog mjesta. Kako će im ovoga puta trebati određeno vrijeme da se uigraju i kako će konkurencija na Zapadu biti na većoj razini u odnosu na prošlu sezonu, velike su prilike da će momčad Clippersa uhvatiti neka od posljednja tri mjesta koja vode u doigravanje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE