Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Los Angeles Lakers

Kada smo prijašnjih sezona pisali najave Lakersa za novu sezonu uvijek smo ih morali spominjati u kontekstu konkurenata za sami vrh Zapada, pa čak i za prsten prvaka. Ipak, stigla je i ova sezona koja bi mogla donijeti i jedan od najslabijih učinaka momčadi u ovom tisućljeću. Kobe Bryant se vraća nakon puknuća Ahilove tetive, a Dwight Howard je otišao i potpisao za Houston.

Trenutačni roster za sezonu 2013/14:

Steve Blake, Eric Boateng, Kobe Bryant, Jordan Farmar, Dan Gadzuric, Pau Gasol, Elias Harris, Xavier Henry, Jordan Hill, Wesley Johnson, Darius Johnson-Odom, Chris Kaman, Ryan Kelly, Marcus Landry, Jodie Meeks, Steve Nash, Robert Sacre, Shawne Williams, Nick Young

Došli:

Ryan Kelly, Jordan Farmar, Xavier Henry, Wesley Johnson, Chris Kaman, Marcus Landry, Shawne Williams, Nick Young, Dan Gadzuric

Otišli:

Earl Clark, Dwight Howard, Antawn Jamison, Metta World Peace

Los Angeles Lakersi su prošle sezone jedva ušli u playoff, možemo slobodno reći zadnji čas. Omjer 45-37 puno je slabiji od onog koji se očekivao na početku sezone kada su Lakersi preko tradea uspjeli dovesti Dwighta Howarda. Da stvar bude gora, pred sam kraj sezone ozlijedio se Kobe Bryant zbog čega je propustio doigravanje. Tamo Lakersi nisu imali nikakve šanse protiv budućih finalista San Antonia, te su ih Spursi “pomeli” s čistih 4-0.

Ljeto je počelo odlaskom Dwighta Howarda koji se odlučio priključiti Jamesu Hardenu u Houstonu. Time je praktički određen smjer sezone za Lakerse, te su ubrzo amnestirali ugovor Mette World Peacea i počeli s dovođenjem igrača kao što su Nick Young, Wesley Johnson i Chris Kaman. Postalo je očito da je vodstvo momčadi odlučilo jednu sezonu odigrati sa slabijim i relativno neiskusnijim rosterom, te se nadati nekim većim potezima ovoga ljeta kako bi se sljedeće sezone možda vratili u borbu za naslov.

Okosnica ekipe i dalje su veterani Pau Gasol, Steve Nash i, naravno, Kobe. Još uvijek je upitno hoće li Bryant biti spreman za prvu utakmicu sezone nakon ozljede, isto i kao u kakvoj će formi igrati. Problem nije samo što se vraća nakon vrlo ozbiljne ozljede, nego i taj što je ovo ljeto napunio 35 godina.

Možemo slobodno reći da će cijela sezona Lakersa ovisiti o brzini i uspješnosti povratka Bryanta. Ako se vrati pri početku sezone i ne pokaže veliku razliku u odnosu na igre prije ozljede, tada Lakersi i imaju šanse za izboriti doigravanje, no ako propusti više od mjesec dana regularne sezone to će biti jako teško ostvarivo. Osim toga, ovakav tip ozljede znatno utječe na brzinu i mogućnost kretanja kod igrača te je upitno i kako će Kobe igrati nakon što se vrati na parket. Znamo svi da je on “luđak” kada je u pitanju naporan rad i povratak nakon ozljeda te radi sve što je u ljudskoj mogućnosti kako bi se što prije vratio na parket i pomogao svojoj momčadi. Još uvijek nitko ne postavlja datum povratka nego se čeka da stopalo dovoljno ojača da može krenuti s laganim treninzima, pa će se onda više znati o brzini povratka.

Problem Lakersa je i starost njihovih glavnih igrača. Osim Bryanta koji se bliži “krivoj strani” tridesetih godina, Steve Nash ih ima 39 te će sljedeće sezone biti najstariji aktivan NBA košarkaš. Broj godina nije toliki problem kao što su ozljede zbog kojih je prošle sezone odigrao 50 utakmica, a i to što je igrao (prosjeci od 12,7 poena i 6,7 asistencija po susretu) nije bilo na razini na koju nas je navikao dok je igrao za Phoenix Sunse. Teško je za očekivati da može odigrati punu sezonu, no barem 65 utakmica će biti potrebno ako Lakersi žele imati šanse za doigravanje.

Slična stvar je i s Pau Gasolom, koji je prije dva mjeseca zakoračio u 33. godinu životu. I on je prošle sezone imao velikih problema s ozljedama te je odigrao 49 utakmica, također ispod razine na kojoj je igrao proteklih sezona (prosjeci od 13,7 poena i 8,6 skokova su mu najslabiji u karijeri). I on mora biti na parketu daleko veći broj utakmica nego prošle sezone kako bi Lakersi uopće mogli razmišljati o playoffu, posebno dok se Bryant ne vrati na parket.

“Svježa krv” koju su dobili u dolascima Younga, Kamana, Johnsona, Farmara te Xaviera Henryja koji vrlo dobro igra u predsezoni, sigurno će pomoći ekipi, ali nisu to igrači na koje se ekipa može osloniti i očekivati konstantan i obilan doprinos tijekom cijele sezone. Konkurencija na Zapadu je žestoka te će se kažnjavati sve slabosti koje neka ekipa pokaže, a Lakersi ih imaju i previše. Primjerice, prošle su sezone bili tek 22. obrana u ligi, ali su imali obrambene specijaliste poput Howarda i World Peacea te je zaista upitno kako će igrati u obrani bez njih. Jedini igrač koji slovi kao dobar defenzivac je Jordan Hill, no niti je on vrhunski obrambeni igrač niti Lakersi imaju dobar obrambeni sustav koji bi mogao zatvoriti iole kvalitetnu napadačku momčad, što sve ukazuje da će Lakersi biti jedna od ekipa s najgorom obranom u ligi.

U napadu imaju dovoljno talenta da budu u gornjoj polovici lige, posebno kada se Bryant vrati na parket, no opet će to biti nedovoljno kako bi se napravio značajniji uspjeh. Možda bi Lakersima bolje bilo da “nagovore” Bryanta na nešto dužu rehabilitaciju, kako bi odigrao što manje utakmica, odnosno kako bi oni imali što manju brojku na kontu pobjeda, što bi im trebalo donijeti bolji draft izbor sljedeće godine. Bryant kada se vrati na parket neće razmišljati ni o kakvim kalkulacijama nego će ići svaku utakmicu na pobjedu, što je i ispravan pristup igri, no dugoročno gledano, možda to i nije najbolja opcija za Lakerse.

Možda je najbolja opcija za Lakerse da dopuste Bryantu da kada se vrati u potpunosti dominira napadima momčadi i da praktički radi što god želi, a da u obrani “odmara”, odnosno igra “tek toliko”, bez previše naprezanja i gubljenja energije. Njemu bi to pripomoglo da se približi Kareemu Abdul-Jabbaru koji suvereno drži prvo mjesto ljestvice najboljih strijelaca u NBA povijesti (Bryant je trenutno četvrti sa 6770 poena zaostatka za Kareemom), a momčad bi upisivala loše rezultate i tako došla u bolju mogućnost za odabirom kvalitetnog igrača na predstojećem draftu. Ipak, teško je to za očekivati u stvarnosti jer su Lakersi druga najtrofejnija franšiza lige, ekipa koja je navikla na pobjede i nastupe u doigravanju, tako da bi loša sezona, unatoč tome što roster nije među najjačima u ligi, bila okarakterizirana kao veliki neuspjeh.

Mnogo je upitnika nad ovom momčadi, a uspjeh će najviše ovisiti o zdravlju ekipe. Uspiju li Nash i Gasol odigrati većinu utakmica, te uspije li se Bryant brzo i uspješno vratiti na parket, Lakersi imaju šansu za doigravanje, no konkurencija na Zapadu je vrlo jaka te bi plasman ove ekipe među prvih osam u konferenciji zapravo bio iznenađenje.

Prognoza: Između 8. i 12. mjesta na Zapadu.

Postoji šansa za ulazak Lakersa u playoff, ali realno će to biti teško ostvarivo ove sezone. Lakersi prvenstveno ovise u tome u kakvom stanju će se vratiti Kobe Bryant, ali isto tako i koliko će mu novi, mladi i energični suigrači pomoći. Realno, LakeShow se nalazi u situaciji u kojoj dugo nisu bili, no i ove sezone će ih biti zanimljivo pogledati, jer dok igra Crna Mamba, sve je moguće.

Latest Posts

NE PROPUSTITE