Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Los Angeles Lakers

Prošla sezona je bila izrazito razočaravajuća za navijače Lakersa. Momčad je ostvarila samo 27 pobjeda i zauzela tek pretposljednje mjesto Zapadne konferencije. Neuspjeh prošle sezone se može svaliti na leđa glavnog trenera Mikea D’ Antonija, ali i na činjenicu da su Lakersi jednostavno imali nekvalitetan roster te čak 319(!) propuštenih utakmica zbog ozljeda igrača što je bio apsolutni rekord NBA lige. Ove  sezone se takvo što vrlo vjerojatno neće ponoviti, no također to neće biti ni pobjednička sezona na kakve smo navikli i osim ako se ne dogodi čudo poput one poznate „krađe“ Paua Gasola 2008. ova sezona neće biti ona na kraju koje Kobe ponosno uzdiže svoj šesti  Larry O’ Brien trofej. No bacimo detaljniji pogled na to kako su Lakersi proveli ljeto.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Steve Nash, Kobe Bryant, Wesley Johnson, Carlos Boozer, Jordan Hill, Jeremy Lin, Xavier Henry, Nick Young, Ed Davis, Julius Randle, Jordan Clarkson, Ryan Kelly, Robert Sacre, Wayne Ellington, Ronnie Price

Došli: Jeremy Lin, Carlos Boozer, Ed Davis,Julius Randle, Jordan Clarkson, Wayne Ellington, Ronnie Price

Otišli:Pau Gasol, Jodie Meeks, Jordan Farmar, Chris Kaman, Kendall Marshall, Kent Bazemore, Marshon Brooks

Prošlo je ljeto koje su mnogi željno iščekivali, ljeto tijekom kojega su LeBron James i Carmelo Anthony bili slobodni igrači i tijekom kojega su svi nadali da će oni potpisati baš s njihovom omiljenom momčadi. Lakersi su razgovarali i imali sastanak i s jednim i drugim igračem, međutim uspjeha nije bilo. I sam menadžment je bio svjestan da će dovesti LeBrona biti praktički nemoguće, ali su neke nade u opciju da će Carmelo završiti u žuto–ljubičastom ipak gajili. I bilo je to jako blizu ostvarenju, Carmelo je izjavio da je nakon sastanka u Los Angelesu smatrao da su oni najbolja opcija. No onda je jedan čovjek koji je usko povezan s Lakersima i koji im je donio toliko sretnih trenutaka dovršio posao i uvjerio Carmela da ostane u New Yorku. Taj čovjek je naravno Phil Jackson. I u tom ironičnom završetku su savršeno sažeti svi problemi Lakersa nakon smrti legendarnog vlasnika i vizionara Jerryja Bussa. Nema više onog čovjeka koji će dovući slobodne igrače. Nema više onog čovjeka koji će uvjeriti Shaqa da potpiše za Lakerse ili u zadnji trenutak spriječiti Kobeja Bryanta da potpiše za Clipperse. Nema više njegove poznate vizije. Problem je što se takve stvari brzo prošire ligom i što su ih itekako svjesni i slobodni igrači.  I tako je Jima Bussa njegova bahatost itekako došla glave jer mu je nade za ovu sezonu pokopao čovjek koji se nekoliko puta nudio kao momčadski savjetnik, no za kojeg Jim navodno jednostavno nije mogao pronaći mjesta. Jedino pozitivno što je izašlo iz te situacije je svađa sa Philovom zaručnicom Jeanie Buss koja je nakon toga odlučila uzeti uzde u svoje ruke. Iako je Jim i dalje zadužen za košarkaške operacije, Jeanie je sada na krovu organizacije i ima završnu riječ.

phil-jackson-1

Započeli smo najavu s osvrtom na neuspjeh u vidu potpisivanja superstara jer je to trebao biti onaj početni događaj koji će izazvati domino efekt i nakon kojeg će se sve posložiti. Međutim, nakon odluke „velikih riba“ da se ne pridruže Lakersima, počelo je napuštanje broda koji tone. Pau Gasol je u potrazi za šansom za novi naslov prvaka sreću odlučio okušati u „vjetrovitom gradu“  i udružiti snage s Derrickom Roseom i Joakimom Noahom. Jodie Meeks, koji je prošle sezone izrazito napredovao i bio treći strijelac momčadi sa 15,7 poena u prosjeku uz 40% šuta za tri poena, je odlučio dobro unovčiti taj svoj vidljivi napredak te je „ukrao“ Pistonsima 19,5 milijuna dolara. Jordan Farmar je odlučio prebjeći u susjednu momčad Clippersa koji igra u istoj dvorani, ali joj očito ipak bolje ide. Od ostalih igrača treba spomenuti i Kenta Bazemorea koji je nakon dosta obećavajuće sezone u kojoj je dobro prikazao svoj mogućnosti na obje strane parketa potpisao za Hawkse, iako su ga Lakersi imali u viziji za budućnosti.

No da ne ispadne da je sve bilo tako crno, Mitch Kupchak i Jim su napravili i par dobrih poteza te je užasna prošla sezona je donijela i pozitivnih stvari. Tako je klub konačno na radost mnogih navijača Lakersa napustio Mike D’Antoni koji je po mnogima jedan od glavnih krivaca za potonuće Lakersa. Brza napadačka igra bez ikakvog daška obrane, kao i nedostatak momčadskog identiteta su rezultirali njegovim odlaskom. Iako je službena priča kako je on dao otkaz, Lakersi su ga se pripremali otpustiti dan poslije te je otkazom Mike pokušao spasiti svoj trenerski obraz jer dva otpuštanja zaredom ne izgledaju baš najbolje u životopisu.  Na mjesto trenera je nakon dugog procesa traženja došla legenda kluba koju su na uvodnu konferenciju odmah pohitali podržati Magic Johnson, Kareem Abdul Jabbar i Jamaal Wilkes, a to je Byron Scott.

byron-scott

Vrlo loš omjer pobjeda i poraza ujedno je i rezultirao visokim pickom  na draftu. Općenito je cijeli draft od strane Lakersa odrađen vrlo dobro, čak i odlično. Kao 7. pick je izabran Julius Randle, igrač velikog potencijala i ogromne energije, za kojeg mnogi smatraju da je trebao biti izabran i više, no priča oko njegove ozljede noge koja se počela kružiti par dana prije drafta je prestrašile neke ekipe. Za njega još bolje, jer je odmalena fan Kobeja i momčadi te tvrdi da mu se ostvario životni san. Kao 46. pick  “kupljen” od momčadi Wizardsa izabran je Jordan Clarkson koji je dobrim igrama u Ljetnoj ligi najavio da bi mogao biti jedna od „krađa“ ovog drafta. Za 3,25 milijuna dolara je potpisan svježe amnestirani Carlos Boozer, koji bi se unatoč poroznoj obrani i dalje koristan i trebao bi se dobro uklopiti u momčad i odigrati ulogu mentora Randleu. U razmjeni s Rocketsima je u LA stigao i Jeremy Lin, pružajući Lakersima konačno jednu solidnu opciju na poziciji playmakera jer se nikad ne zna kada će 40-godišnjeg Stevea Nasha „uhvatiti“ leđa i hoće li uostalom uopće moći odigrati više od 20 utakmica ove sezone. U toj su razmjeni Lakersi također  dobili prava na Houstonove pickove prve i druge runde drafta iduće godine. Istina da je pick  prve runde lottery protected, no šanse da Rocketsi završe u lutriji su zaista male tako da će taj pick vrlo vjerojatno ostati na raspolaganje Jezerčanima.  Tako je sklopljena jedna sasvim solidna razmjena za Lakerse jer je Lin u završnoj godini ugovora te će ga se lako „riješiti“ ako stvari ne budu išle po planu. Treba još spomenuti i akviziciju Eda Davisa za ugovor od svega 2 milijuna dolara u dvije sezone, što je opcija koji donosi vrlo malo rizika, a postoji mogućnost da će se Ed s porastom minutaže konačno razviti u igrača kojeg se očekuje.

Kako će to sve izgledati na terenu?

Početna petorka će ove sezone vrlo vjerojatno izgledati ovako – Lin i Kobe na bekovskim pozicijama, Wesley Johnson na poziciji niskog krila, Carlos Boozer na poziciji krilnog centra te Jordan Hill kao centar. To ni ne izgleda toliko loše, no za neki veći iskorak bi momčadi bio potreban jedan elitni obrambeni igrač na poziciji krila i pravi centar. S klupe će vrlo vjerojatno ako ne bude nekakvih novih ozljeda ulaziti Steve Nash, koji u svojih 15-20 očekivanih minuta i dalje može svojom vizijom i spot up šutiranjem dosta pomoći ovoj momčadi. Dobar scoring punch s klupe će činiti trojka Xavier HenryNick Young-Julius Randle, a za čuvanje reketa i obruča bi se trebao brinuti Ed Davis. Tu će vrlo vjerojatno biti mjesta i za Ryana Kellya koji je tipični stretch-fou“ te će svojim šutom otvarati reket kada trener Scott na teren odluči poslati nižu petorku. Jordan Clarkson, kao još jedna opcija na playu će isto dobiti priliku, što zbog Nashove starosti, što jer je u Ljetnoj ligi pokazao izrazitu prodornost i solidan šut. Igrač koji će zatvoriti rotaciju bi mogao biti Rob Sacre, koji je solidan obrambeni centar, no koji zbog drugih nedostataka u igri  neće dobivati puno minuta.

Glavna boljka ove ekipe će biti obrana,a novi trener Scott je upravo poznat po svojoj obrambenoj filozofiji. Ekipe Netsa i Hornetsa su bile u top 5 momčadi lige po obrambenim rejtinzima i broju dozvoljenih poena. Svoju reputaciju je ipak malo poljuljao u Clevelandu gdje je obrana itekako štekala te je momčad 3 sezone zaredom završavala na zadnjih 5 pozicija što se tiče obrambenih brojki. Scott sam tvrdi da u Cavaliersima osim Andersona Varejaoa nitko ni nije bio zainteresiran za igranje obrane. Problem leži u tome što ni u Los Angelesu Scott neće imati idealno osoblje. Dani Kobeja kao elitnog obrambenog igrača su davno iza njega, te bi od njega iako i dalje igra pametnu obranu i dobro prati linije dodavanja bilo suludo, nakon svih ozljeda, očekivati da svaku večer čuva suparničkog glavnog scorera. Za to će vrlo vjerojatno biti zadužen Wesley Johnson, koji bi trebao biti klasični tip igrača koji igra obranu na visokoj razini i u napadu povremeno postigne neku tricu ili se uposli tijekom kontri i oštrih kretnji u reket. Wesley za elitnu obranu ima fizikalne predispozicije, međutim elitni obrambeni igrač nikada nije postao. Možda mu Scott pomogne u tome. Lin je solidan obrambeni igrač koji bi trebao stati na kraj eri loših obrambenih igrača na poziciji jedinice još od vremena Fishera, pa sada preko Nasha i Marshalla. Daleko od toga da će u potpunosti zaustaviti Russella Westbrooka, Damiana Lillarda, Rosea i druge, ali će se oni ipak malo pomučiti i neće tako lako kao prije doći do svojih 20 poena.

carlos-boozer

Glavni problem obrane biti će unutrašnja linija. Boozer je propuh, a Hill je  u obrani prosječan. Pogotovo je teško od njega očekivati nekakva čuda jer nije istinski centar te je karijeru sagradio na identitetu energičnog igrača s klupe. Njegov problem je i što se dosta brzo umara te je upitno kako će povećana minutaža utjecati na njegovu ukupnu produkciju budući da nikada u karijeri nije igrao starterske minute. Sacre, jedini pravi centar na rosteru, isto kao ni Hill nema mogućnost elitne zaštite obruča, nešto za što se Lakersi nadaju da bi Ed Davis mogao pružiti.  Igrač je to sjajnih fizikalnih predispozicija i koji blokira 1,9 šutova u periodu od 36 minuta i koji je u istina kratkom vremenu koje je provodio na terenu u dresu Grizzliesa protivnicima dozvoljavao uspješnost pokušaja u reketu od samo 40% što je bolje od brojki Ibake, Hibberta i Drummonda. No on je ujedno i napadački limitiran igrač sklon početničkim greškama, no uprava Lakersa se nada da će ove sezone konačno ostvariti svoj puni potencijal.  Sve u svemu ćemo vidjeti hoće li Scott uspjeti složiti obrambene sheme koje će ipak malo ograničiti protivnika te spriječiti da prolazi kroz obranu kao nožem kroz maslac.

nick-young

Što se tiče napadačke taktike, Scott je najavio da će napad biti mješavina Princetona i Triangle napada. Princeton je u Lakersima već jednom imao neslavni završetak kada je Mike Brown otpušten nakon što je u sezonu krenuo omjerom 1-4. Međutim, napad i nije bio toliko loš, dolazilo se do dosta otvorenih šutova i post up situacija koje igrači jednostavno nisu koristili. Glavni ciljevi napada će biti naravno naći Kobea na visokom postu te ga pustiti da odande dalje kreira. Lina će se pokušati uključiti u što više pick and roll situacija s Boozerom i Hillom jer je prošle sezone bio jedan do najbolji igrača lige u probijanju do reketa i završavanju tih akcija poenima.  Što se tiče igrača s klupe, Young , koji je svježe potpisao novi ugovor na četiri godine, će unatoč nekada upitnoj selekciji šuta i dalje biti glavni nositelj napada te igrač kojemu će se pred istek 24 sekunde dodavati lopta kako bi iskreirao nekakvu situaciju za šut i spasio momčad.  Vrlo vjerojatno će se i smisliti akcije za Randlea na postu, ali i visokom postu, jer je u Ljetnoj ligi pokazao izuzetnu mogućnost kontrole lopte. Sve u svemu, napadačkih problema Lakersi vrlo vjerojatno neće imati, poglavito jer je tu Kobe, koji će prema najavama igrača s kojima je trenirao preko ljeta i ljudi koji su ga gledali, i dalje biti približno onaj stari te privlačiti pozornost obrambenih igrača na sebe i tako olakšati teret ostalima. Najvažnije je što će Scott usporiti tempo te ga prilagoditi rosteru, što će naravno pomoći i u obrambenom dijelu jer će protivnici imati manje šansi za polukontre i kontre.

Prognoza: 10. mjesto Zapada i propuštanje doigravanja

Zaključno možemo reći da će od izuzetne važnosti biti kako će Scott rasporediti minute veterana i hoće li uspjeti izbjeći ozljede ključnih igrača. Ova momčad će ići daleko koliko i Kobe, o čijoj će formi nakon dvije teške ozljede ovisiti puno toga. Biti će prisiljen i s punih 36 godina i dalje biti glavni igrač i pokretač momčadi. Lakersi  na snažnom Zapadu vjerojatno neće imati što tražiti u doigravanju. Nedostatak istinskog centra i obrambenih igrača, te možda i još kojeg scorera koji bi olakšao teret Kobeju, će predstavljati prevelike nedostatke za pokušaj ostvarenja nekog višeg cilja. Upali su nažalost u crvotočinu iz koje će se jedino izvući potpisivanjem velikog ili velikih imena u ljeto 2015. Ili 2016. Navijačima do tada ostaje uživati u Kobejevim majstorijama i svakom eventualnom skalpu rivalskih momčadi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE