Tuesday, June 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Los Angeles Lakers

Lakersi su u svoju vitrinu pospremili 15. pehar za najbolju ekipu na kugli zemaljskoj. Velika veæina NBA ljubitelja je to prognozirala od samog poèetka, no ipak, za osvajanje NBA prstena mora se poklopiti niz okolnosti.

To se njima upravo dogodilo. Po mnogima najbolji igraè svijeta i nasljednik Michaela Jordana, Kobe Bryant, nije imao težih ozljeda. No, i kada se pojavi bol, motivirani Kobe zaboravlja na sve bolove, pa i u prstu šuterske ruke. Naime, upravo je Kobe  bio prevaga u NBA finalu, gdje Magicsi nisu imali odgovora na njegovu maestralnu igru. Kada na klupi imate još najtrofejnijeg trenera svih vremena, Phila Jacksona, koji je pretekao legendarnoga Reda Auerbacha, dobijemo staru/dobru neuništivu kombinaciju koja je veæ tri puta osvojila NBA prsten. Nikako se ne smije zaboraviti na Pau Gasola, trenutno najboljeg europskog košarkaša, i iskusnog Dereka Fishera. Ekipa je bila posložena kao iz snova, centarski par nadopunjavao je Andrew Bynum, savršenu sezonu je odigrao Lamar Odom, a Trevor Ariza se iz igraèa zadatka pretvorio u ubojitog igraèa u napadu. Kada jednom imate na okupu takva imena, potrebno je samo jako ljepilo koje bi držalo te igraèe na okupu skoro 100 utakmica i to je neponovljivom Philu uspjelo, te je zasluženo donio Lakersima novu radost, novi pehar, novu sezonu gdje brane naslov prvaka.

Transferi:

Najzvuènija promjena u Lakersima je bila zamjena Rona Artesta iz Houstona za Trevora Arizu. Obojica su poznati kao odlièni obrambeni igraèi, a kao što smo gore spomenuli, leteæi Trevor je ove godine, posebno u doigravanju, dokazao da može igrati i u napadu. To nikada nije bilo sporno za temperamentnog Rona Artesta koji je u Lakerse donio novu širinu.

Vjernost klubu su produžili Shannon Brown i Lamar Odom kojeg bi ovog ljeta mogao kandidirati za najboljeg šestog igraèa lige. 29-godišnji krilni košarkaš ima iza sebe veæ 10 NBA sezona, a trenutno je na prosjeku od 15 koševa, 8,8 skokova, 4,2 asistencije i 1 blokade po susretu.

Nedavno je klub došao na probu i Eritrejac Thomas Kelati koji je proteklu sezonu proveo u dresu Unicaje. Uz Kelatija tu su još i tri novaka, David Monds, Michael Fey i Tony Gaffney. Roster Lakersa je popunio i 26-godišnji francuski košarkaš Mickael Gelabale koji ima iskustvo igranja u NBA ligi. Naime, od 2006. do 2008. pokušavao se nametnuti u Seattle Supersonicsima (4.5 koševa, 2.1 skok po utakmici).

Kljuèni igraè:

Kobe BryantKobe Bryant, košarkaš roðen u Philadelphiji, saveznoj državi Pennsylvania,  koji  je, uz LeBrona Jamesa, najbolji igraè današnjice. Teško je  nešto novo napisati o igraèu koji ima 4 NBA naslova i titule MVP-a lige i finala. 11 puta je bio sudionik NBA-All stara, 7 puta izabran u prvu petorku lige, te 2 puta u drugu te isto toliko i u treæu. Sedam puta je biran u najbolju obrambenu petorku, biran je i u drugu ekipu novaka, jednom je pobijedio u zakucavanju, a bio je i tri puta MVP All-Stars utakmica. Zar je još nešto potrebno dodati o igraèu koji je 1996. godine bio  izabran kao 13. igraè na draftu? Danas ga nazivaju Crnom Mambom (black mamba) jer na parketu napada poput spomenute zmije.

Prednosti i mane:

Prednost Los Angeles Lakersa je izbalansiranost ekipe koja ima spoj iskustva i mladosti, te ono što je najbitnje, imaju voðu na parketu i autoritet na klupi. Jednom je legendarni Red Auerbach izjavio da je puno teže obraniti naslov nego ga osvojiti, ali dvojac Bryant/Jackson je veæ to uspio poèetkom desetljeæa, tako da im nije novost naæi se u takvoj situaciji.

Prognoza:

Ukoliko Kobea Bryanta zaobiðu ozljede i pronaðe dodatan motiv za osvajanje  petog prstena, odnosno da se još više približi Michaelu Jordanu, onda se klubu iz Los Angelesa smiješi još jedan naslov.

Latest Posts

NE PROPUSTITE