Friday, December 1, 2023

ZADNJE OBJAVE

Neizvjesna utrka za najviše napredovalog igraèa

Tracy McGrady, Gilbert Arenas i Danny Granger, samo su neki od igraèa koji su dobili Most improved player nagradu i napravili velike karijere, a i prošlogodišnji laureat Kevin Love na dobrom je putu. I ove godine izdvojeno je nekoliko igraèa, bez zvijezda, osim Lina, no za njega je sezona završena, tako da teško da æe na osnovi odigranog dobiti nagradu iako je on svakako  teoretski zabilježio najveæi napredak u odnosu na prošlu sezonu. Najveæi kandidati su Lowry, Anderson i Monroe, no zapravo je neizvjesno tko æe odnijeti nagradu, a ostala su i još dva tjedna regularne sezone u kojima je lako moguæe da  netko napravi prevagu.

Ryan Anderson, uz Kylea Lowryja, svakako je prvo ime u ovogodišnjoj utrci za ovu nagradu. Zabija 6 koševa više nego prošle sezone, ostvaruje i 2 skoka više, stigao je i gotovo do jedne ukradene lopte po utakmici te je popravio tricu na 41%, u odnosnu na prošlogodišnjih 39%. Uspio se uzdiæi do drugog najboljeg igraèa Magica nakon Dwighta Howarda,  pomogao dobiti mnoge utakmice bez kojih bi Magic kotirao mnogo slabije na trenutaènim playoff ljestvicama. Još je prošle godine dijelio minutažu s Brandonom Bassom, no on je otišao u Boston, a u Orlando je stigao Glen “Big Baby” Davis koji je trebao biti startna èetvorka, no Anderson se svojim igrama nametnuo. Velik udio u njegovim boljim igrama ima i trener Magica Stan van Gundy koji stalno motivira  Andersona da bude bolji all-around igraè, a ne samo tricaš, iako ove sezone ima najviše zabijenih i pokušanih trica, od kojih je jedne veèeri zabio èak sedam Sunsima, doduše bilo je to par dana nakon poraza od Bullsa u kojem su košarkaši Magica zabili samo 59 koševa. Iako je na papiru “èetvorka”, Anderson je najviše pomogao svojim vanjskim šutom, pogotovo kad su se protivnièke momèadi koncentrirale da u reketu zatvore Howarda, a Andersona bi ostavili preslabo èuvana, što se pokazalo lošim potezom dok god je bio “vruæ”. Nije mu sigurno bilo lako niti ostati hladne glave u svom cirkusu oko Howarda, popularnom Dwightmareu, no uspio je najbitnije, ostati konstantan, u momèadi gdje je to veoma bitno jer osim njega i Howarda trenutno nema drugih igraèa na koje se može ozbiljnije raèunati.

Drugi igraè koji je strelovito napredovao u odnosu na prošlu sezonu svakako je Greg Monroe, uz Andersona, takoðer veliki kandidat za nagradu. Malo je tko vjerovao da æe u svojoj drugoj, sophomore sezoni iz jednog prosjeènog rookieja koji je igrao toplo – hladno napraviti takav pomak u svojoj igri, bilo da je rijeè o zabijanju (7 koševa više nego prošle sezone), dodavanju, skokovima (3 više), obrani, zrelosti na terenu – tu još mora poraditi, još uvijek se zna isfrustrirati kad mu ne ide, no svoj temperament i elan koristi i u svlaèionici gdje se prometnuo u jednog od voða momèadi. Trenutno je jedan od svestranijih i zaokruženijih centara s velikom moguænošæu napretka, a ostane li u Pistonsima i nakon isteka rookie ugovora, zagarantirana mu je minutaža buduæi da mu je konkurencija na centarskoj poziciji ostarjeli Ben Wallace, a Pistonsi imaju  i puno drugih problema, teško da æe na toj poziciji dovoditi neka pojaèanja.

Marc Gasol, dosad poznatiji kao Pauov mlaði brat, konaèno je izašao iz sjene i ove sezone zasluženo izborio mjesto na All-Star rosteru Zapada. Uzdignuo se iz prosjeka lige do jednog od boljih centara, ovo mu je èetvrta i najbolja sezona u NBA ligi, s najboljim brojkama karijere što se tièe koševa, asistencija, skokova, kraði lopte, i  najviše minuta po utakmici dosad. Iako u ožujku i nije bio u najboljem izdanju te je jako malo vjerojatno da æe dobiti ovu nagradu, u kombinaciji s Rudyjem Gayom, možda i najboljim perimeter defenderom Tonyjem Allenom i veoma dobrim razigravaèem, Mikeom Conleyem,  sjajnim u  fast breaku, što je bitno za mladu i dinamiènu momèad poput Grizzliesa, Gasol mlaði uspio je i bez Randolpha ovu momèad održati u strašnoj formi, sposobni su opet biti prijetnja svakome na Zapadu, buduæi da su dobro balansirani i ne bi trebali imati veæih problema s match-upovima u doigravanju na bilo kojoj poziciji ukoliko æe svi biti na razini.

Jedini “niski” igraè na ovom popisu koji konkurira za ovu nagradu, svakako je razigravaè Houstona Kyle Lowry, i mnogi ga uz Monroea i Andersona izdvajaju kao glavnog kandidata. Takoðer, on i izgleda kao igraè koji æe zadržati ovaj nivo igre. Uglavnom zahvaljujuæi njemu, Houston se uz Sunse bori za osmo mjesto na Zapadu, (dobro, tu je i scorer Scola, kao i pokoja odlièna partija Slovenca Dragiæa), a ni on kao ni Steve Nash  nema baš neke velike igraèe kraj sebe. Situacija se doduše nakon razmjena popravila dolaskom Marcusa Cambyja i odlaskom Hasheema Thabeeta.  Lowry je svoju priliku dobio odlaskom Brooksa (koji je ovu nagradu osvojio prije dvije sezone) u Sunse, i jako ju je dobro iskoristio, ne kao Lin, da bi pozirao za naslovnice Sports Illustrateda dva tjedna zaredom, ali svojom konzistentnošæu i napretkom, pogotovo što se tièe pick and rolla i jako efektivne obrane te preuzimanjem vodstva na terenu i u svlaèionici nakon odlaska Chucka Hayesa. Što je možda i najvažnije, uz njega Rocketsi i pobjeðuju i zato su još u borbi za doigravanje.

Još bi kao kandidata vrijedilo spomenuti  i Andrewa Bynuma, koji ima još prostora za napredak, samo kad bi dobivao više lopti odnosno kad bi ih Kobe manje trošio. Neku veèer je gotovo sam pobijedio Spurse (bez Bryanta) s rekordnih 30 skokova za ovu sezonu, dok je cijela momèad Spursa imala 33. Velika je prijetnja u napadu, zna odlièno iskoristiti svoju visinu, s Gasolom èini definitivno najopasniji centarski tandem, ali njihov potencijal je nedovoljno iskorišten dok god se igra više ne gradi na njima nego na vanjskom šutu, a oni služe za skokove i nemaju dovoljno izraðenih akcija. Koliko je puta Bynum ove sezone spasio Lakerse kad je Bryant imao šut ispod 20%, a bilo je takvih utakmica i razuvjerio je sve one koji su nakon ozljeda mislili kako od njega neæe biti ništa. Veæ neko vrijeme igra na All-Star razini, zvijer je na obje strane terena, igra pametno, ne forsira šuteve, može igrati i protiv double-teaminga, popravio je “ruku”i efikasnost i na cutovima i post–upovima, a još uvijek samo 1 od 4 pick and rolla idu na njega, oèito je Gasol još broj jedan za Kobea. Na kraju krajeva, Laker je, znaèi najeksponiraniji od svih igraèa s popisa, što neæe odmoæi, kao ni Shaqova izjava da je trenutno najbolji “big man” lige, no s druge strane, to je vjerojatno još jedna od namjernih uvreda Howardu.

Uz ove igraèe, vrijedi još spomenuti i Andreu Bargnanija, Nikolu Pekoviæa, Jeffa Teaguea te Roya Hibberta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE