Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Luda sveuèilišna noæ

U noæi o kojoj smo juèer zakasnili vas izvijestiti spomenimo kako je odigrano tek jedno konferencijsko finale. Toènije u konferenciji Missouri Valley Conference je do pobjede došlo sveuèilište Creighton. Puno zanimljivije i bogatije s konferencijskim finalima je bilo noæas kada smo dobili nova èetiri putnika na zakljuèni turnir sveuèilišne košarke.

Saint Mary’s prvak WCC

U iznimno zanimljivoj i uzbudljivoj završnici West Coast konferencije u Las Vegasu, sveuèilištarci Saint Mary’sa slavili su protiv Gonzage. Potonji su prije nešto manje od mjesec dana uspjeli pobijediti Gaelse, meðutim noæas više od dodatnih pet minuta u veæ “izgubljenoj” utakmici nisu uspjeli postiæi. Naime, košarkaši Saint Mary’sa imali su tri poena prednost i loptu ispod svog obruèa. No, igraèi Gonzage su agresivnom obranom bez prekršaja uspjeli iznuditi “mrtvu” loptu koja je na kraju pripala njima, što je iskoristio najbolji pojedinac na susretu Elias Harris zabivši iznimno tešku tricu za produžetak. U dodatnih pet minuta su Matthew Dellavedova i Jorden Page saèuvali mirnu ruku pogodivši šest uzastopnih slobodnih bacanja za zasluženu pobjedu 78:74.

Spomenuti Harris je susret završio s 22 poena (10-14 iz igre) i 13 skokova, Robert Sacre je pridodao 17 poena za Gonzagu. Na drugoj strani je Rob Jones u 44 odigrane minute uknjižio 18 poena i 9 skokova. Dellavedova je pridodao 22, dok je Page zabio 16.

Za kraj izvještaja s utakmice veèeri dodajmo kako se 18-rangirana momèad Saint Mary’s ovom pobjedom izravno plasirala na March Madness, dok æe Gonzaga najvjerojatnije zahvaljujuæi odliènom ovogodišnjem omjeru 25-6 (13-3 u konferenciji) primiti pozivnicu za nastup na završnici. Na kraju krajeva rijeè je o 25. najboljoj sveuèilišnoj košarkaškoj ekipi u Americi ove godine.

Davidson nakon dva produžetka do March Madnessa

Nevjerojatna utakmica odigrana je i u Ashevilleu gdje su košarkaši sveuèilišta Davidson nakon dva produžetka pobijedili Western Carolinu i time se plasirali na zakljuèni turnir. Puno bolje su u susret krenuli sveuèilištarci Caroline koji su u jednom trenutku vodili i s 13 poena, da bi nakon toga igraèi Davidsona potpuno preokrenuli susret i pet minuta prije kraja poveli s 12 poena. Imali su nakon toga i èetiri poena prednosti u zadnjih 24 sekunde regularnog dijela susreta, no nakon toga Trey Sumler pogaða treæu uzastopnu tricu Caroline i smanjuje rezultat na 75:76. Na drugoj strani Nik Cochran pogaða dva slobodna bacanja da bi na kraju uèinio veliku glupost faulivaši Keatona Colea na šutu za tri poena. Cole je iskoristio ponuðeno, zabivši sva tri slobodna bacanja za prvi produžetak.  Vodio je Davidson i èetiri poena u prvom produžetku, no uspio je Harouna Mutombo anulirati njihovu prednost za drugi produžetak gdje Clint Mann dobru minutu prije kraja zakucava za konaènih 93:91.

Jake Cohen je za pobjednike upisao 17 poena, 7 skokova, 7 blokada i 4 asistencije. Po 19 poena su zabili De’Mon Brooks i J.P. Kuhlman, dok je Nik Cochran pridodao 16 poena. Na drugoj strani je Keaton Cole zabio 21 poen, po 20 su pridodali Tawaski King (10 skokova) i Harouna Mutombo. Trey Sumler je zabio èetiri trice za konaènih njegovih 18 poena.

Ukoliko æe Gonzaga usprkos porazu vidjeti March Madness to ne možemo utvrditi i za košarkaše Western Caroline koji ujedno imaju i puno slabiju sezonu od Davidsona. Samo u konferenciji su imali porazni omjer od 8 pobjeda i 10 poraza, dok je na drugoj strani Davidson upisao 16 pobjeda u 18 susreta.

Do naslova Loyola (MD) i VCU

U konferencijskom finalu MCC konferencije, košarkaši Loyole (MD) došli su do naslova nakon punih 18 “sušnih” godina. U velikom finalu pobijedili su sveuèilište Fairfield koji je samo nekoliko sati ranije u ženskom konferencijskom košarkaškom finalu isto tako doživjelo poraz. Inaèe, Fairfield je nakon nešto lošijeg starta u utakmicu uspjelo do poluvremena preokrenuti susret i povesti sa èetiri poena. No 10-minutnu pauzu je trener Loyole iskoristio za motivacijski govor koji je podigao igraèe Loyole koji su odmah napravili niz 11-1. Vodila je Loyola 47:44 pune dvije minute prije kraja susreta, a u tom razdoblju košarkaši Fairfielda uspjeli su promašiti šest pokušaja iz igre od èega èetiri trice.

U veoma skromnoj utakmici je tek Erik Etherly za pobjednike uspio upisati dvoznamenkasti broj poena. Utakmicu je završio s 10 poena i 7 skokova. Kod poraženih je Maurice Barrow upisao double-double uèinak od 10 poena i 13 skokova.

Za kraj noæašnjeg izvještaja spomenimo kako su košarkaši Virginije Commonwealth uspjeli zadržati visoku prednost koji su imali veæi dio susreta. Vodili su i sa 16 poena, meðutim sveuèilište Drexel je upornom igrom i borbenošæu uspjelo zamalo odvesti susret u produžetak. Naime, Chris Fouch je pogodio tricu 16 sekundi prije kraja za minimalni zaostatak 57:56, da bi na drugoj strani Troy Daniels, nakon što je prethodno pogodio veæ dva slobodna bacanja, ponovno bio dvaput uspješan. Imao je Frantz Massenat tricu za još jedan produžetak u ludoj sveuèilišnoj noæi, no na žalost Drexela bio je neuspješan.

Za pobjednike je Darius Theus upisao 16 poena, 5 asistencija i 5 ukradenih lopti, spomenuti Daniels je završio susret s 11 poena (slobodna bacanja 5-5), dok je Treveon Graham kao košarkaš s klupe postigao 13 poena. Za poraženu momèad je Damion Lee upisao 20 poena i 10 skokova, a tragièar susreta Frant Massenat je zabio 14 poena.

Sutra nas oèekuju nova tri konferencijska finala, toènije u konferenciji The Summit League, Sun Belt i Horizon League, dok konferencijski turnir primjerice zapoèinje u jakoj Big East konferenciji koja æe se odvijati u njujorškoj dvorani Madison Square Garden. Iako æe samo pobjednik iæi izravno na March Madness, prema nekim procjenama još bi 10 ekipa iz te konferencije moglo dobiti pozivnicu za završni turnir jer se radi o jednoj od najjaèi konferencija lige.

Svi konferencijski prvaci u ovoj sezoni:
Belmont – Atlantic Sun
Creighton – Missouri Valley
Davidson – Southern
Loyola (MD) – Metro Atlantic
Murray State – Ohio Valley
Saint Mary’s – West Coast
UNC Asheville – Big South
VCU – Colonial

Latest Posts

NE PROPUSTITE