Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ludnica u skupini A, CSKA doèekuje Zagreb

Najjaèe europsko natjecanje, Euroliga od srijede zapoèinje s osmim kolom, nakon èega æe biti odigrana još dva kola prije zakljuèenja prve faze natjecanja. U svim skupinama vode se žestoke bitke za prolaz meðu najboljih 16 ekipa Europe, a najneizvjesnije je u skupini A gdje je razlika izmeðu prve i posljednje momèadi na ljestvici samo jedna pobjeda.

Skupina A

Basket Bilbao – Bennet Cantu (srijeda,  20.30)

U prvom duelu izjednaèene grupe A sastaju se španjolski Bilbao za koji nastupa naš Marko Baniæ te talijanski predstavnik Cantu. Prvi susret ove dvije ekipe otišao je na stranu Talijana koji su slavili na domaæem terenu rezultatom 78:69. Rijeè je o vrlo ujednaèenoj skupini kojoj je prednost domaæeg terena do sada bila krucijalna pa su tako domaæini do sada slavili u 18 od ukupno 21 odigranog susreta. Prednost, te mala uloga favorita zbog te èinjenice i malo kvalitetnijeg rostera, pada na leða domaæina, no podcijeniti iskusnu i šuterski nadarenu ekipu Cantua bila bi velika pogreška. Domaæi zbog ozljede koljena u ovom susretu neæe moæi raèunati na Marka Šæekiæa dok gosti u Bilbao dolaze kompletni. Zanimljiv duel na centarskoj poziciji vodit æe atletski nadareni D’Or Fischer sa iskusnim talijanskim centrom Denisom Marconatom. Uz taj duel šuterska veèer Basilea i Markoishvilia sa jedne strane te Blumsa i Vasileadisa sa druge strane mogla bi riješiti ovaj duel u poslat jedan od klubova u daljnju fazu.

Nancy – Fenerbahèe Ulker (srijeda, 21.00)

U francuskom Nancyju odigrat æe se susret izmeðu istoimenog domaæina koji se trenutno nalazi na posljednjoj poziciji ove grupe i trenutno vodeæih gostiju iz Istanbula, ekipe Fenerbahèea. Kada pogledamo da je razlika izmeðu ove dvije ekipe u samo jednoj pobjedi i kako Nancy kao posljednji još uvijek može proæi a Fener iako ulazi sa prvog mjesta može ispasti dobijemo dojam o važnosti ove utakmice za oba kluba. U prvom duelu slavio je Fener u jednoj zanimljivoj utakmici sa rezultatom 90:86 a najveæi nedostatak u odnosu na taj susret bit æe neigranje Nicolasa Batuma sa jedne te Thabe Sefoloshe sa druge strane. Uz dvojac koji se vraæa svojim NBA klubovima Fener æe biti uskraæen za neigranje Tomasa i Turkcana. Veliki nedostatak kao što je neigranje Batuma Nancy æe pokušati nadoknaditi kroz igru Adriena Moermana koji je jedan od najveæih iznenaðenja dosadašnjeg djela Eurolige, te snažnog centra Akina Akingbala. Kod gostiju posebnu pozornost obratit æemo na partije Ukiæa i Bogdanoviæa a uz njih dosta se oèekuje od Gista i Preldžiæa. Prednost favorita u ovom susretu je na gostima zbog veæeg iskustva igranja ovakvih utakmica a i posljedice neigranja Batuma. Ipak domaæi teren je pogotovo u ovoj grupi velika prednost tako da se ne smije podcijeniti mladu atletski nadarenu ekipu Nancyja.

Olympiacos – Caja Laboral (èetvrtak, 21.00)

Posljednji duel ove skupine odigrat æe dva giganta europske košarke za koje bi ispadanje u ranoj fazi bio veliki neuspjeh. Susret je to Olympiacosa koji u ovaj susret ulazi sa omjerom od 3 pobjede i 4 poraza te drugog španjolskog predstavnika ove grupe, ekipe Caja Laboral. Duel ekipe koja još nije upisala poraz pred svojim gledateljima i ekipe koje je ubilježila jednu od 3 gostujuæe pobjede ove skupine što je Caji pošlo za rukom u prvom kolu kod Fenerbahèea. Veliki hendikep za goste biti æe odlazak Seraphina i Dragiæa u svoje NBA klubove a uz njih zbog ozljede neæe nastupiti Miljenko Bjelica.Veliki teret tada æe pasti na leða Teletoviæa koji predvodi ekipu po broju poena sa 22 po susretu. S druge strane, kod domaæina upitan je nastup Papadopulosa dok se Matt Howard vraæa u ekipu. Daleko najbolje partije za sada kod ekipe Dušana Ivkoviæa pruža Spanoulis o kojemu ovisi igra Olympiacosa. Gledat æemo tako jedan zanimljiv dvoboj razigravaèa u kojem æe se Spanoulisu suprotstaviti iskusni razigravaè Prigioni koji se nakon epizode u Madridu vratio kod Duška Ivanoviæa. Bit æe ovo duel i fantastiènih trenera pa bi pobjedu osim velikih igraèkih imena mogli presuditi i veliki trenerski umovi.

Skupina B

CSKA – Zagreb (srijeda 17.15)

CSKA još uvijek ne zna za poraz u Euroligi ove sezone i odavno su osigurali prolazak u daljnju fazu natjecanja, dok se Zagreb bori za prolaz u Top 16, što je nakon prvih par utakmica Eurolige izgledalo nedostižno. Zagreb æe naravno dati sve od sebe, CSKA æe se možda ponešto i opustiti, no svejedno su domaæini izraziti favoriti i trebali bi ostvariti laganu pobjedu. Zagreb ima velikih problema s ozljedama tako da u Rusiju nisu otputovala dva stožerna igraèa, Mario Kasun i Damir Mulaomeroviæ, a ni Dario Šariæ nije meðu putnicima. Napustio ih je T.J. Ford, najavljivan kao veliko pojaèanje, ali zbog završetka štrajka u NBA ligi odluèio je otputovati u Ameriku u nadi da æe pronaæi novi NBA angažman. Kod domaæina jedino Andrei Kirilenko neæe nastupati, no i bez njega bi CSKA trebao uvjerljivo slaviti.

Žalgiris – Panathinaikos (srijeda, 18.45)

Žalgiris na svom parketu doèekuju grèku momèad koja je takoðer osigurala prolaz u Top 16, dok Litavci to tek pokušavaju izboriti i trenutno su omjerom izjednaèeni sa Zagrebom i Brose Basketsom. Panathinaikos je ovdje favorit, no u posljednje vrijeme igraju promjenjivo tako da Žalgiris nije bez šansi. Uz punu dvoranu i nešto sreæe imaju šanse za veliku pobjedu koja bi ih približila prolasku dalje. Domaæini su ostali bez Tya Lawsona koji se vratio u Ameriku, ali neæe puno tugovati za njime jer nije pružao igre kakve se od njega oèekuju. Važnije im je da je Sonny Weems na raspolaganju, on æe u Litvi ostati cijelu sezonu i na njemu Žalgiris gradi veæinu svoje igre. Kostas Tsartsaris i Stratos Perperoglou neæe zaigrati za Pao, dok æe Aleks Mariæ odigrati sa smanjenom minutažom.

Unicaja – Brose Baskets (èetvrtak, 19.00)

Ovo bi trebao biti najizjednaèeniji dvoboj skupine B, susret izmeðu treæe i èetvrte momèadi na ljestvici. Domaæini imaju pobjedu više te bi eventualnim slavljem, uz poraze Žalgirisa i Zagreba, veæ sada osigurali prolaz dalje. Ono što ih može zabrinjavati su 3 poraza u posljednja 3 kola i sigurno æe dati sve od sebe da prekinu taj negativan niz. Trebat æe novu dobru utakmicu Luke Žoriæa koji u posljednje vrijeme igra veoma dobro. Brose nakon ove utakmice igra protiv još jednog izravnog konkurenta, Žalgirisa, te æe s njima voditi borbu za prolaz dalje. Pobjeda u ovom susretu bila bi iznimno vrijedna, ali i poraz ih ostavlja u igri za Top 16. Èetiri ekipe se bore za 2 mjesta tako da je svaka utakmica bitna i postoje brojne kombinacije raspleta. Unicaja ima odreðenih problema s ozljedama, zasigurno Tremmell Darden neæe igrati dok su upitni nastupi Kristapsa Valtersa i E.J. Rowlanda. S druge strane, gosti dolaze u kompletnom sastavu.

Skupina C

Anadolu Efes –  EA7 Armani (srijeda, 19.00)

Talijani traže posljednju šansu kroz pobjedu protiv Efesa za proboj meðu 16 najboljih. Trenutno zaostaju za dvije pobjede naspram Efesa i Partizana, a s obje ekipe moraju još igrati u gostima. I upravo prva od posljednje tri utakmice regularnog dijela je protiv turskog velikana gdje hvataju -8 iz prve utakmice. Ukoliko bi Stanko Baraæ i njegovi suigraèi uspjeli slaviti, a dan kasnije aktualni prvak Srbije pobijediti protiv slabašnog Belgacoma stvari bi i matematièki veæ bile riješene u toj grupi.

Belgacom Spirou – Partizan mt:s (èetvrtak, 20.30)

Stvari smo veæ pojasnili u gornjem odlomku, Partizan mora uspjeti zadržati ostvarenu prednost iz proteklog tjedna kada su pred domaæom publikom uspjeli iznenaditi Maccabi. Poraz moraju pod svaku cijenu izbjeæi jer u sljedeæem kolu Belgijci æe igrati upravo protiv Milana gdje je za oèekivati da æe Talijani pred domaæom publikom slaviti i samim time dovesti se u poziciju da u posljednjoj utakmici u Pioniru hvataju -4.

Real Madrid – Maccabi Electra (èetvrtak 20.45)

Obje ekipe su praktièki veæ prolaznici u sljedeæi krug. Meðutim zanimljivost jest da æe obje ekipe odigrati i prvi euroligaški susret bez ovogodišnjih NBA pojaèanja. Maccabi ostaje bez Jordana Farmara, dok na drugoj strani nema više Rudyja Fernandeza i Serge Ibake. Upravo posljednje spomenuti je najviše teretio našeg Antu Tomiæa koji nije dobivao dostojnu minutažu.

Naknadno doznajemo da bi Fernandez ipak mogao zaigrati za Real u ovoj utakmice jer su se stvorili problemi oko njegovog povratka u Ameriku tako da se za sada još uvijek nalazi u Španjolskoj i trenira s Realom.

Skupina D

Prokom – Olimpija  (srijeda, 20.45)

Prokom i Olimpija odigrati æe prvu utakmicu 8. kola skupine D.  Olimpija u ovu utakmicu ulazi s ciljem da produži moguænost za prolazak  skupine dok æe Prokom igrati prije svega za svoje navijaèe te pokušati pobijediti i popraviti omjer koji je do sad bez pobjede. Ovo je dvoboj i dvije posljednje ekipe po broju postignutih poena u cijeloj Euroligi. Olimpija je u velikim financijskim problemima što je rezultiralo odlaskom  Amerikanaca Greena i Woodsidea te Varde koji sigurno neæe nastupiti, Muriè je ozlijeðen i neæe putovati na ovo gostovanje a Markota je napustio ekipu i prešao u Turk Telekom. Oèekuje se da glavne uloge u ekipi Olimpije preuzmu Salin i Blažiæ. Kod Prokoma nema ozlijeðenih igraèa te su svi spremni za utakmicu. Utakmica æe zasigurno biti vrlo zanimljiva, malu prednost ipak treba dati Prokomu što zbog domaæeg terena što zbog financijske situacije kod Olimpije.

Galatasaray – Siena  ( èetvrtak, 19.00)

Vrlo važna utakmica odigrat æe se u Istanbulu gdje domaæi Galatasaray doèekuje talijansku Sienu. Galatasaray æe pokušati doæi do pobjede kojom bi, uz pobjedu Prokoma nad Olimpijom, osigurao prolaz u Top 16, dok Siena traži pobjedu kojom bi dodatno uèvrstila svoje mjesto na vrhu tabele te lakši ždrijeb u nastavku natjecanja. Susret je ovo dvije vrlo razlièite ekipe po naèinu igre. Na jednoj strani Siena koja je najbolja euroligaška ekipa po postotku ubaèaja za 3(40%) i 2(50%) poena dok je Galatasaray vrlo dobar u napadaèkom skoku. Kod Galatasaraya nema ozlijeðenih igraèa, jedino je Pachulia iskoristio moguænost napuštanja kluba zbog prekida lockouta u NBA ligi dok Siena ima veæih problema s izostancima. Kaukenas je ozlijeðen od prije, dok  su Lavrinoviè i McCalebb upitni za ovaj susret.

Barcelona – Unics (èetvrtak, 20.45)

Najbolja ekipa skupine D, Barcelona doèekat æe u Palau Blaugrani ruski Unics kojem je ovo prva posjeta glavnom katalonskom gradu. Barcelona utakmicu doèekuje s omjerom 7-0 te bi novom pobjedom i porazom Siene osigurali prvo mjesto u skupini, dok s druge strane Unics kao i Siena traži pobjedu i što bolju poziciju pred Top 16. Prva utakmica izmeðu ove dvije ekipe završila je pobjedom Barcelone od 28 poena razlike što je i dodatni motiv igraèima Unicsa da odigraju što bolju utakmicu. Trener Barcelone moæi je raèunati na sve igraèe, dok je Unics i dalje bez Nathana Jawaia. Barcelona je u ovoj utakmici apsolutni favorit te bi sve osim pobjede Barcelone bilo veliko iznenaðenje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE