Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Luka Šamanić na meti Spursa

Na ovogodišnji NBA draft prema najavama bi trebalo izaći čak pet hrvatskih košarkaša, ali jedini koji ima realne izglede da ga izaberu je 19-godišnji krilni centar Luka Šamanić koji igra za ljubljansku Olimpiju.

Njega su u Sloveniju cijele sezone dolazili gledati skauti raznih NBA klubova, a ovog tjedna je stigao i RC Buford, generalni menadžer San Antonio Spursa, javlja Sportando.

Legendarni operativac peterostrukih NBA prvaka gledao je Šamanića na utakmici protiv Šentjura, u pobjedi u kojoj je ubilježio 17 koševa i 11 skokova. Osim Buforda, na toj ga je utakmici gledao i pomoćni GM Atlanta Hawksa Jeffe Peterson.

Šamaniću mahom prognoziraju da će biti izabran u prvoj polovici druge runde drafta, oko 40. mjesta. Spursi na ovogodišnjem draftu imaju 19., 29. i 49. pick, a Atlanta će dvaput birati među prvih 10 (lutrija će odrediti s kojih točno pozicija) te još tri picka početkom druge runde (35., 41. i 42.).

Baš klubovi poput Atlante, koji imaju više izbora druge runde, znaju jednim od tih pickova birati Europljane te ih ostavljati da se razvijaju kod kuće još koju godinu. San Antonio pak ima dugu povijest biranja igrača iz Europe, a najslavniji primjeri su Tony Parker i Manu Ginobili.

No osim njih, Spursi su na sličan način birali brojne igrače iz naše regije. Posljednji je primjer Nikola Milutinov kojeg su 2015. kao igrača Partizana izabrali 26. pickom. Prije njega to su bili Slovenci Goran Dragić i Beno Udrih, a 2006. su 59., pretposljednjim pickom zakaparili Damira Markotu, iako su ga iste večeri poslali u Milwaukee, u kojem je tada 20-godišnji Šveđo proveo svoju jedinu NBA sezonu.

Ove se godine draft održava 20. lipnja u Brooklynu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE