Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Magic Johnson

Rijetki su igraèi koji mogu dominirati košarkaškom utakmicom a da ne postignu niti koša. Magic Johnson bio je jedan od njih. Uveo je nove standarde u NBA ligi. Do njegove pojave bilo je neèuveno vidjeti playmakera visokog 205 cm. Predvodio je tzv. Showtime Lakersa i uopæe nije bilo nikakve sumnje tko je vodio taj šou. Još uvijek se prisjeæamo kako pod košem prima loptu i ide s jednog na drugi kraj terena. S loptom u ruci, ponekad æe uæi pod koš i položiti loptu, a rjeðe æe i zakucati, ponekad èak i protivniku u facu. Ali najbolja stvar koju je radio bila su dodavanja. Pogledao bi na jednu stranu, a onda dodao na drugu suigraèu koji se veæ sjurio prema košu. Asistencije bez gledanja, bila ih je milina gledati. I zato svaka èast ostalim vrhunskim playmakerima, ali takav istanèan osjeæaj za asistencije imao je samo jedan: Magic.

Imao je tu uroðenu sposobnost da predvidi akciju prije nego se ona uopæe odigra. Bio je najviši playmaker u povijesti. I još je k tome revolucionirao igru svojom pojavom. Sa svojom visinom revolucionirao je položaj playmakera. I niti jedan igraè njegove visine nije do danas nastavio tu revoluciju. Ako bi se ikada upustili u odabir najbolje prve petorke u povijesti Magicovo mjesto na poziciji playmakera neupitno je. Ali ono što ga odvaja od ostalih je to da je suigraèe èinio puno boljima nego što su to ustvari bili.

Earvin ‘Magic’ Johnson Jr. roðen je 14. kolovoza 1959. u Lansingu, malenom gradiæu u saveznoj državi Michigan, udaljenom sat i pol vremena vožnje od Detroita. Magic je odrastao u deveteroèlanoj obitelji, njegovi roditelji Earvin i Christinne imali su sedmero djece. Magic je bio èetvrti od sedmero djece (braæa Quincy i Larry te sestra Pearl bili su stariji od njega, a sestre Kim i blizanke Evelyn i Yvonne bile su mlaðe).

Osim tih sedmero djece Earvin i Christine Johnson imali su još troje djece iz prijašnjih veza koji nisu živjeli s njima, ali su ih oni èesto posjeæivali.

Kako bi djeci omoguæili što lagodniji život njegovi roditelji su marljivo i vrijedno radili. Otac je uz stalni posao u podružnici General Motorsa uvijek radio još jedan dodatni posao, a majka je odgajala sedmero djece, i uz to još radila u školi. Iako su imali veliku obitelj, uvijek su imali dovoljno hrane. Djeca nisu imala sve što su htjela, ali uvijek su imala dovoljno hrane.

Košarku je ozbiljnije poèeo igrati u srednjoj školi Everett. Glavna je zvijezda srednjoškolske momèadi. Ali prije poèetka èetvrte godine slijedi tragedija u privatnom životu. Njegov najbolji prijatelj Reggie Chastine pogiba u prometnoj nesreæi. Reggiejev auto je pogodio pijani vozaè koji nije stao na znak STOP. Reggie je umro na licu mjesta. S njim u autu je trebao biti i Magic, ali je u posljednji èas morao otkazati jer je imao druge planove. Kakva sudbina.

Na èetvrtoj godini srednje škole imali su omjer 27-1, a osvojili su i naslov državnih prvaka. Posvetili su ga Reggieju. U finalu je Magic zabio 34 koša i 14 skokova. U toj sezoni prosjeèno je zabijao 28.8 koševa i 16.8 skokova. Slijedi težak izbor: na koje se sveuèilište upisati. Dobiva ponude najuglednijih sveuèilišta u Americi. Može birati kamo æe iæi. Izbor je na kraju pao na dva sveuèilišta u blizini njegovog doma: Michigan i Michigan State. Michigan ima puno jaèu momèad od Michigan Statea, a imaju i dugogodišnju košarkašku tradiciju. Magic za to ne mari i odluèuje se za sveuèilište Michigan State.

Jedan novinar ga je tada pitao zašto je odabrao Michigan State kada svi znaju da Michigan ima fantastiènu košarkašku momèad.

“Ne zanima me prošlost niti reputacije,” rekao je Magic. “Sve što me zanima je buduænost. A ja u Michigan Stateu vidim buduæeg NCAA prvaka.”

Prije Magicovog dolaska na sveuèilište glavni sport bio je amerièki nogomet. Michigan State je na košarkaškom Final Fouru bio samo jednom, i to 1957. godine. Ali s Magicovim dolaskom sve se promijenilo. Sezonu prije Magica momèad je imala omjer 10-17, a u Magicovoj prvoj sezoni 25-5. Po prvi puta u povijesti sveuèilišta imali su više od 20 pobjeda u sezoni. Samo ih je jedna pobjeda dijelila od Final Foura: izgubili su od kasnijeg prvaka Kentuckyja. Ali na drugoj godini sve im se vratilo. Imali su omjer 26-6, a Magic odvodi Michigan State Spartanse do NCAA naslova pobijedivši u finalu cijelu sezonu neporaženo sveuèilište Indiana State koje je predvodio legendarni Larry Bird. Pobijedili su rezultatom 75:64, a Magic je na toj utakmici zabio 24 koša, 7 skokova i 5 asistencija. Proglašen je za najboljeg igraèa turnira. To finale bilo je najgledanije u povijesti NCAA turnira.

U dvije godine na sveuèilištu Magic je pokazao ono što æemo kasnije gledati i u NBA ligi: all-around igraè koji dirigira napadom i vodi svoje momèadi do naslova.

Nakon druge godine sveuèilišta odluèuje se za izlazak na draft. U Magicovom rodnom Lansingu mnogo ljudi je bilo zaèuðeno kada je odluèio napustiti sveuèilište veæ nakon druge godine. Neki sportski novinari bili su uvjereni da je s tim potezom Magic uèinio najveæu pogrešku u životu. Oni su na njega gledali: “Taj igraè ne može skoèiti, ne može trèati i nije baš neki šuter s vanjskih pozicija. On možda jest uzbudljiv, ali zaista još nije spreman za igranje u NBA. Njegov najbolji potez bio bi da ostane na sveuèilištu još godinu ili dvije.

Iako to danas neæe nitko priznati, i menadžment Lakersa bio je prilièno rezerviran oko Magica. Znali su da je talentiran i bili su zainteresirani za njega. Ali više su bili zainteresirani za dvojicu igraèa: beka šutera Sidneya Moncriefa i krilnog centra Davida Greenwooda. Èelnici Lakersa takoðer su bili skeptièni prema Magicu. Mislili su da neæe uspjeti u profesionalcima. Takoðer su bili zabrinuti oko njegove visine. U to vrijeme svi su se struènjaci slagali da tako visok igraè ne može biti uspješan playmaker. Osim toga, Lakersi su veæ imali jednog dobrog playmakera, Norma Nixona.

Na kraju su se Lakersi ipak odluèili za Magica i povijest je kasnije pokazala da nisu pogriješili.

Magic Johnson izabran je kao prvi pick drafta 1979. A kako su Lakersi dobili prvi pick? To je prilièno zanimljiva prièa.

Dvije momèadi s najslabijim omjerima bacale su novèiæ. Prva momèad su bili Chicago Bullsi koji su bili posljednji u Zapadnoj konferenciji. U Istoènoj konferenciji posljednji su bili New Orleans Hornetsi koji su te sezone imali najgori omjer u cijeloj ligi. I ovdje se sada situacija komplicira.  Ali 1976. (dok je Magic bio u srednjoj školi) New Orleans je potpisao dotadašnjeg igraèa Lakersa Gaila Goodricha, koji je bio free agent. Prema tadašnjim pravilima New Orleans je dugovao Lakersima kompenzaciju za potpisivanje Goodricha. I tako su dali Lakersima prvi pick drafta 1977. i 1979.

I tako su sada Lakersi, koji su u sezoni 1978/79 imali omjer 47-35 te igrali u play-offu, zajedno s Chicagom imali najviše izgleda za prvi pick. Sreæa je taj put bila na strani Lakersa jer su bacanjem novèiæa dobili prvi pick.

Magic dolazi u vrlo talentiranu ekipu ekipu: kljuèni igraè ekipe je fenomenalni Kareem Abdul-Jabbar, u prvoj petorci su još Jamaal Wilkes, Jim Chones, Norm Nixon. S klupe ulaze Michael Cooper i Spencer Haywood.

Magic je imao fantastièan debi za Lakerse: 26 koševa, 8 skokova, 4 asistencije. Lakersi su prvu utakmicu sezone igrali u San Diegu protiv Clippersa i pobijedili zahvaljujuæi košu sa zvukom sirene Jabbara. Odmah nakon utakmice Magic je bio tako uzbuðen da je prišao do njega i skakao po njemu te ga zagrlio i radovao se kao da su upravo osvojili NBA naslov. Ali kada je pogledao Jabbarov ozbiljan izraz lica ništa mu nije bilo jasno. Kada su došli do svlaèionice Jabbar mu je rekao: Earvine smiri se, još moramo odigrati 81 utakmicu.

Ali Magic nije želio promijeniti svoj stil. Uvijek je igrao sa strašæu, i s vremenom æe se njegovi suigraèi morati na to priviknuti. To Magicovo ushiæenje predstavljalo je zanos i ljubav prema igri koju je Magic donio Lakersima.

U rookie sezoni Magic je imao sjajne brojke: 18.0 koševa, 7.7 skokova i 7.3 asistencije. Startao je na All-Star utakmici, prvi rookie kojemu je to uspjelo nakon Elvina Hayesa (1969). U play-offu je u 16 utakmica bilježio 18.3 koša, 10.5 skokova i 9.4 asistencija. I postao je tek drugi igraè u povijesti koji je odmah u prvoj utakmici play-offa imao triple-double. Magic nije bio rookie godine, ta èast pripala je Larryju Birdu. Ali zato su njegovi Lakersi igrali u finalu protiv Philadelphia 76ersa koje je predvodio fantastièni Julius Erving. Kareem Abdul-Jabbar je igrao fantastièno u finalu, ali je u utakmici broj 5 išèašio lijevi gležanj. Prije šeste utakmice je bilo i službeno potvrðeno da Jabbar neæe igrati zbog ozljede. S tom viješæu Lakersi su doživjeli težak udarac. Jabbar nije niti putovao s momèadi u Philadelphiu nego je utakmicu gledao kod kuæe u Los Angelesu.

Lakersi su u tom trenutku vodili 3-2 i šanse da osvoje naslov bez Jabbara bile su minimalne.

Jamaal Wilkes: “Svi su mislili da æe se igrati sedma utakmica, svi osim Magica.”

Magic je prije utakmice samo rekao: Ne bojte se, jer je broj 32 tu.

Trener Westhead mu je prije utakmice rekao da æe startati na mjestu centra umjesto Jabbara. Magic je odigrao utakmicu života: 42 koša, 15 skokova, 7 asistencija, 3 ukradene lopte i 1 blokada!!!. Imao je šut iz igre 14-23 i iz slobodnih bacanja 14-14! Kad nije zabijao koševe dodavao je Wilkesu, koji je zabio 37 koševa. Igrao je malo centra, malo krilo, malo playmakera. Toènije, igrao je svih pet pozicija. Bila je to jedna od najboljih individualnih predstava u povijesti lige, a Magic je veæ s 20 godina ušao u legendu.

“Ne znam da li bi Kareem mogao napraviti ono što je Magic napravio veèeras,” rekao je Julius Erving. “Deèko je igraèina.”

Magic nije zaboravio niti Jabbara nakon utakmice, u intervjuu je rekao: “Kareem, znam da te boli gležanj, ali zašto svejedno ne ustaneš i malo zaplešeš?

Još je dodao: “Big Fella, uèinio sam to za tebe.”

Naravno, Magic je bio MVP finala. Postao je i prvi, te zasada jedini rookie u povijesti koji je proglašen MVP-jem finala. Osim toga, postao je i treæi igraè koji je osvojio NCAA naslov te NBA naslov u rookie sezoni, pridruživši se tako Billu Russellu i Henryju Bibbyju.

Sljedeæe sezone propustio je zbog ozljede lijevog koljena 45 utakmica. U ljeto 1981. potpisuje ugovor s Lakersima – 25 milijuna dolara na 25 godina. To je tada bio presedan u sportskom svijetu i tada najveæi ugovor u povijesti.

1982. Magic opet vodi Lakerse do naslova. Drugi put je MVP finala, opet je stradala Philadelphia u šest utakmica.

1984. prvi puta igraju finale s Bostonom – prvi okršaj Bird-Magic u finalu. Birdovi Celticsi dobivaju u sedam utakmica.

Ali najbolje je došlo iduæe sezone. U finalu u šest utakmica pobjeðuju Celticse, a naslov osvajaju usred Bostona – postali su prva momèad u povijesti koja je dobila Celticse na njihovom terenu. Te godine Lakersi imaju vjerojatno najbolju generaciju u povijesti: petorka Magic, Scott, Worthy, Rambis, Jabbar. S klupe ulaze Cooper, McAdoo, Wilkes, Kupchak.

Magic nikada nije mario za koševe. Uostalom, to niti nije bila njegova zadaæa. Lakersi su ionako imali dovoljno opcija u napadu i bez njega. Ali u sezoni 1986/87. trener Pat Riley predlaže sljedeæe: Magic æe biti opcija broj jedan u napadu, a Jabbara, koji se bližio èetrdesetoj, æe se pokušati èim više saèuvati za kraj sezone i utakmice u play-offu. Iz tog razloga je i tijekom sezone doveden solidni back-up centar Mychal Thompson.

Magic te sezone igra najbolje u karijeri. Podiže prosjek koševa na 23.9, najviše u karijeri. Najbolji je asistent lige (12.2 asistencije). Osvojio je i prvi MVP naslov, prvi put nakon 1964. da ga je opet dobio playmaker. Takoðer je MVP finala. U tom finalu protiv Celticsa Magic opet pokazuje svoju velièinu. Igra se èetvrta utakmica u Boston Gardenu, Lakersi vode 2-1 u finalu. Sedam sekundi prije kraja utakmice Boston vodi 106-105. Michael Cooper izvodi loptu sa strane i dodaje je Magicu. On kreæe prema sredini reketa, èuva ga McHale i pet sekundi prije kraja pogaða pobjednièki horog preko Kevina Mchalea. Bio je to pobjednièki koš. Taj šut Magic je nazvao “junior, junior sky-hook.”

Larry Bird je tada rekao: “Oèekujete da æe vas Lakersi pobijediti horog šutom. Ali ne oèekujete da æe to uèiniti Magic.”

Magic je èesto znao s Jabbarom trenirati horog i trud mu se na kraju isplatio. Kada je Magic prvi put rekao Jabbaru da bi želio poboljšati svoj horog šut Jabbar je isprva djelovao malo zaèuðeno. A kako i ne bi: bio je u ligi petnaest godina i nitko mu nikad nije prišao i zamolio neka ga nauèi horog. Ali Jabbar je bio sretan što ga je Magic to pitao i tako su njih dvojica svaki put nakon treninga radili na horogu. Jabbar bi prvo šutnuo jedan horog, a onda bi Magic morao ponoviti isto. S vremenom je Magic razvio solidan horog, a to se najbolje vidjelo u maloprije spomenutoj utakmici.

Lakersi su pobijedili Boston u šest utakmica, a Magic je treæi put MVP finala.

1988. Lakersi u finalu pobjeðuju Detroit Pistonse u sedam utakmica. To je Magicov posljednji naslov. Lakersi prvi puta nakon 1969. osvajaju naslove u uzastopnim sezonama.

1989. i 1990. Magic osvaja drugi i treæi MVP naslov, a u travnju 1991. prestiže Oscara Robertsona po ukupnom broju asistencija i postaje najbolji asistent u povijesti (Stockton ih je kasnije obojicu preskoèio).

14. rujna 1991. oženio je dugogodišnju djevojku Earleathu “Cookie” Kelly koju je upoznao na sveuèilištu Michigan State. Imaju dvoje djece, sina Earvina III (13) i kæer Elisu (11), koja je posvojena. Magic ima i sina Andrea (25) iz prijašnje veze.

7. studenog 1991. jedan je od najgorih dana u Magicovom životu: tada objavljuje da je pozitivan na HIV virus i da se povlaèi s terena. To je tada bio dogaðaj bez presedana. Do tada niti jedna tako poznata i popularna osoba nije rekla takvu šokantnu vijest.

“Mislio sam da æe mi najteža stvar u životu biti igranje protiv Michaela Jordana i Larryja Birda, ali najteža stvar koju sam morao uèiniti u životu bila je reæi supruzi da sam HIV pozitivan”, rekao je Magic.

Šokirao je košarkaški svijet viješæu da se povlaèi. Ali kako je u tom trenutku njegovo ime bilo na glasaèkim listiæima za All-Star utakmicu navijaèi su ga izabrali u poèetnu petorku Zapada. Ne samo da je igrao na All-Staru nego je odigrao utakmicu za pamæenje: sa 25 koševa i 9 asistencija bio je MVP All-Star utakmice. Bila je to jedina utakmica koju je odigrao te sezone.

Tog ljeta sa amerièkom reprezentacijom osvaja zlatnu olimpijsku medalju u Barceloni u nezaboravnom finalu protiv Hrvatske. Magic i Bird dobili su veliku èast da budu kapetani te ekipe, jedinog i neponovljivog Dream Teama.

Magic je na sveuèilištu diplomirao telekomunikacije. Uvijek ga je zanimalo komentiranje utakmica pa mu je ta diploma dobro došla kada je od 1992. do 1994. bio komentator NBA utakmica za NBC.

U ožujku 1994. postao je trener Lakersa, vodio je posljednjih 16 utakmica regularnog dijela sezone: momèad je ostvarila omjer 5-11, ali na kraju sezone se povukao s mjesta glavnog trenera.

U sezoni 1995/96. Magic se vraæa u ligu i ponovno oblaèi dres Lakersa. Prvu utakmicu odigrao je 30. sijeènja 1996. protiv Golden Statea uz odliènu statistiku: 19 koševa, 10 asistencija, 8 skokova. Te sezone odigrao je 32 utakmice, ali to više nije bio onaj stari Magic. Sa 113 kg veæinu vremena je igrao na poziciji krilnog centra. Nakon što su te sezone u play-offu izgubili od Houstona u prvom krugu Magic se definitivno povukao. Karijeru je završio s ukupno 17707 koševa i 10141 asistencijom.

1996. je izabran meðu 50 najveæih igraèa svih vremena. Osvojio je 5 naslova s Lakersima. Ukupno su s njim u momèadi 9 puta nastupali u finalu. Za vrijeme Magicove ere Lakersi su imali prosjeèno 59 pobjeda po sezoni, a ukljuèujuæi regularnu sezonu i play-off imaju omjer 893-364 (71.0 %). Treæi je po ukupnom broju asistencija u povijesti (iza Stocktona i Marka Jacksona), a ima najbolji prosjek asistencija po utakmici u NBA povijesti (11.2). Èetiri puta bio je najbolji asistent lige (1983, 1984, 1986, 1987). Dva puta zaredom bio je najbolji u ukradenim loptama (1981 i 1982). 1989. bio je najprecizniji u slobodnim bacanjima (91.1%). Devet puta zaredom izabran je u najbolju petorku lige.

Izraz “triple-double” u velikoj mjeri izmišljen je zahvaljujuæi Magicu. Po ukupnom broju triple-doublova u povijesti nalazi se na drugom mjestu sa 138. Najviše triple-doublova u povijesti ima Oscar Robertson (181). Ali u njegovo vrijeme ljudi nisu uopæe znali za izraz triple-double. Zato za taj izraz mogu zahvaliti Magicu zbog kojeg je i uvedena ta statistièka kategorija jer je Magic gotovo na svakoj sedmoj utakmici bilježio triple-double.

Da nije bilo nepotrebnog povratka na parket 1996. Magic bi 1998. ušao u Hall of Fame zajedno s velikim suparnikom iz igraèkih dana Larryjem Birdom. Ovako je primljen 2002. zajedno s našim Draženom Petroviæem.

Magic danas ima svoju vlastitu tvrtku Magic Johnson Enterprises sa sjedištem u Beverly Hillsu. U njegovom poslovnom carstvu nalaze se kina, kafiæi, restorani brze prehrane, teretane. Vlasnik je i 5 posto dionica Lakersa i nalazi se u èelništvu kluba: klupski je potpredsjednik.

Sve èega se prihvati Magic uspješno obavlja. Danas je uspješan poslovni èovjek. Da je vlasnik NBA kluba sigurno bi bio uspješan i u tome. Jedini promašaj mu je talk show kojeg je vodio 1998. Zvao se The Magic Hour, a trajao je samo nekoliko mjeseci. Osim toga nije mu trebao niti ulazak u trenerske vode 1994, a nije se trebao drugi put vraæati u NBA 1996. Vrlo uspješan u svemu što èini, roðeni pobjednik Magic Johnson je i s tim promašajima pokazao da je i on obièan smrtnik, èovjek od krvi i mesa.

Magic Johnson osvojio je veæinu ljudi svojim osmijehom. Taj èovjek kao da se nikada ne prestaje smijati. On zraèi toplinom i malo je ljudi koji tako vole život kao on. Èak niti sama pomisao da ima HIV ne može izbrisati osmijeh s njegovog lica. Kada netko ne izgubi volju za životom èak niti nakon što mu je dijagnosticiran HIV virus onda se takvoj osobi zaista mora odati veliko priznanje i poštovanje. Nakon što je objavio da je HIV pozitivan drugi dan se pojavio u talk-showu Arsenia Halla i bio cijelo vrijeme nasmiješen, kao da se ništa nije dogodilo.

Takav je Magic Johnson, èarobni osmijeh mu nikada ne silazi s lica. Najbolji playmaker u povijesti košarke, pobjednik na košarkaškom terenu, pobjednik izvan njega.

MAGIC JOHNSON I LARRY BIRD

Magic protiv Birda. Bird protiv Magica. Njihove karijere tako se isprepliæu i teško je zamisliti jednog, a da se ne spomene drugi. Obojica su odrasla u velikim obiteljima (Bird ima petero braæe, Magic šestero). Obojica su odabrali sveuèilište u blizini doma. Obojica su u mladosti izgubila blisku osobu, Birdov otac poèinio je samoubojstvo, Magicu je najbolji prijatelj poginuo u prometnoj nesreæi. Obojica su potpune suprotnosti, Bird je bio nekako miran i povuèen, a Magic uvijek nasmiješen. Ali njihov naèin razmišljanja bio je isti, momèad im je uvijek bila na prvom mjestu. Kakvo li je to rivalstvo bilo. A sve je poèelo 26. ožujka 1979. kada je Magicov Michigan State u sveuèilišnom finalu pobijedio Birdov Indiana State. Rivalstvo se nastavilo u NBA ligi u osamdesetima i pretvorilo Lakerse i Celticse u smrtne neprijatelje.

Iako su igrali samo dva puta u regularnoj sezoni, jednom u Los Angelesu i jednom u Bostonu te utakmice i danas se smatraju jednima od najboljih u povijesti. Ako današnji klinci žele nauèiti kako se igra prava košarka neka pogledaju bilo koju utakmicu Lakersa i Celticsa iz ere Magica i Birda.

U NBA ligi su igrali jedan protiv drugoga 37 puta, s tim da Magicovi Lakersi u tim utakmicama imaju omjer 22-15 (u regularnom dijelu omjer 11-7, a u tri NBA finala Lakersi imaju omjer 11-8). U osvojenim naslovima omjer je 2-1 u korist Lakersa.

“Kada bi svakog ljeta objavili raspored za novu sezonu, ja bih odmah zaokružio utakmice s Bostonom. Za mene su to bile Dvije utakmice i ostalih 80″, rekao je Magic.

Magicove i Birdove momèadi osvojile su 8 od 10 naslova u osamdesetima. A u osamdesetima su se ili Magic ili Bird pojavljivali baš u svakom finalu.

Najbolju izjavu o njima možda je dao veliki Pat Riley: “Imaju razlièite osobnosti, dolaze iz razlièitih okolina. Ali njihov sustav vrednovanja bio je identièan. Kod obojice je momèad uvijek bila na prvom mjestu i kao takvi æe biti zapisani u povijest.”

Što drugo reæi nego da su bili veliki suparnici na košarkaškom terenu, veliki prijatelji izvan njega. Dva najnesebiènija igraèa u povijesti košarke.

KAKO JE EARVIN JOHNSON DOBIO NADIMAK MAGIC

Nadimak Magic dobio je kada je imao samo 15 godina, tada je išao u drugi razred srednje škole. Dao mu ga je sportski novinar Lansing State Journala Fred Stabley Jr. Prièa ide ovako: Magicova srednja škola Everett igrala je protiv srednje škole Jackson Parkside. Magicova srednjoškolska momèad ih je uništila, a Magic je odigrao fenomenalnu utakmicu: 36 koševa, 18 skokova i 16 asista. Kakav je to bio triple-double, iako u to vrijeme nitko nije koristio taj izraz. Nakon utakmice Fred Stabley Jr. kao i obièno dolazi u svlaèionicu Everetta i prilazi Magicu.

“Odlièna utakmica, Earvine”, rekao je.

“Hvala”, rekao je Magic.

“Slušaj Earvine, mislim da bi ti trebao imati nadimak. Mislio sam te nazvati Dr. J, ali to je zauzeto. A zauzeto je i Big E (Elvin Hayes). Kako bi bilo da te zovem Magic?”

“Dobro”, rekao je Magic. “Možete me zvati kako god želite.”

Uskoro je Fred Stabley u novinama poèeo pisati: Earvin “Magic” Johnson. Za dva mjeseca taj nadimak su znali gotovo svi u saveznoj državi Michigan.

OSTALI NADIMCI

Earvin je bio debeljuškast kao dijete i ljudi su ga zvali June Bug. Roditelji su ga zvali Junior, a prijatelji E.J. ili ponekad samo E. Ljudi iz Lansinga ga i danas tako zovu.

Magicov prvobitni nadimak June Bug nestao je prije dugo vremena, a i njemu je drago da ga taj nadimak nije pratio dok je igrao za Lakerse. Zamislite kako bi smiješno zvuèala najava prije poèetka utakmice: “A sada, dame i gospodo, sa sveuèilišta Michigan State, broj 32 – June Bug Johnson.” Ljudi se ne bi prestali smijati kad bi to èuli.

DVA KIPA U ÈAST MAGICU

Jedan kip se nalazi na kampusu sveuèilišta Michigan State. Otkriven je u jesen 2003.

Drugi krasi prostor ispred dvorane Lakersa, Staples Centera.

Bronèani kip visok gotovo šest metara otkriven je u veljaèi 2004. Ceremoniji otkrivanja nazoèilo je nekoliko stotina ljudi, meðu kojima su bili komesar lige David Stern i gradonaèelnik Los Angelesa.

Na ceremoniji Magic je izjavio: “Kada sam prije 25 godina došao u ovaj predivni grad nisam nikada oèekivao nešto takvo. Ovaj kip utjelovljuje svakog igraèa s kojim sam igrao.”

VELIÈANSTVENI TROJAC

Magic Johnson je jedan od samo trojice igraèa u povijesti koji su osvojili naslove prvaka u srednjoj školi, na sveuèilištu, NBA naslov i Olimpijsko zlato. Ostala dvojica su Jerry Lucas i Quinn Buckner.

OSOBNI KARTON:
Ime: Earvin
Prezime: Johnson
Pozicija: Playmaker
Roðen: 14. 08. 1959. u Lansingu, Michigan
Visina: 205 cm
Težina: 102 kg
NBA naslovi: 5 (1980, 1982, 1985, 1987, 1988)
Sveuèilište: Michigan State

Latest Posts

NE PROPUSTITE