Saturday, February 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Potop Hrvatske, sjajna Španjolska

Na Europskom prvenstvu u košarci koje se održava u Litvi polako se raspliæe situacija oko ekipa koje æe nastaviti natjecanje u drugom krugu. U skupinama A i B situacija je dosta jasna, dok æe u preostalim skupinama biti velike borbe za prolazak dalje.

Zasigurno je najzanimljivije u skupini C u kojoj igra i Hrvatska. Svih 6 ekipa još imaju šanse za prolazak dalje, tako da æe svaka utakmica biti veoma važna. Poslastica dana oèekuje nas naveèer, kada od 20 sati igraju Španjolska i Litva, a bit æe zanimljivo i u dvoboju Njemaèke i Srbije.

Skupina A

Velika Britanija – Portugal 85:73
(Deng 31p, 10sk, 4,a Lenzly 17p; Andrade 24p)

U utakmicu dvaju ekipa bez pobjeda slavili su domaæini dolazeæeg olimpijskog ciklusa. Britanci su pobijedili kvalifikanta iz Portugala rezultatom 87:73. Igraè utakmice je bio Luol Deng upisavši 31 poen, 10 skokova i 4 asistencije, dok je Lenzly dodao 17 poena. Kod poraženih je Andrade upisao double-double od 24 poena i 10 skokova. Dodajmo još kako su obje ekipe veæ teoretski ostale bez moguænosti plasmana u drugi dio natjecanja.

Poljska – Turska 84:83
(Berisha 21p; Kanter 19p)

Vrlo uzbudljivo bilo je u utakmici izmeðu Turske i Poljske koja je vrlo vjerojatno odluèila o treæem putniku iz skupine A u sljedeæi krug natjecanja. Poljaci su uspjeli slaviti u napetoj završnici i ostvariti veliki uspjeh. Poljska je vodila cijelo vrijeme kroz prvo poluvrijeme, dok je drugo poluvrijeme uglavnom proteklo sa Turskom u vodstvu. Najbolji igraè utakmice bio je Berisha koji je i riješio pitanje pobjednika. Pogodio je šut 12 sekundi prije kraja za vodstvo Poljske od jednog poena razlike. Posljednji napad Turci su šutirali tricu koja nije prošla kroz obruè i tako su ostali na minimalnim šansama za prolazak dalje. Turski NBA trojac odigrao je vrlo dobro, Kanter je prednjaèio sa 19 poena, Ilyasova je ubacio 14 a Turkoglu 13. Njihov èetvrti NBA igraè, Omer Asik nije oduševio sa 4 poena i 3 skoka.

Litva – Španjolska 79:91
(Valanciunas 13p; Navarro 22p)

Španjolska je pokazala potpunu dominaciju nad domaæinima prvenstva pobjedom 91:79. Iako rezultat na kraju nije toliko uvjerljiv, Španjolska je bila puno bolja te je od poèetka utakmice napravila veliku prednost koja se otopila tek opuštanjem Španjolaca u posljednjoj èetvrtini. Veæ prvi period igre Španjolska je dobila rezultatom 31:12, drugi 31:24 i bilo je jasno da više nije bilo povratka za Litvu. Navarro je bio ubojit sa 22 poena, a najbolju svoju utakmicu na prvenstvu odigrao je Serge Ibaka sa 15 poena i 9 skokova u samo 17 minuta igre. Marc Gasol doprinio je sa 8 poena i 8 skokova, Fernandez je ubacio takoðer 8 a Calderon 12. Jedino je razoèarao Rubio sa 0 poena i 0 asistencija u 15 minuta igre. Kod Litve je najviše pokazao Valanciunas sa 13 poena.

Ljestvica:
Španjolska 4-0
Litva 3-1
Poljska 2-2
Turska 2-2
Velika Britanija 1-3
Portugal 0-4

Skupina B

Izrael – Latvija 91:88
(Eliyahu 16p, 10sk; Blums 27p)

U dvoboju dvaju ekipa s tri poraza bolja je bila reprezentacija Izraela rezultatom 91:88. Tijekom cijele utakmice ekipe su izmjenjivale vodstvo, s time da je Izrael ipak èešæe bio u prednosti. Utakmica je riješena u posljednjim sekundama, Strelnieks je uputio tricu za izjednaèenje, no lopta nije prošle kroz obruè.

Izrael je predvodio sjajni Eliyahu sa 26 poena i 10 skokova, Pnini je ubacio 12 a Blu 11 poena. Kod Latvije se iskazao Blums sa 27 poena i 6 asistencija, a dobar je bio i Selakovs sa 14 poena i 9 skokova.

Italija – Francuska 84:91
(Bargnani 22p; Diaw 21p, Batum 20p)

Sjajnu smo utakmicu vidjeli u ogledu Italije i Francuske. Francuska je ovom pobjedom potvrdila prvo mjesto skupine B dok je Italija ostala samo na teoretskim šansama za prolazak u drugi krug natjecanja. Italija je veæim dijelom susreta bila u vodstvu, u ulasku u posljednju èetvrtinu imali su prednost od 7 poena razlike, ali ipak nisu izdržali. Francuzi su napravili veliki preokret sa njihova dva najbolja igraèa, Parkerom i Noahom na klupi. Time su pokazali koliku širinu momèadi imaju.

Danas je najbolji bio Diaw sa 21 poenom a 20 je ubacio Batum. Noah je bio standardno dobar sa 10 poena i 7 skokova, dok je Parker pomalo razoèarao sa tek 8 poena i 4 asistencije. Talijane je predvodio njihov NBA trojac, Bargnani je postigao 22 poena, Belinelli 19 a Gallinari 18.

Njemaèka – Srbija 64:75
(Nowitzki 25p, 6sk; Savanoviæ 18p)

Srbija je ponovno odigrala vrlo dobru utakmicu i sutra æe se protiv Francuske boriti za prvo mjesto skupine B. Danas su utakmicu protiv Njemaèke otvorili serijom 9-0 i niti jednom nisu dopustili protivnicima povratak u utakmicu. Nakon 8 minuta igre prednost se popela i na 10 poena razlike. Tu prednost Srbija je uspjela èuvati, a krajem treæe èetvrtine i poveæati na 16 poena. Tri minute prije kraja Njemaèka se uspjela spustiti na 5 poena zaostatka, ali dalje od toga nije išlo te je Srbija slavila rezultatom 75:64.

Najuèinkovitiji kod pobjednika bio je Savanoviæ sa 18 poena, a Krstiæ je ubacio 15. Treba spomenuti i Teodosiæa, koji je odigrao sjajnu utakmicu unatoè 7 promašenih šuteva za tri poena. Bio je vrlo blizu triple-double uèinka, naime postigao je 12 poena te 9 skokova i 9 asistencija. Nijemce je po obièaju predvodio Nowitzki za 25 poena, a Kaman je uz 10 poena uhvatio i 11 skokova.

Ljestvica:
Francuska 4-0
Srbija 4-0
Njemaèka 2-2
Italija 1-3
Izrael 1-3
Latvija 0-4

Skupina C

Makedonija – Finska 72:70
(Antiæ 14p, 19sk; Koponen 11p, Ranniko 10as)

Predvoðena fantastiènim Perom Antiæem Makedonija je ostvarila veliku pobjedu koja ih vodi u drugi krug, gdje æe gotovo sigurno prenijeti 2 pobjede. U utakmici koja je veæinom protekla u egalu, sa povremenim vodstvima neke od momèadi, Makedonci su još jednom preokrenuli finsko vodstvo sa poèetka zadnje dionice i pokazali da su jaki u napetim završnicama. Kljuènim se pokazalo razdoblje kod 4 poena prednosti za Finsku, 8 minuta prije kraja, kada Bo McCalebb zabija 7 vezanih poena za prelazak Makedonije u vodstvo, koje nije ispustila do kraja, iako su Finci imali nekoliko prilika, no najèešæe je to završavalo izgubljenom loptom ili isforsiranim neizraðenim šutom, što je vjerojatno plod neiskustva ove momèadi.

Uz veæ spomenutog Peru Antiæa (treba napomenuti i bitnu blokadu u prijelomnim trenucima), standardno dobar bio je Bo McCalebb sa 18 koševa.

Crna Gora – Grèka 55:71
(Pekoviæ 15p; Koufos 19p)

Grèka je s Crnogorcima imala problema samo u prvom dijelu, nakon kojeg je vodila 32:31. No, startnom serijom u nastavku su se odlijepili na desetak poena razlike i na kraju lako trijumfirali sa 71:55. Predvodio ih je Kostas Koufos sa 19 poena, dok je Fotsis dodao 14 uz pet skokova. Jedini sa dvoznamenkastim brojem poena kod Crne Gore je bio Nikola Pekoviæ (15 i sedam skokova).

Bosna i Hercegovina – Hrvatska 92:80
(Teletoviæ 26p, 9sk; Tomiæ 23p)

Košarkaši Hrvatske upisali su drugi poraz u èetvrtom nastupu skupine C na Europskom prvenstvu kojem je ovih dana domaæin Litva. Bosna i Hercegovina pobijedila je jako lošu Hrvatsku sa 92-80. Poslije pobjeda protiv Finske i Crne Gore, te pada protiv Makedonije, ovo je bila uvjerljivo najslabija prezentacija igraèa Josipa Vrankoviæa. Nakon ovakvog rezultata situacija je za Hrvatsku prije posljednje utakmice vrlo teška. Naime, nužno je pobijediti Grèku u posljednjem ogledu ako se želi proæi dalje. I vjerojatno ne samo to, veæ i Makedonija mora svladati Bosnu i Hercegovinu. Ovaj poraz od 12 razlike je loš i zbog samog koliènika (u sluèaju kruga reprezentacija s istim omjerom) koji je Hrvatsku gurnuo jako nisko.

Mnogo toga ili možda èak i sve nije funkcioniralo u igri Hrvatske u nedjelju. U tri od èetiri èetvrtine su Bosanci zabili preko 20 poena. U prvoj i zadnjoj èetvrtini su ubacili èak 28 poena. Uz to, Hrvatska skoro u niti jednom trenutku nije imala viziju u napadu, odnosno, nisu znali kako dostiæi BiH, jer je hrvatski sastav uglavnom bio u minusu tijekom meèa. Pokušavalo se najèešæe tricama, ali u nedjelju je taj šut bio daleko slabiji nego li, primjerice, protiv Crne Gore. Tako je Damir Markota gaðao trice 0-7, a Bojan Bogdanoviæ 0-5.

Poèetkom posljednje èetvrtine Hrvatska je još i imala odreðeni rezultatski kontakt, no tada su Domercant (23 poena i sedam skokova) i Teletoviæ (26 poena i devet skokova) napravili novu seriju i utakmica je bila riješena. Kod Hrvatske je Ante Tomiæ postigao 23 poena, Bogdanoviæ je dodao 16, a Simon 11 poena.

Ljestvica:
Makedonija 3-1
Grèka 3-1
Hrvatska 2-2
Bosna i Hercegovina 2-2
Crna Gora 1-3
Finska 1-3

Skupina D

Gruzija – Ukrajina 69:53
(Markoishvili 14p; Bertt 11p)

Gruzija je ostvarila vrlo bitnu pobjedu protiv izravnog konkurenta za prolazak u drugi krug natjecanja, Ukrajine. Ukrajina je bolje otvorila utakmicu, no nakon druge èetvrtine stvar u svoje ruke uzima Gruzija i bez veæih poteškoæa dolazi do svoje druge pobjede na prvenstvu. Raznovrsnu Gruziju predvodili su Markoishvili i Tsintsadze sa 14 poena, dok je njihov NBA igraè Zaza Pachulia postigao 6 poena i 6 skokova. Pecherov i Bertt predodili su poraženu momèad sa po 11 poena, dok je njihov predstavnik u NBA ligi Fasenko završio utakmicu sa 7 poena.

Bugarska – Rusija 77:89
(Ivanov 23p, Videnov 17p; Kirilenko 25p, Mozgov 15p)

Rusi su na krilima Andreia Kirilenka upisali i èetvrtu pobjedu u isto toliko utakmica. Sutra ih èeka posljednja utakmica protiv naših sjevernih susjeda Slovenaca èija æe utakmica odluèivati o prvom mjestu u skupini. Držali su se Bugari sve do pred kraja treæe èetvrtine kada su imali èetiri poena zaostatka 58:62, meðutim Rusi nizom 8:1 odlaze na dvoznamenkastu prednost koju su uspjeli saèuvati do kraja susreta. Košarkaš Utaha je upisao 17 poena, Mozgov je dodao 15, dok je Khryapa pridodao 12 poena i 8 skokova. Kod poražene momèadi je bivši igraè Splita i Zadra, Dejan Ivanov upisao 23 poena, Videnov je dodao 17 dok je Rowland zabio 14.

Belgija – Slovenija 20.00h

Ljestvica:
Rusija 4-0
Slovenija 3-0
Gruzija 2-2
Bugarska 1-3
Ukrajina 1-3
Belgija 0-3

Latest Posts

NE PROPUSTITE