Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Malone, Pippen i “Dream team” u kuæi slavnih?

Košarkaška kuæa slavnih u Springfieldu je u petak objavila listu finalista koji æe uæi u razmatranje za ulazak u kuæu slavnih i na kojoj se nalazi 19 imena slavnih košarkaških igraèa, trenera i momèadi.

Možemo reæi da ulazak u finale izbora predstavlja jedan od vrhunaca karijere u košarci. Prvi put na toj listi su se našli bivši igraè Utah Jazza, Karl Malone, dvostruki najkorisniji igraè i drugi strijelac svih vremena u NBA ligi, te Scottie Pippen, osvajaè 6 prstena NBA prvaka sa momèadi Chicago Bulls.

Oni æe se pridružiti prijašnjim finalistima kao što su Chris Mullin, Dennis Johnson, Don Nelson i ostalima koji su se veæ našli na toj listi prijašnjih godina.

Na toj listi se takoðer nalaze i 3 momèadi a to su: All American Red Heads koja je jedna od prvih Amerièkih ženskih košarkaških momèadi, legendarni Amerièki “Dream Team” iz Barcelone te još jedna Amerièka momèad koja je nastupila na olimpijadi 1960. godine.

Kandidate za ulazak u kuæu slavnih predlažu odbori a to su: Sjeverno Amerièki odbor, Ženski odbor, Internacionalni odbor i Veteranski odbor.

Imena kandidata koji æe uæi u kuæu slavnih æe biti objavljena na konferenciji u Indianapolisu 5 travnja prije finalne utakmice NCAA prvenstva, dok æe promocija biti održana tijekom sveèanosti u petak 13. travnja u Springfieldu, Massachusetts.

Sjeverno Amerièki odbor za izbor je predložio sljedeæe kandidate:

JERRY BUSS – Vlasnik NBA momèadi Los Angeles Lakers sa kojom je od 1979 godine do danas osvojio 9 prstena NBA prvaka i koji je izgradio jednu od najuspješnijih organizacija u profesionalnom sportu. Tijekom tog vremena njegova momèad je bila u 16 NBA finala te ima najviše pobjeda i najbolji postotak pobjeda u NBA ligi. Takoðer je bio vlasnik WNBA momèadi Los Angeles Sparks od 1996-2006 i pod njegovim vodstvom je ta momèad osvojila 2 naslova prvaka WNBA (2001-02).

DENNIS JOHNSON – Jedan od najboljih obrambenih igraèa, izabran 9 puta u najbolju obrambenu petorku, proveo 14 godina u NBA ligi, osvojio prsten NBA prvaka 1979 godine sa momèadi Seattle SuperSonics, te još dva prstena NBA prvaka (1984,1986) godine sa momèadi Boston Celtics. Zakljuèio karijeru 1990 godine, preminuo 2007 godine.

BERNARD KING – Igraè, proveo 15 sezona u NBA ligi na poziciji niskog krila, prosjeèno postizao 22,5 poena po utakmici i ukupno skupio 19,655 poena u bogatoj karijeri u kojoj je nastupao za 5 NBA klubova (New Jersey Nets, Utah Jazz, Golden State Warriors, New York Knicks, Washington Bullets).

KARL MALONE – Igraè, drugi strijelac svih vremena u NBA ligi sa 36,928, dvostruki najkorisniji igraè lige, 14 puta je nastupio na All-Star utakmici, dvostruki osvajaè zlatne olimpijske medalje. Èuveni poštar je veæinu karijere proveo u Utah Jazzu gdje je i dobio taj nadimak a karijeru je završio 2004 godine kao èlan Los Angeles Lakersa.

CHRIS MULLIN – Igraè, osvojio dvije zlatne medalje na olimpijskim igrama (1984,1992), igrao od 1985 do 2001 godine u NBA ligi na poziciji niskog krila, postigao ukupno 17,911 poena. Trenutno je generalni menadžer Golden State Warriorsa za koje je i igrao od 1985-1997 te 2000-2001 godine a još je nastupao i za Indiana Pacerse (1997–2000).
.
SCOTTIE PIPPEN – Igraè, osvojio 6 prstena NBA prvaka sa Chicago Bullsima, jedan od najboljih obrambenih igraèa u povijesti, osvajaè dvije zlatne olimpijske medalje (1992,1996). Igrao za 3 NBA kluba (Chicago Bulls, Houston Rockets, Portland Trail Blazers).

JAMAAL WILKES – Igraè, proveo 12 sezona u NBA ligi gdje je prosjeèno zabijao 17,7 koševa i ostvarivao 6,7 skokova po utakmici na poziciji niskog krila, 1975 godine je uz prsten NBA prvaka osvojio i nagradu za novaka godine sa Golden State Warriorsima te je još 3 puta osvajao prsten prvaka sa momèadi Los Angeles Lakers (1980, 1982, 1985). 3 puta je nastupio na All-Star utakmici.

TEX WINTER – Trener, 1998 godine primio John Bunn životnu nagradu koju mu je dodijelila košarkaška kuæa slavnih za trenerske zasluge. Sa sveuèilištem Kansas State ostvario omjer 262-118 (68,9 %), te ih je vodio do šest nastupa na završnim turnirima NCAA lige. 1958 proglašen trenerom godine u NCAA ligi te se smatra jednim od najveæih pomoænih trenera u povijesti NBA lige.

ROBERT “Bob” HURLEY, Sr. – Trener, roðen u Jersey City, NJ, igrao za sveuèilište St. Peter’s prije nego što je postao trener srednjoškolske momèadi St. Anthony’s u rodnom gradu sa kojom je ostvario preko 900 pobjeda. Ako bude izabran u košarkašku kuæu slavnih postati æe tek treæa osoba kojoj je to uspjelo na osnovu uspjeha u srednjoškolskoj košarci.

1960 USA OLYMPIC TEAM – Momèad, ostvarila 8-0 omjer pobjeda i poraza na olimpijskom košarkaškom turniru u Rimu. Pobjeðivali su ostale momèadi sa prosjeèno 42,4 poena po utakmici. 10 igraèa iz te momèadi je zaigralo u NBA ligi a 6 èlanova te momèadi je izabrano u košarkašku kuæu slavnih (treneri Pete Newell i Dutch Lonborg te igraèi Walt Bellamy, Jerry Lucas, Oscar Robertson i Jerry West).

1992 USA OLYMPIC TEAM – Momèad, èuveni “Dream Team” je ostvario 8-0 omjer pobjeda i poraza na olimpijskom košarkaškom turniru u Barceloni. Pobjeðivali su ostale momèadi sa prosjeèno 43.8 poena po utakmici. Prva Amerièka olimpijska košarkaška momèad u kojoj su veæinom igrali NBA igraèi nakon promjene pravila koje je FIBA donijela 1989 godine. 8 igraèa iz te momèadi su veæ uvršteni u kuæu slavnih (Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, David Robinson, i John Stockton), te 3 trenera (Chuck Daly te pomoæni Mike Krzyzewski i Lenny Wilkens). Karl Malone, Chris Mullin i Scottie Pippen su na listi kandidata ove godine dok je Christian Laettner bio 12 igraè te vjerojatno najpoznatije košarkaške momèadi svih vremena.

Ženski odbor za izbor je predložio sljedeæe kandidate:

CYNTHIA COOPER – Igraèica, sa sveuèilištem Southern California je osvojila dva NCAA naslova, dok je kao igraèica Houston Cometsa osvojila 4 naslova prvaka WNBA i takoðer je 4 puta bila proglašavana najkorisnijom igraèicom finala. Takoðer je bila uspješna na reprezentativnom planu gdje je osvojila zlatnu i bronèanu olimpijsku medalju te je dva puta bila svjetska prvakinja sa ženskom Amerièkom košarkaškom reprezentacijom.

HARLEY REDIN – Trener, jedna od najveæih ženskih trenera svih vremena, vodila je žensku košarkašku momèad na sveuèilištu Wayland Baptist i ostvarila omjer pobjeda i poraza 431-66 (86,7 %), ukljuèujuæi i niz od 76 uzastopne pobjede izmeðu 1955 i 1958 godine. 1999 godine uvrštena u žensku košarkašku kuæu slavnih.

ALL-AMERICAN RED HEADS – Momèad, prva ženska profesionalna košarkaška momèad, osnovana je 1936 godine u Cassvilleu, Missouri. U razdoblju od 1936-86 godine odigravale su utakmice po Americi, Kanadi te su ih èesto zvali i ženski Harlem Globetrotters. Odigravale su oko 200 utakmica godišnje.

Internacionalni odbor za izbor je predložio sljedeæe kandidate:

MACIEL “UBIRATAN” PEREIRA – Igraè, poznat kao “The King” u rodnom Brazilu. Osvojio zlatnu i bronèanu medalju na svjetskim prvenstvima te bronèanu medalju na olimpijskim igrama. Takoðer je osvojio 5 prvenstava Južne Amerike te je 2009 godine primljen u FIBA kuæu slavnih.

VLADIMIR KONDRASHIN – Trener, osnivaè košarke u Lenjingradu, vodio je košarkašku momèad Sovjetskog Saveza i osvojio zlatnu i bronèanu olimpijsku medalju te zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu 1974 godine.

Veteranski odbor za izbor je predložio sljedeæe kandidate:

RICHARD GUERIN – Igraè, u karijeri nastupao za Knickse (1956-63), St. Louis Hawkse (1963-67) i Atlanta Hawkse (1968-70). Guerin je bio prvi igraè Knicksa koji je zabio 2,000 poena u sezoni, te je prosjeèno zabijao 20.1 poen po utakmici kao igraè tog kluba. Takoðer je bio i igraè/trener u momèadima St.Louis i Atlanta Hawks te je 1968 godine proglašen trenerom godine.

GUS JOHNSON – Igraè, proveo 10 godina u NBA ligi, zabio ukupno 9,994 poena (ili 17,1 po utakmici) i ostvario 7,379 skoka (12,7 po utakmici). Nastupao je za Baltimore Bulletse, Phoenix Sunse te je bio i igraš Indiana Pacersa koji su 1973 osvojili naslov ABA prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE