Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Manute Bol preminuo u 47. godini

U subotu, 19 lipnja 2010. godine, preminuo je Manute Bol, poznati NBA igraè i humanitarac u 47 godini života. Ovaj 231 cm. visoki centar iz Sudana, koji je u NBA ligi proveo 10 sezona i nastupao za 4 NBA kluba (Washington, Golden State, Philadelphia i Miami,) umro je od zatajenja bubrega i teške bolesti kože u Charlottesvilleu, Virginia, obavijestio je javnost Tom Prichard, izvršni direktor Sudan Sunrisea, u kojem je Bol bio èlan savjetodavnog odbora.

Sudan Sunrise promièe pomirbu u Sudanu, a Prichard je izjavio: “Sudan i svijet su izgubili heroja i primjer za sve nas, Manute, nedostajati æeš nam. Naše molitve i najbolje želje idu tvojoj obitelji i svima koji tuguju zbog ovog gubitaka.”

Bol je u karijeri prosjeèno postizao 2,6 poena, 4,2 skokova i 3,3 blokade, bio je vodeæi bloker lige u sezonama 1985-86 i 1988-89, 1986 je izabran u drugu obrambenu petorku lige, treba spomenuti da je u karijeri pogodio i 205 trica. Na kraju njegove karijere momèadi su ga angažirale da bi radio sa još nekim visokim igraèima poput Gheorghea Muresana i Shawna Bradleya.

Utjecaj Manutea na ovaj grad, našu franšizu i košarkašku igru ne mogu staviti u rijeèi,” izjavio je predsjednik i generalni direktor 76-ersa, Ed Stefanski, navodi se u priopæenju. “On je stalno davao dio sebe kroz svoju velikodušnost i humanitarne napore kako bi svijet bio puno bolje mjesto, i on æe se uvijek pamtiti.”

Bol je hospitaliziran sredinom svibnja za vrijeme zaustavljanja u Washingtonu, nakon povratka u Ameriku iz Sudana. Bol je bio u Sudanu u pomoæi izgradnji škole u suradnji sa Sudan Sunriseom, ali je ostao duže od predviðenog nakon što je predsjednik Južnog Sudana zatražio od njega da nastupi na izborima i iskoristiti svoj utjecaj kako bi se suprotstavio korupciji zemlji.

Bol je prošao kroz tri dijalize i obolio je od Stevens-Johnsonov sindroma, stanja u kojemu je gubio dijelove kože. Koža oko usta mu je bila toliko bolna da je bio 11 dana bez jela i jedva je mogao govoriti.

Vjeruje se da je kožna bolest reakcija na lijekove za bolest bubrega koje je primio dok je bio u Africi.

Janis Ricker, operativni menadžer Sudan Sunrisea, izjavio je u subotu da æe organizacija nastaviti izgradnju škole u Bolovom rodnom selu, u južnom Sudanu. Ona je rekla da je cilj Manutea bio izgraditi 41 školu diljem Sudana.

Latest Posts

NE PROPUSTITE