Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Manute Bol

Košarka je sport za kojeg, između ostaloga, morate imat visinu. Što ste viši, to su izglednije prilike da ste kvalificirani za poziciju pod obručima. No, nekolicina igrača u NBA povijesti su bili toliko izražene visine da se jednostavno nisu znali ni kontrolirati na parketu. Tako ćemo ovoga puta pričati o najvišem košarkašu u povijesti lige, a on je – Manute Bol. Bol je doduše, jednake visine kao i Rumunj Gheorghe Muresan, koji je u NBA ligi igrao nešto poslije ovoga košarkaša. Njih dvojica bili su visoki po 231 centimetar!

Manute Bol rođen je u Sudanu i to na teritoriju koji se ne tako davno odcijepio od ostatka zemlje. Bol potječe iz relativno visoke obitelji, otac mu je bio visok 208 centimetara, a majka je bila pet centimetara niža. No, Manute je bio još viši, ali kako je izjavio u jednom intervjuu tijekom svoje karijere, njegov djed je bio još viši od njega. Naime, prema njegovim rječima on je bio visok čak 239 centimetara. No, ako ste ikada gledali Manutea Bola morali su vam trnci proći kroz cijelo tijelo. Ne zbog tolike visine koliko zbog mase od 87 na tu ogromnu visinu, što je naravno neproporcionalna razlika.

Bol je imao i raspon ruku od 259 centimetara te je jednostavno bio rođen za NBA centra kakvog liga do tada nije imala. Prvotno je Bol htio igrati nogomet, no kako je bio previsok za taj sport, shvatio je da je njegovo mjesto na košarkaškim parketima. Dok je igrao košarku za klub iz sudanske prijestolnice Kartuma, tamošnji treneri su ga odlučili poslati u SAD. Bola su 1983. na draftu izabrali San Diego Clippersi, no NBA je smatrao da Bol nije kvalificiran da bude draftiran te se ovaj izbor registrirao nevažećim. No, dvije godine kasnije konačno je ušao u NBA ligu. Izabrali su ga Washington Bulletsi, gdje je igrao u dva navrata, koliko i u dresu Warriorsa te 76ersa, dok je jednu sezonu igrao i za Miami Heat. Ukupno je proveo deset godina na NBA parketima i ostavio neke tragove, od kojih su neki i danas važeći NBA rekordi. Svoju rookie sezonu je obilježio s čak 397 blokada (pet po utakmici), što je i danas apsolutni rookie rekord te drugi rezultat u povijesti, nakon 456 blokada Marka Eatona u sezoni 1984./85.

Svoje blokerske vještine pokazao je i u svom prvom “mandatu” u Warriorsima. No, u prve tri sezone više se proslavio šutevima za tri poena. Možda ste čak pomislili da je dobro šutirao trice. Ali, naravno da nije. U prvoj sezoni za Ratnike šutirao je 91 tricu, a pogodio njih 20. Toliko je bio loš šuter da su navijači znali vrištati “shoot!” u svakoj situaciji kada je Bol bio udaljen od koša. No, Bol je sve nadoknadio pod košem. Ni u svojim prvim sezonama u dresu Philadelphia 76ersa nije bio bolji šuter, ali pamtit će se susret protiv Phoenix Sunsa, gdje je preko bivšeg suigrača Charlesa Barkleya pogodio 6 od 12 šuteva za tricu, sve u drugom poluvremenu i u situacijama kada se lomio susret.

manute-bol

Igrao je jednu sezonu za Heat, jedinu momčad koja je odbila uvrstiti ga u startnu petorku. Odigrao je ukupno 61 minutu, a za to vrijeme postigao je samo jedan jedini koš te skupio šest blokada. Vratio se u Bulletse gdje je odigrao svega dvije utakmice. Bulletsi su ga prvenstveno doveli da razvije njihovog novog centra, već spomenutog Gheorghea Muresana. Zamislimo njih dvojica jednog do drugog na terenu. Neki igrači ni s ljestvama ne bi uspjeli zakucati preko ovog centarskog para.

Iz sličnih razloga je stigao po drugi put i u Philadeplhiju, da bude svojevrstan menotor centru Shawnu Bradleyu (229 cm). No, za 76erse je u svega 49 minuta postigao šest poena uz šest skokova i devet blokada. Stekao je dojam da gotovo cijela nacija zbija šale na njegov račun, no ruku na srce, što je za očekivati od igrača s 231 cm visine? Da odlično šutira trice? A uzmemo li u obzir da je, kada podigne ruke, viši od razine obruča, mogli bi razuvjeriti sve navijače diljem NBA lige koji su u to vrijeme zračili negativnog energijom prema Bolu. Njegovi šutevi bi morali ići ravnom putanjom da prođu kroz obruč.

Odigrao je još jedan kratak period u NBA ligi. Ponovno u Warriorsima. Skupljao je veliki broj blokada, kao i tijekom cijele karijere, no u posljednjim minutama karijere na parketu ponovno mu je sijevnula ideja da šutira trice. Kao u dobra stara vremena. Tako su i izgledale.

Ozlijedio je gležanj u utakmici protiv Minnesota Timberwolvesa 1995. što mu je označilo kraj njegove košarkaške avanture. No, iza sebe je ostavio impresivne statističke podatke. Naime, Manute Bol je jedini igrač koji je u karijeri upisao više blokada nego poena, blokirao je četiri šuta u samo jednom napadu, izjednačio je rekord po broju blokiranih šuteva u jednom poluvremenu – 11 te je uz to dva puta u jednoj sezoni postavio rookie rekord po broju bloakda u jednoj četvrtini – njih osam. Prosječno, Bol je upisao blokadu svakih 5,6 minuta provedenih na parketu u svojoj karijeri.

Ukupno je zabilježio 1599 poena, 2647 skokova i 2086 blokada u 627 odigranih utakmica. Dva puta je bio najuspješniji bloker lige, dok se jednom našao i u najboljoj obrambenoj postavi NBA lige. Poslije odlaska iz NBA lige igrao je po nižerangiranim košarkaškim natjecanjima u SAD-u, dok ga nije počeo mučiti reumatizam zbog kojeg se i odlučio ostaviti profesionalne košarke. Poznat je kao humorističan, miran i povučen momak, ali i kao velik čovjek i humanist. Poznat je po brojnim donacijama za djecu u Sudanu, izgradnju sportske infrastrukture u zemlji i slično.

No, Bol je umro u dobi od 47 godina. Umro je u sprnju 2010. u Charlottesvilleu, Virginia. Uzroci njegovi smrti su akutna dječja paraliza i komplikacije uzrokovane Stevens-Johnsonovim sindromom. Ukoliko ne znate kakav je taj sindrom uopće, preporuka vam je da ipak ostanete u neznanju te informacije, jer bi osjetljivi pojedinci i srčani bolesnici mogli dobiti traumatične posljedice od gledanja tih fotografija. Iza sebe je ostavio čak desetero djece, šestero s prvom suprugom, Atong i četvero sa drugom suprugom, Ajok. Jedan od njegovih sinova maštovitog imena i prezimena Bol Bol ima tek 13 godina, no visok je 196 cm i prema tvrdnjama sudanskih košarkaških trenera, mogao bi biti dostojan nasljednik karijere svoga oca.

Nije bio dobar šuter, no nije ni dobro biti u koži onoga kojemu Bol “skine” šut s ruke. Bio je pola obrane svoje momčadi, šutevi su znali stati na njemu, bez nekog njegovog fizičkog napora. Međutim, košarkaši su znali s lakoćom prolaziti pored njega i upisivati poene. Ali, sjetimo se, bio je visok 231 cm i najteže u njegovom životu i karijeri je bilo – čuvati samoga sebe.

Osobni karton

Ime: Manute
Prezime: Bol
Datum rođenja: 16. listopada 1962.
Mjesto rođenja: Gogrinal, Sudan
Pozicija: centar
Visina: 231cm
Težina: 87kg
Sveučilište: Bridgeport
Draft: 7. izbor druge runde 1985. od strane Washington Bulletsa

Kompletna statistika

Latest Posts

NE PROPUSTITE