Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

March Madness – pregled drugog dana

Noćas smo u NCAA ligi mogli gledati i preostalih 16 utakmica prvog kruga Turnira. Oni koji su uspjeli pohvatati najzanimljivije dvoboje su sigurno uživali, a vi koji niste, budite bez brige – NBACro donosi sve najvažnije detalje.

Prava bajka se odigrala u Scottrade centru u St. Louisu! Drugi nositelj regije Midwest i po mnogima jedan od najvećih konkurenata za titulu, Michigan State Spartansi su poraženi od strane Middle Tennessee Blue Raidersa koji su tako napravili uvjerljivo najveće iznenađenje Turnira i time uništili milijune bracketa širom SAD-a i svijeta. Otkad se igra po ovom formatu (od 1985. godine), odigrano je točno 125 utakmica između drugog i petnaestog nositelja, a ovo je bio tek osmi put da su favoriti izbačeni. Blue Raidersi su zabili prvi koš na utakmici i više se nisu osvrtali – Spartansi nisu imali prednost ni u jednom trenutku utakmice. Sredinom drugog poluvremena su se uspjeli približiti na dva poena zaostatka i činilo se da će iskusna momčad Toma Izzoa okrenuti stvari u svoju korist, ali to se nikad nije realiziralo. Jednostavno nisu mogli protiv nabrijanih Raidersa čiji su starteri iznijeli ogroman teret (četvorica odigrala barem 37 minuta, a peti, Darnell Harris „samo“ 28) te su imali nevjerojatnu šutersku večer, pogodivši čak 11 trica iz 19 pokušaja (57,9%). Najveća zvijezda Spartansa, razigravač Denzel Valentine je naizgled ostvario dobre brojke (13 poena, 12 asistencija, 6 skokova), ali je ustvari svojom traljavošću u prijelomnim trenucima koštao svoju momčad pobjede. Pogodio je 5 šuteva iz 13 pokušaja te je izgubio 6 lopti od kojih je jedna bila pri rezultatu 79-76 za Raiderse s manje od minute do kraja. Doista razočaravajući kraj sezone za Michigan State nakon što su osvojili konferencijsku titulu prije nešto više od tjedan dana, a Middle Tennessee će pokušati nastaviti svoju bajku protiv desetog nositelja, Syracuse Orangea.

Još jedan neočekivan rezultat se dogodio u utakmici između California Golden Bearsa i Hawaii Rainbow Warriorsa. Otočani su svladali Bolden Bearse koji su već neko vrijeme u očitom padu forme rezultatom 77-66. Odbor NCAA lige je početkom sezone kaznio sveučilište Hawaii zbog određenih nepravilnosti zabranom igranja na Turniru iduće godine, što je izgleda motiviralo Rainbow Warriorse da se maksimalno iskažu ove godine. Iskoristili su mizernu šutersku večer favorita (41,1% iz igre i 15,8% za tri) i zabijali sve svoje poene uglavnom iz reketa. Najzapaženiji je bio igrač srpskog podrijetla Stefan Jankovic koji je na parketu proveo samo 18 minuta zbog problema s osobnima, ali je zabijao kad god je trebalo (naročito u prvom poluvremenu), ukupno skupivši 16 poena. Ovo je bila njihova prva turnirska pobjeda u petom nastupu, a zanimljivo je da jedan od rijetkih koji je u svom bracketu prognozirao pobjedu Rainbow Warriorsa nitko drugi nego – predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama.

Još jedan visoki seed je stradao u Barclays centru u New Yorku, gdje je sveučilište Stephen F. Austin fanatičnom obranom na perimetru osujetilo planove Mountaineersa s West Virginije u jednoj izuzetno ružnoj utakmici u kojoj smo vidjeli 33 ubačaja iz igre, 29 izgubljenih lopti i 52 prekršaja. Međutim, mogli smo vidjeti i dominaciju 23-godišnjeg krila Lumberjacksa Thomasa Walkupa koji je utrpao 33 poena (19 s linije slobodnih bacanja, doduše) i pohvatao 9 skokova. Bio je ključan u obrani svoje momčadi kao „pitbul“ koji je svojim pritiskom iritirao protivnike, prilikom čega je uspio ukrasti 4 lopte.

Bio je ovo uzbudljiv dan za sve stanovnike savezne države Iowa. Nakon jučerašnje pobjede Iowa Statea, danas su preostale dvije njihove momčadi prošle dalje, i to u izuzetno dramatičnim završnicama. Hawkeyesi su nakon produžetka svladali Temple zahvaljujući putback polaganju centra Adama Woodburyja u doslovno zadnjim desetinkama utakmice, a još luđi scenarij se odigrao na utakmici između Northern Iowa Panthersa i favoriziranih Texas Longhornsa. Naime, nakon što je razigravač Texasa Isaiah Taylor pogodio polaganje za izjednačenje 2,7 sekundi prije kraja, Panthersi su brzo izveli loptu ispod koša (nisu imali više time-outa) i potom je Paul Jesperson pogodio luđačku tricu s vlastite polovice!

No, vjerovali ili ne, to možda i nije najčudnija završnica koju ste sinoć mogli vidjeti. Na dvoboju osmog i devetog nositelja Zapadne regije, St. Joseph’s Hawksi su izbacili iz Turnira Cincinnati Bearcatse tek nakon sudačke intervencije. Isaiah Miles je pogodio tricu koja je Hawksima dala prednost od dva poena 7,3 sekundi prije kraja. Njihovi protivnici su potom brzo stigli do reketa gdje su zakucavanjem Octaviusa Ellisa, prema njihovom mišljenju, stigli do produžetaka. Međutim, njihovo slavlje su prekinuli suci, koji su nakon pregledavanje snimka ustanovili da je vrijeme već bilo isteklo.

Od ostalih rezultata, istaknimo uvjerljive pobjede favorita (za promjenu) Villanove, Oklahome, Oregona i Texas A&M-a.

Junak(ci) dana

Mnogi igrači su sinoć impresionirali, a među njima najviše trojica: Buddy Hield s Oklahome, Jequan Lewis s VCU-a i već pomenuti Walkup sa Stephen F.Austina. Hield je, kao i obično, predvodio svoje momke do pobjede rešetajući sa svih strana pa je tako skupio 27 poena uz šut iz igre 8/14. Trčao je kontre, zabijao trice i cirkuska polaganja, te je u 39 minuta na parketu izgubio sam dvije lopte, a da je pritom bio glavni kreator svoje ekipe. Osim napadačke minijature, bio je vrijedan i u obrani gdje je zabilježio dvije blokade i dvije ukradene lopte.

Lewis je odigrao vrhunsku all-round utakmicu. Bilo mu je potrebno samo 11 šuteva iz igre da skupi 21 poen, a tome je pridodao 8 asistencija i 7 skokova što je, uz pomoć suigrača Moa Alie-Coxa, bilo dovoljno da deseti nositelji Ramsi prođu sedme Oregon State Beaverse.

Tragičar dana

Tragičar ne može biti netko čija je uloga da sjedi na dnu klupe i dodaje ručnike. To su obično igrači koji u svojim momčadima imaju veliku odgovornost, a odigraju općenito loše utakmice ili promaše potpuno otvoren šut za pobjedu. Tako je ovaj put tu „laskavu“ titulu ponio Denzel Valentine koji je u trenucima kad su njegovi Spartansi imali priliku vratiti utakmicu u egal protiv potpunih autsajdera načisto izgubio loptu i time okončao nade svojoj momčadi. Time je samo okrunio svoju očajnu utakmicu u kojoj je predao šest lopti protivniku i iz igre šutirao 38%.

Draft prospekti

Sinoć smo u akciji mogli vidjeti sedam igrača koje poznata stranica draftexpress.com projicira da će biti izabrani u prvoj ovogodišnjeg NBA drafta. Bacimo oko na njihove učinke iz sinoćnjih utakmica (u zagradama pored imena igrača je eventualna pozicija na draftu):

Jaylen Brown (3) je u porazu svoje Californije isključen zbog pete osobne nakon samo 17 odigranih minuta, pa je njegov učinak bio, blago rečeno, skroman. Zabio je samo 4 poena (1/6 iz igre, 0/2 za tri), ali je zato uspio izgubiti čak sedam (!) lopti. Budući da je ovo bila njegova zadnja NCAA utakmica, pitanje je da li će se njegov status top 3 picka održati do lipnja. Za razliku od njega, njegov suigrač Ivan Rabb (14) je pružio solidnu partiju: zabio je 13 poena i uhvatio 12 skokova, od čega 3 u napadu.

O Hieldu (9) i Valentineu (19) smo već sve rekli o rubrikama „Junak dana“ i „Tragičar dana“, tako da ne treba ništa dodavati osim da bi se obojici mogle znatno promijeniti projicirane draft pozicije, ali u suprotnim smjerovima.

Demetrius Jackson (11) je odigrao svih 40 minuta u pobjedi svojih Fighting Irisha nad Michiganom. Statistike nisu bajne (11 poena, 5 skokova, 2 asistencije), ali je bek bio stabilno prisustvo i u obrani i u napadu.

Deyonta Davis (13) se lijepo uklopio u sivilo Spartansa. Za odigranih 15 minuta je skupio 10 poena i 3 skoka, te je napravio dva vrlo nepotrebna prekršaja. On je još jedan igrač na koga bi NBA franšize mogle „zaboraviti“ do lipnja.

Čovjek s najzanimljivijim imenom u koledž košarci, Marylandov Diamond Stone (16) nije pokazao ništa naročito u svojoj igri protiv South Dakota Statea. Izgledao je frustrirano većinu vremena pa se često loše postavljao u obrani i muku je mučio s faulima. Završio je s 4 poena i 5 skokova.

Potez dana:

Svi rezultati

Michigan State Spartans – Middle Tennessee Blue Raiders                                            81:90

Oregon Ducks – Holy Cross Crusaders                                                                                 91:52

Villanova Wildcats – UNC Asheville Bulldogs                                                                     86:56

Oklahoma Sooners – CSU Bakersfield Roadrunners                                                          82:68

West Virginia Mountaineers – Stephen F. Austin Lumberjacks                                       56:70

Xavier Musketeers – Weber State Wildcats                                                                           71:53

Texas A&M Aggies – Green Bay Phoenix                                                                               92:65

Maryland Terrapins – South Dakota State Jackrabbits                                                       79:74

California Golden Bears – Hawaii Rainbow Warriors                                                          66:77

Iowa Hawkeyes – Temple Owls                                                                                                 72:70

Dayton Fliers – Syracuse Orange                                                                                             51:70

Oregon State Beavers – VCU Rams                                                                                         67:75

Wisconsin Badgers – Pittsburgh Panthers                                                                            47:43

Texas Longhorns – Northern Iowa Panthers                                                                       72:75

Notre Dame Fighting Irish – Michigan Wolverines                                                            70:63

Saint Joseph’s Hawks – Cincinnati Bearcats                                                                        78:76

Latest Posts

NE PROPUSTITE