Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

March Madness: tko može otići do kraja?

Ponovno je došlo ono vrijeme godine. Nećete vjerovati, ima i onih ljudi kojima je draže gledati okršaj Creightona i Kansas Statea nego onaj Houstona i Golden Statea. Zapravo, ima ih dosta takvih. Oni koji još uvijek nisu otkrili čari college košarke, sada je pravo vrijeme za uključiti se u tu priču. Naime, počinje March Madness – dvadesetak dana u kojima će dio svjetala neprestano uperenih u blještavilo NBA lige i njezinih zvijezda biti uperena u mladiće koji u budućnosti imaju isti cilj – biti dio tog NBA cirkusa.

Ni sam ne znam što me privuklo u taj svijet sveučilišne košarke. Možda beskrajni timeouti i monotonosti NBA lige. College košarka je ipak dosta drugačija. Za one malo manje upoznate, u NCAA se igraju dva poluvremena po utakmici, dok je sam doživljaj utakmice bitno drukčiji nego u NBA. Prvo što me oduševilo definitivno je atmosfera, uz nevjerojatan orkestar na tribinama. Sve to daje utakmici onaj poseban osjećaj već i prije njezina početka. Kako napete te utakmice mogu biti, pogledajte u videu ispod kada je Kris Jenkins iz Vilanove tricom sa zvukom sirene bacio dvoranu u trans i donio svome sveučilištu naslov.

Bracket 2018:

Ono što ovom formatu natjecanja daje dodatnu čar je činjenica da se sve gubi jednim kiksom. Jedan poraz za vas znači kraj sezone, dok vam jedna luda pobjeda može preokrenuti sezonu naglavačke. Ove sezone nagledali smo se svega i svačega, ali ono pravo dolazi u sljedećim danima. Sinoć je objavljen bracket ovogodišnjeg turnira, a razni eksperti i navijači upravo piskaraju po papirima sa svojim favoritima za osvajanje naslova, nesvjesni da im sve vrlo brzo pada u vodu zbog nepredvidljivosti samoga natjecanja.

Tekuću je sezonu definitivno obilježila Virginia, koja otvoreno i opravdano puca na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Njihovo glavno obilježje je obrana kojom su dobili veliki broj utakmica u regularnom dijelu sezone. Kao prva prepreka na putu do finala ispriječit će im se Maryland-Baltimore County. Virginiji odmah za vratom pušu Duke i Villanova Wildcatsi. Potonji su totalna suprotnost momcima iz Virginije, Wildcatsi su definicija napadačke igre. Vodeći su po offensive ratingu, a njihov je stil igre prototip moderne košarke. Tu je i uvijek neugodni Duke sa sjajnim trenerom Mikeom Krzyzewskim. Američki novinari u red najvećih favorita svrstavaju i Kansas Jayhawse, koji me nisu osobito oduševili svojom igrom u regularnom dijelu.

Dark Horses:

Kao favoriti iz sjene u prvom redu vrebaju Cincinnati i Purdue. U istom dijelu bracketa je i North Carolina, te bi se te tri ekipe trebale boriti uz Jayhawse za mjesto na Final Fouru. U Villanovinom dijelu ždrijeba čekaju uvijek neugodni Gonzaga i Kentucky, dok će Dukeu glavni protivnici u borbi za polufinale biti Arizona te pogotovo Xavier. Velike bih šanse dao Kentuckyju i njihovoj mladoj momčadi te mislim da imaju jako dobre šanse za Final Four. No, nemojte se iznenaditi ako netko iz sjene ode do samoga kraja. Ne zove se sve ovo bez razloga ožujsko ludilo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE