Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Marin Kukoè: Prezime mi je mnogo puta odmoglo

Najèitaniji dnevnik èikaškog podruèja, Chicago Tribune, u broju od ponedjeljka velik prostor posveæuje novoj generaciji hrvatskih košarkaša, Duji Dukanu i Marinu Kukoèu.

Obojica su, naravno, sinovi proslavljenih splitskih oèeva koji su bili ili još uvijek jesu èlanovi NBA kluba iz Chicaga, Bullsa.

Ivica Dukan ondje je od 1990. godine, i dalje u funkciji šefa službe skautinga na neamerièkom podruèju. Odigrao je kljuènu rolu pri asimilaciji Tonija Kukoèa, ponajboljeg hrvatskog i europskog košarkaša svih vremena, kada je ovaj iz Europe prelazio u NBA momèad Bullsa u sezoni 1993/94.

Šesnaest godina kasnije njihovi su sinovi košarkaši koji mnogo obeæavaju. Duje Dukan èlan je momèadi Deerfielda, Marin Kukoè igra za Highland Park. Iako su zajedno odrasli i veæinu ljeta provodili nerazdvojni u Hrvatskoj, nije im se uèinilo u redu da zajedno nastupe u istoj momèadi tijekom ljetnih proba”, piše Chicago Tribune.

” To je malo èudno. Dobri smo prijatelji, a igramo za suparnièke momèadi” veli Dukan kojeg dnevnik opisuje kao “stopostotnog fizikalca”, koji može igrati na pozicijama branièa ili niskoga krila, kojega su zvali Wisconsin i Arizona State, da bi se on potom odluèio prikljuèiti momèadi Badgersa.

“Jedne sam veèeri došao kuæi i upitao suprugu gdje je Duje, a ona mi je odgovorila da vani puca po košu. Kada sam shvatio da je inficiran košarkom, znao sam da æe u njoj i uspjeti. On košarku diše i živi” kazao je stariji Dukan èiji sin za razliku od Tonijevog ne nosi breme prezimena.

“Kada sam bio mlaði momci iz suparnièkih sastava su se znali okomiti na mene i nazivati me “tatinim sinom”, govorili bi mi “kako mislim da sam dobar košarkaš samo jer se tako prezivam”. Mnogo sam puta upitan je li mi to prezime pomoglo ili odmoglo. Kada razmislim o tome, mislim da mi je u mnogo navrata naštetilo” objašnjava Marin Kukoè, koji se pokušao baviti i odbojkom prije no što je prevladala ljubav prema košarci.

“Znao se tata naljutiti na mene kada nisam radio stvari za koje je on znao da mi mogu pomoæi u razvoju. Èesto me znao upuæivati da radim na svom šutu. Kako sam postajao stariji tako mi se promijenio i menatalitet” dodaje mlaði Kukoè aludirajuæi na to da sada trenira bez “prisile”.

Inaèe, èikaški dnevnik podsjeæa na situaciju kada se Duje Dukan suoèio sa Shaquilleom O’Nealom.

Dogodilo se to u danima kada je èistio teren za vrijeme igre ili dodavao lopte košarkašima za vrijeme utakmica. U jednoj od njih pograbili su se tadašnji èlan Bullsa Chales Oakley i O’Neal. Duje prièa:

“Igrala se akcija pod košem, a Oakley je udario O’Neala u zatiljak. Shaq se okrenuo i mislivši da ga je udario Brad Miller zamahnuo prema njemu. Ovaj ga je sapleo i srušio na moje noge. Sjeæam se samo da se nisam mogao pomaknuti ispod njih, kada me Oakley spazio i maknuo Shaqa s mene. Bilo je zastrašujuæe.”

“Ta košarkaška noæna mora ekstreman je primjer života u neposrednoj blizini NBA igraèa”, dodaje Tribune.

Latest Posts

NE PROPUSTITE