Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Mark Cuban bi pomaknuo liniju za tri poena

Kroz povijest NBA lige mogli smo gledati fantastične šutere za tri poena, od Larryja Birda, Dalea Ellisa, Mitcha Richmonda, Marka Pricea, Glena Ricea, pa do nezaboravnih Reggieja Millera, Raya Allena i našega Dražena Petrovića, te naravno, današnjih vladara trice Stephena Curryja i Klaya Thompsona, ali nikada liga nije toliko koristila tricu koliko zadnjih godina. Rekord po broju ispaljenih trica u jednoj sezoni je 55,137 dok po analitičarima s ESPN-a ove godine bi moglo biti ispucano preko 58,000 šuteva za tri poena. S više šuteva za tri poena pao je broj pokušaja šuteva sa srednje udaljenosti. Ideju kako pokušati vratiti ovaj element nazad u igru predložio je vlasnik Dallas Mavericka, Mark Cuban, koji misli da bi NBA trebala pomaknuti liniju šuta za tri poena s 7,24 m na veću udaljenost.

Postaje sve bliža i bliža.”, izjavio je Cuban za liniju tri poena. “Većina igrača svejedno šutira s veće udaljenosti, to bi trebali uzeti u obzir. Trebalo bi raspraviti o tome. Ne mislim da bi se smanjio broj pokušaja za tricu ali bi se otvorio prostor za više prodora ili pokušaja sa srednje udaljenosti. Otvorilo bi se više prostora za igrače s drugačijim vještinama, bilo bi više prodora, dobri šuteri s posta bi došli na svoje, to bi donijelo raznovrsnost u napadačkoj igri. Ne kažem da je loše što se toliko napada završi šutom za tri poena, ali bi trebali probati, eventualno u D-League, pa da vidimo kako bi to izgledalo.”

Na pitanje da li treba uvesti liniju za 4 koša, Cuban je bio rezolutan: “Ne, jer tada bi to igrači i koristili.”

Hoće li ovo glasno razmišljanje Marka Cubana doći do ušiju vodstva NBA lige, vidjet ćemo u narednim mjesecima. S fizičkim razvojem igrača te načinom kako se danas igra, te Stephenom Curryjem koji je od trice napravio jednostavnu radnju, ideja se uopće ne čini nemogućom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE