Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

McDyess se pridružio Royu, Stojakoviæu, Mingu

San Antonio Spursi su 19. prosinca službeno objavili vijest o umirovljenju Antonia McDyessa koji se tako pridružio nekolicini NBA igraèa koji su krajem prošle i poèetkom ove sezone rekli svoje konaèno zbogom košarci.

McDyess, bivši All-Star igraè i nosilac Olimpijskog zlata 2000. godine s reprezentacijom SAD-a vijest o mirovini je objavio nakon 16 godina provedenih u NBA ligi. Iako je na kraju prošle sezone dao naslutiti povlaèenje s NBA parketa, Spursi nisu uèinili ništa službenim do kraja lockouta. Ovime su dobili dodatnih 2,6 milijuna dolara za dovoðenje novih igraèa.

Prošle sezone je startao u svih 6 utakmica doigravanja koje su Spursi napustili u prvoj rundi gdje su ih Memphis Grizzliesi nadjaèali u seriji s 4-2.

Nisam želio ovako završiti karijeru, ali igranje sa Spursima je jedno od najboljih stvari koje mi se dogodilo u karijeri. Ne i bih želio mijenjati ove godine ni za što, igrao sam u jednom od najboljih timova kroz moju karijeru. Jedino mi je žao što nismo otišli dalje.”

Spursi su smatrali da æe skraæena sezona možda navesti McDyessa da zaigra, ali on je svoju odluku naèinio konaènom i neæe se vraæati na parkete.

McDyess je karijeru zapoèeo kao drugi izbor drafta 1995. Izabrali su ga Denver Nuggetsi, a igrao je još za Phoenix, Detroit i New York. U karijeri je bilježio prosjeke od 12 koševa i 7,5 skokova. Nastup na All-Star utakmici ubilježio je 2001. godine.

Uz njega, spomenut æemo još neke bitne NBA igraèe koji su prošle sezone i poèetkom ove objavili vijest o umirovljenju.

Jason Williams

Nadimka “White Chocolate” bio je jedan od najatraktivnij razigravaèa u NBA ligi. Nevjerojatnim asistencija i pronalascima rješenja u kontranapadima bio je jedan od “uliènih” igraèa u ligi. Iako je zbog toga osvajao srca domaæih navijaèa, treneri ga nisu previše koristili u trenutcima kada su se utakmica lomile jer je neprestano igrao na rubu izgubljene lopte.

Karijeru je zapoèeo 1998. kada ga kao 7. izbor drafta biraju Sacramento Kingsi. Osim za njih, igrao je još za Memphis Grizzliese,  Miami Heat (s kojima je osvojio NBA naslov 2006. godine), Orlando Magic te prošle sezone ponovo za Grizzliese, iako kratko. Vijest o umirovljenju objavio je 18.4. nakon 12 godina provedenih u NBA.

Prosjeci u karijeri: 10,6 koševa i 5,9 asistencija.

Shaquille O’Neal

Zasigurno meðu 5 najboljih centara i opæenito najboljih igraèa u povijesti NBA lige. Svojom ogromnom pojavom dominirao je pod obruèima 19 godina. Jedan od najprepoznatljivijih ljudi na svijetu te veliki zabavljaè izvan terena, ali i na njemu. Buduæi èlan Kuæe slavnih.

Shaq je karijeru zapoèeo kao prvi izbor drafta 1991. godine. Odabrali su ga èelnici Orlando Magica te je u svojoj prvoj sezoni odnio naslov rookie igraèa godine s prosjecima od 23,4 koša i 13,9 skokova. Kako je Orlando igrao u “Jordanovoj eri”, nije bio u moguænosti donijeti naslov na Floridu.

Sezone 1996. prelazi u Los Angeles Lakerse, iste godine kada je u Grad Anðela došao i Kobe Bryant te s njima 2000. godine zapoèinje pokoravati ligu s tri uzastopna naslova NBA prvaka uz koje je odnio i naslov MVP-a finalne serije. Takoðer, 2000. godine je bio i MVP sezone.

Godine u Lakersima okarakterizirale su i svaðe s Bryantom koje su dovele do njegovog odlaska, ponovo na Floridu gdje se u Miamiju pridružuje novoj mladoj senzaciji Dwyaneu Wadeu. Godine 2006. osvaja svoj èetvrti NBA naslov.

Nakon Miamija, igrao je još za Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse i Boston Celticse. Umirovljenje je objavio 3.6. preko videolinka iz svoje kuæe u Orlandu.

Bio je 15-erostruki All-Star igraè. Prosjeci u karijeri: 23,7 koševa i 10,9 skokova.

Yao Ming

Uz O’Neala takoðer jedan od prepoznatljivijih osoba na svijetu te najbolji kineski igraè koji je igrao u NBA ligi. Takoðer jedan od najviših NBA igraèa u povijesti koji je završio karijeru nakon 8 sezona provedenih u NBA zbog ozljede koljena.

Nije imao sreæu s ozljedama koje su ga pratile veæinu karijere koju je zapoèeo 2002. godine kao prvi izbor drafta od strane Houston Rocketsa za koje je igrao èitavu karijeru. U svih 8 sezona bio je startni All-Star, ponajviše zahvaljujuæi glasovima kineskih navijaèa.

U karijeri je bilježio prosjeke od 19 koševa i 9,2 skoka. Vijest o umirovljenju je objavio 20.7.

Zydrunas Ilgauskas

Big Z je na NBA parkete prvi put stupio 1996. godine kada ga 20. izborom biraju Cleveland Cavaliersi. Vodeæi je bloker i ima najviše odigranih utakmica u povijesti Cavaliersa.

Nakon odlaska LeBrona Jamesa u Miami on ga prati te 2010. prelazi u Miami gdje je bio jednu sezonu kada je u rujnu objavio vijest o umirovljenju navodeæi kao razlog želju da više vremena provodi sa svojom obitelji u rodnoj Litvi.

Prosjeci u karijeri: 13,0 koševa i 7,3 skoka.

Predrag Peja Stojakoviæ

Jedan od najboljih šutera NBA povijesti kao i najboljih izvoðaèa slobodnih bacanja s 90% pogoðenih u karijeri. Rodom iz Požege, nakon igranja za Crvenu Zvezdu i PAOK 1996. godine izlazi na NBA draft gdje ga kao 14. izbor biraju Sacramento Kingsi. Nastavlja igrati u Europi te prve NBA minute bilježi sezone 1998./99. koja ja obilježena lockoutom.

U karijeri je još igrao za Indiana Pacerse, New Orleans Hornetse, Toronto Raptorse te karijeru završava kao igraè Dallas Mavericksa s kojima je prošle sezone osvojio i NBA naslov.

Trostruki je All-Star igraè i dvostruki osvajaè natjecanja u šutiranju trica. Prije dva dana objavio je odlazak u mirovinu zbog konstantnih ozljeda leða.

Prosjeci u karijeri: 17 koševa i 4,7 skokova.

Brandon Roy

Opširnije o njegovom umirovljenju proèitajte ovdje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE