Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Memphis Grizzlies

Elvis je na vrhuncu slave izjavio “ostajem u Memphisu”, a istu mantru je očito prihvatio i legendarni Jerry West te je izgradio ozbiljnog contendera promoviravši usput Grizzliese u jednu od najvećih atrakcija “dragulja Mississippija”. U najavi prošlogodišnjeg izdanja Finala Zapadne konferencije napisali smo kako ta serija predstavlja svojevrsni “diplomski rad” i zaokružuje proces sazrijevanja momčadi Memphisa za koju je malotko očekivao da će igrati u lipnju. S obzirom na trade vodećeg strijelca Rudyja Gaya u pola sezone, novu grupu vlasnika i promjene u menadžmentu, 56 pobjeda u regularnom dijelu sezone i prilika za veliko Finale predstavljali su veliki uspjeh. Ove sezone vrijeme je za ozbiljne stvari, pritisak i očekivanja rastu te će biti zanimljivo vidjeti da li je prošla sezona bila one hit wonder ili Marc Gasol i društvo misle ozbiljno.

Trenutni roster za sezonu 2013/14:

Tony Allen, Andre Barrett, Jerryd Bayless, Nick Chalates, Mike Conley, Ed Davids, Melvin Ely, Jamaal Franklin, Tony Gaffney, Marc Gasol, Kosta Koufos, Jon Leuer, Mike Miller, Quincy Pondexter, Tayshaun Prince, Zach Randoplh, Willie Reed.

Došli:
Kosta Koufos, Mike Miller, Jamaal Franklin, Nick Calethes

Otišli:
Marreese Speights, Darrell Arthur, Keyon Dooling, Austin Daye, Tony Wroten

Sve više momčadi u ligi slijedi trend igranja s nižom i bržom postavom u kojoj igrači mogu uspješno igrati na više pozicija, Memphis pak s druge strane s klasičnim razigravačem, dva obrambeno orijentirana krila, “četvorkom” koja živi od igre leđima prema košu i klasičnim centrom izgleda poput “dinosaura”. Grizzliesi uživaju ugled ekipe protiv koje nitko ne želi igrati (samo pitajte Clipperse) pa ipak pitanje je kako bi prošli protiv Thundera da je Westbrook ostao zdrav, a “metla” Spursa nije bila baš najsretniji završetak inače najuspješnije sezone u povijesti franšize. Obzirom na to, ova sezona je upravo prilika za Grizzliese da pokažu kako su ipak nešto više od dark horsea Zapadne konferencije.

Njihov Grit n’ Grind identitet i defenzivan način igre trebao bi ostati nepromijenjen i ove sezone usprkos odlasku Lionela Hollinsa, s kojim nije postignut dogovor oko produženja ugovora, te je posao dobio Hollinsov prvi asistent David Joerger, defenzivno orijentiran trener koji će se vjerojatno držati one stare “ako nije pokvareno ne popravljaj”.

Osim novog trenera najzvučnije pojačanje je svakako Mike Miller, klasni šuter u poznim godinama koji bi ipak trebao natjerati protivničke momčadi na više rotacija i manje pomaganja ispod koša. Ključ u svemu tome je da Mike ostane zdrav, s obzirom na povijest njegovih ozljeda, nimalo lak zadatak. Kosta Koufos bi trebao omogućiti Marcu Gasolu petnaestak minuta odmora uz kvalitetnu defenzivnu rolu i potvrditi ulogu jednog od najboljih backup centara u ligi.

Prošle sezone Grizzliesi su ulazili u svaku utakmicu sa strepnjom hoće li Marc Gasol ući u probleme s osobnim pogreškama a kada je pauzirao zbog ozljede abdomena uranio je s povratkom pri čemu je nanovo agrivirao postojeću ozljedu. Koufos je nula ofenzivno ali je odličan energy guy, kvalitetan u skoku i defenzivi, a na dobar dan može počastiti suigrače nekakvim poluhorokom, pametnome dosta.

Razigravačke dužnosti će i dalje primarno počivati na plećima Mikea Conleya, razigravača koji je u jednom trenutku prethodne sezone izgledao kao top 5 play, od njega se očekuje nastavak napretka. Conley već tri sezone za redom ima više od šest asista u prosjeku, a prošle sezone je ostvario najbolji prosjek poena u karijeri – 14,6. S njegovim napretkom Grizzliesi očekuju da protivničke momčadi više pažnje obrate na bekovsku liniju što bi posljedično trebalo značiti više prostora za Randolpha i koju asistenciju više za Gasola. Nick Calathes je “čisti” play koji može pružiti kvalitetne minute dok bi Jerryd Bayless trebao odraditi ulogu kombo-beka i šestog čovjeka s klupe.

tony-allen

Defenzivno krilni tandem Grizzliesa najbolji je u ligi, Tony Allen i Tayshaun Prince će zagorčati život svakome dok će svoju priliku strpljivo čekati mladi novak Jamaal Franklin, potentni do it all igrač čija je najveća odlika kvalitetno dodavanje. Allen je upravo potpisao novi četverogodišnji ugovor koji bi mu, s raznim bonusima, trebao donositi šesti milijuna godišnje. Za igrača čiji se glas u svlačionici sluša i koji je duša ove momčadi sasvim pristojna cijena. Uz Millera će za “puškaranje” i ove sezone biti zadužen Quincy Pondexter, igrač koji je u određenim situacijama prošle sezone znao uzeti i posljednji šut na utakmici i taj dvojac bi trebao izvući protivničku obranu.

Ispod koša Grizzliesi imaju sve, snagu, visinu, tehniku i potentnost u obrani i napadu. Zach Randolph je nominalno prvo ime Memphisa u napadu, igrač koji leđima može utrpati 25 svakome i koji odlično funkcionira u paru s Marcom Gasolom. Španjolac je pak najveća zvijezda momčad, najbolji defenzivni igrač lige s kvalitetnim dodavanjem i razumijevanjem igre, osim Koufosa društvo ispod koša će im praviti i potentni Ed Davids i upravo nanovo potpisani Jon Leuer.

Memphis će i dalje biti old school defenzivno orijentirana ekipa s dva “šmekera” ispod koša čija je vrsta pred odumiranjem. Nisu uspjeli dovesti legitimnog scorera na bekovske pozicije i generalno njihov roster ne izgleda puno drugačije nego što je to bio slučaj prethodne sezone. Upitno je kako će se Chaletes snaći u NBA ligi a i Mike Conley mora još dokazati da konstantno može igrati na elitnoj razini.

Memphis će ove sezone primarno nastojati rasti kao ekipa u napadačkom smislu, što znači brži izlaz u tranziciju, bolji protok lopte i veći broj otvorenih šuteva iz kuta za novopridošlog Millera i starosjedioca Pondextera. Grizzliesi nikada neće biti up-tempo košarkaška ekipa koja igra na veliki broj poena ali pametne odluke menadžmenta, jasna slika i vizija onoga što se želi te generalno pozitivna “vibra” u odnosu navijača i momčadi čini Memphis zdravom košarkaškom sredinom.

Prognoza: 4. mjesto Zapada

Grizzliesi su kvalitetna momčad koja ima mane u rosteru. Obrana osvaja prvenstva ali ponekad treba nešto i ubaciti na suprotnoj strani, regularna sezona nije upitna ali u ovome trenutku Memphis igra za nešto više od divizijske krune. U lipnju svaka momčad diže obrambeni intenzitet što je logična posljedica poraslih uloga i igranja protiv istog protivnika najmanje četiri puta te će primarni zadatak Memphisa ove sezone biti napadački napredak. San Antonio je iskusniji a Clippersi i Thunder izgledaju kao potentnije momčadi ovoga trenutka dok su svi ostali ispod. Zanimljivo će biti pratiti napredak Warriorsa i situaciju u Houstonu, ali četvrto mjesto Zapada izgleda baš onako taman za Grizzliese.

Latest Posts

NE PROPUSTITE