Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Memphis Grizzlies

Započeli bi najavu ove simpatične, old school momčadi sjećanjem na prošlo doigravanje koje izvrsno opisuje franšizu Grizlija. Regularnu sezonu su završili kao sedmi u zapadnoj konferenciji sa omjerom od 50 pobjeda i 32 poraza. U prvom krugu doigravanja su se susreli sa favoriziranom momčadi Oklahoma City Thundera. Nakon dvije utakmice u Cheseapeake Energy Areni rezultat je bio izjednačen 1-1. Treća utakmica pripada Memphisu i trener David Joerger poslije utakmice pumpa atmosferu govoreći kako će u subotu (dan četvrte utakmice) biti ludnica pozivajući gledatelje u što većem broju osjećajući priliku da izbace jaki Thunder na čelu sa MVP-jem Kevinom Durantom. Utakmicu dobija Oklahoma, nakon produžetka spašavajući se od blamaže. Ipak grit and grind momčad opet pokazuje veliko srce i pobjeđuje u četvrtim produžetcima zaredom za vodstvo u seriji od 3-2 i prilikom da pobjedom pred svojim navijačima pošalju drugu momčad zapadne konferencije kući. Nažalost, kvalitet pobjeđuje. 3-3 nakon šeste utakmice i isključenja Zacha Randolpha značilo je da će Oklahoma imati priliku za hvatanje zadnjeg vlaka u sedmoj, ujedno i odlučujućoj utakmici pred domaćom publikom. Izostanak Z-Boa oslabio je momčad i skratio rotaciju na unutarnjim pozicijama što Memphisov stil igre nije izdržao i momčad Grizlija je napustila doigravanje u prvom krugu od objektivno kvalitetnije ekipe.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Marc Gasol, Jon Leuer, Kosta Koufos, Zach Randolph, Jarnell Stokes, Quincy Pondexter, Tayshaun Prince, Vince Carter, Tony Allen, Courtney Lee, Jordan Adams, Mike Conley, Nick Calathes, Beno Udrih, Jamaal Franklin, Earl Clark, Michael Beasley, Patrick Christopher, Luke Hancock, Kalin Lucas, Hassan Whiteside.

Došli: Vince Carter, Jordan Adams, Jarnell Stokes, Earl Clark, Michael Beasley, Patrick Christopher, Luke Hancock, Kalin Lucas, Hassan Whiteside

Otišli: Darius Morris, Ed Davis, James Johnson, Seth Curry, Mike Miller

Momčad iz “riječnog grada” ni ove sezone nije radila velike poteze na tržnici. Zadržali su okosnicu momčadi (Z-Bo, Gasol i Conley) koja će i dalje oduševljavati pobornike klasične old school košarke. Dodali su Vincea Cartera koji je je u Dallasu pokazao da proživljava novu mladost i sa zanimanjem treba pratiti kako će se uklopiti u sustav trenera Joergera, te hoće li potonji uspjeti izvući ono najbolje iz Vincea kao što je to radio Carlisle. Bez zakucavanja i atleticizma, ali sa puno iskustva i pametnih odluka sigurno je bolje rješenje od Mikea Millera koji će sreću potražiti u Cavsima. Carter sa sobom uz iskustvo nosi i uteg ugovora koji mu garantira nešto više od 12 miliona dolara za tri sezone, uz to da je zadnja  negarantirana. Dodali su i dva novaka od kojih je Adams šuter (22. izbor prve runde), a Stokes je krilni centar (5. izbor druge runde) koji je svoj ugovor stekao kroz ljetni kamp. Obojica su na rookie ugovoru. Dosta je igrača sa negarantiranim ugovorima ( Earl Clark, Patrick Christopher, Michael Beasley, Kalin Lucas, Luke Hancock, Hassan Whiteside) a pošto je Memphis iznad salary capa i blizu luxury taxa te uz to imaju 15 igrača na rosteru, zanimljivo će biti tko će dobiti garantirani ugovor. Grizzliesi trenutno na plaće troše 76 miliona dolara.

Startna petorka i rotacije:

Na mjestu razigravača gledat ćemo standardnog Mikea Conleya, čovjeka koji kroz karijeru postiže 13.1 poen uz 2.8 skokova i 5.6 asistencija. Igrač poznat po dobroj obrani, kroz karijeru prosječno ‘krade’ 1.6 lopti po utakmici. Četvrti izbor drafta 2007. godine ove sezone bi trebao podignuti nivo igre u razigravanju, tj. asistencijama i šutu izvana što bi ga dovelo u sam vrh playmakera lige. Zamjene su dvojica Europljana Nick Calathes i Beno Udrih. Calathes je bolji kreator igre dok je Udrih više šuter. Obojica nisu atlete i nemaju slashersku igru.  Na dvojci je i ove sezone zanimljivo. Uz šuterskog specijalista Courtneya Leeja i defenzivnog Tonya Allena tu je i novak Jordan Adams. Najvjerojatnije će i ove sezone najviše puta startati Lee upravo zbog šuterskog potencijala koji toliko nedostaje Grizzliesima. Allen će imati svoje obrambene zadatke u vidu čuvanja najboljih suparničkih igrača na perimetru. Ipak sa svoje 32 godine na leđima upitno je koliko je atletičnosti u njemu ostalo. Mladi Adams će se vjerojatno morati zadovoljiti sa mrvicama u garbage timeu iako njegov šuterski potencijal nije upitan.

Krilna pozicija je odlično okupirana sa tri vrlo dobra imena. O Vinceu Carteru je već sve rečeno, Tayshaun Prince igra sve lošije iz sezonu u sezonu o čemu najbolje govore njegove brojke. U 11 sezona provedenih u Detroit Pistonsima prosječno je bilježio 12.8 poena uz 4.7 skokova dok je u zadnje dvije sezone provedene u Memphisu zabijao 6.9 poena i hvatao 3.4 skokova. Treća karika je Quincy Pondexter, igrač koji se baš i ne ističe ničim posebno, ali je svakako korektan šuter za tri poena i solidan defenzivac. Pozicija četvorke pripada Zachu Randolphu, ljevak u koji sa svojih 206 centimetara kroz karijeru hvata prosječno 9.4 skokova po utakmici, a u zadnjih 5 sezona u Grizlijima je na prosjeku od 17.8 poena i 11 skokova. Sa svoje 33 godine je još uvijek nositelj igre i vrlo zahvalan igrač. Zamjena mu je mladi rookie Jarnell Stokes i nešto stariji Jon Leuer. Igrači koji će sa po 10 minuta po utakmici uhvatiti par skokova i zabiti poneki poen.

Centra pokrivaju Marc Gasol i Kosta Koufos. Najbolji obrambeni igrač lige iz 2013. godine, Gasol je iznimno pametan i raznovrstan igrač. Svakako pripada samom vrhu centara lige. Brojke od 13.5 poena i 7.9 skokova te 2.9 asistencija pokazuju da je vrlo dobar u napadu sa neizostavnim razigravanjem iz posta. O obrani ne treba trošiti puno riječi, nagrade govore dovoljno. Koufos će za 15 minuta uhvatiti 5 skokova i zabiti 6 poena, odmoriti Gasola.

Grizzliesi su zadržali većinu momčadi i osvježili je sa par novih imena. Trener David Joerger je produžio ugovor na još tri godine. Bivši pomoćnik Marca Iavaronia i Lionela Hollinsa je poznat kao specijalist za obranu o čemu govori podatak da je Memphis treća momčad lige u obrambenom segmentu. Vidljiv je nedostatak napadačke kvalitete na pozicijama dva i tri te ih je to odvelo do 26. napada lige, a to nikako nije u rangu jedne kvalitetne playoff momčadi. Vince Carter je doveden da  poveća napadačku kvalitetu, ali ostaje upitno koliko jedan 37-godišnjak može pomoći.

Prognoza: sedmo mjesto na jakom Zapadu.

Obrana osvaja naslove. Stara je to krilatica poznatih NBA trenera i igrača koja je istinita jedino ako imaš napad koji nije iznad 15. mjesta u ligi. Godinu su stariji ali i iskusniji, momčad je par godina na okupu i ako ih ozljede zaobiđu mogli bi iznenaditi nekog od favorita. Ipak manjak napadačke kvalitete i talenta biti će najveći problem za Memphis.

Latest Posts

NE PROPUSTITE