Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Memphis Grizzlies – obranom do uspjeha

Nakon pomalo razočaravajućeg regularnog dijela prošle sezone mnogi su smatrali da Grizzliesi trebaju nekakve promjene. Međutim, momčad koju smo gledali posljednjih godina još je uglavnom na okupu, a s trenutnim scoreom 11-2 pokazuju da u njima postoji itekakva kvaliteta i da se s pravom mogu nadati visokom rezultatu.

Prošle godine Memphis je imao jako loš start u sezonu. Dijelom se loša forma pripisivala novom, mladom treneru Davidu Joergeru koji je prošle sezone zamijenio iskusnog Lionela Hollinsa. I dok su lani tek u završnici napravili veliki niz pobjeda i izborili doigravanje, ove godine nisu dopustili da ih loš start košta mogućeg neulaska u isti. Čini se da je Joerger počeo polako spajati konce i Memphis zasada izgleda kao najbolja momčad lige.

Puno smo puta pisali da je najveći forte Memphisa činjenica da su oni momčad u pravom smislu te riječi. Momčadski duh je nešto što krasi, možemo slobodno reći, ovu generaciju, a to su potvrdili i ove sezone prema dosad viđenom. Kod njih vidimo izrazito momčadsku igru na oba kraja terena, u kojoj svaki igrač zna svoju ulogu i vrlo je efikasno odrađuje te vrlo rijetko viđamo greške poput pogrešnih dodavanja ili nesporazuma.

Ipak, ono što posljednjih godina, pa tako i ove, krasi Memphis najviše je obrana. Do prije nekoliko utakmica najbolja, a sada treća najbolja obrana lige (primaju 92,5 koševa po utakmici) glavni je segment koji im je donio ovako dobar rezultat na otvaranju sezone. Memphis igra izrazito čvrstu obranu s vrlo dobrim pokrivanjem reketa, a iako nemaju puno oduzetih lopti po utakmici, obrana se uglavnom svodi na to da se protivniku otežaju lagani šutevi (protivnici protiv njih imaju samo 43,8% šute iz igre) te da se nakon toga zatvori skok. Vjerojatno najbolji centarski duo lige Marc GasolZach Randolph glavni su segment u zatvaranju reketa i skoka, a znamo da i odlično funkcioniraju u napadu gdje vrlo često odaju dojam da mogu igrati zajedno i bez gledanja.

U napadu Memphis se ponaša gotovo identično kao i u obrani. Strpljiva igra i dobar protok lopte karakteristike su njihova napada, a vidljivo je i da dosta igraju na svoje centre spuštajući loptu na low post. Upravo je u tome važnost njihovog centarskog dueta, a možemo reći da nešto veću ulogu ima sam Marc Gasol koji ima i odličan pregled igre i koji vrlo često sudjeluje u igri kao organizator napada. Treba još reći da Memphis u napadu igra jako puno pickova u kojima sudjeluju svi bekovi.

Kao i svaka momčad tako i Memphis ima svoje mane. Iako one do sada nisu došle do izražaja mogle bi biti mali problem u nastavku. Prije svega, kako god lijepo igrali treba reći da Memphis ima poprilično limitiran napad (zabijaju 99,4 koševa po utakmici). Dojam je da nedostaje šuta izvana odnosno još jedan scorer na bekovskoj poziciji. Naime, Memphis je u ovih prvih 13 utakmica ubacio samo 71 tricu što je samo 5,5 u prosjeku. Možda se problem htio riješiti dovođenjem veterana Vincea Cartera, međutim, i dalje je taj segment vrlo slab. Isto tako, iako imaju odličnu obranu Memphisu nedostaju kontre i lagani koševi jer kako smo već rekli do sada, čini se da više vole situacionalni napad 5 na 5. S druge strane, samo jedan mali segment u obrani koji je do sada predstavljao mali problem je obrana pick n’ popa kada je Randolph taj koji bi trebao zadržati beka. S obzirom da je Randolph vrlo spor, bekovi sa dobrim šutem dosta puta znaju vrlo dobro iskoristi pick.

Marc Gasol (19,1 koševa, 9,8 skokova, 3,2 asistencije) igra najbolju sezonu karijere, a dosad nikada nije bio ovako efikasan (u zadnjoj utakmici protiv Bostona izjednačio je osobni rekord od 32 koša). Zach Randolph ( 16,5 koševa, 12,1 skokova) standardno je dobar i unatoč godinama još je uvijek među najboljim četvorkama lige. Njegovu borbenost najbolje pokazuje podatak da je trenutno sa 3,9 napadačkih skokova u prosjeku drugi najbolji u ligi. Naravno, glavni pokretač ovog Memphisa je odlični Mike Conley ( 16,9 koševa, 6,1 asistencija), igrač koji ne teži atrakcijama, koji ne pokriva naslovnice magazina, ali je vrlo zahvalan igrač i jedan od najboljih razigravača današnjice. Courtney Lee (13,9 koševa) solidan je strijelac, ali i napouzdaniji šuter inače loše šuterske momčadi. Ostali igrači su više manje podjednaki i svaki na svoj način doprinosi igri, a može se još samo istaknuti Tony Allen (6,9 koševa, 4,5 skokova) koji već dugo slovi kao jedan od najboljih obrambenih bekova u ligi i koji jedini donekle povećava broj koševa Memphisa iz kontri.

Stoga, smatramo da se svi možemo složiti da Memphis trenutno djeluje kao najbolja momčad lige. Međutim, iako su već dugo zajedno i njihova je uigranost na visokoj razini, dojam je da ni ove godine nemaju ono nešto potrebno za veliki rezultat. Doigravanje gotovo sigurno ove godine neće pobjeći, a tamo će svima biti tvrd orah. Hoće li nas Memphis sve iznenaditi na kraju ostaje pitanje?

Latest Posts

NE PROPUSTITE