Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Memphis Grizzlies

Nakon tri godine koje bi najradije zaboravili, Memphis bi ponovo mogao donijeti nešto više radosti svojim navijaèima.

Grupi mladih igraèa èiji je napredak oèit: Mike Conley, O.J. Mayo, Darrell Arthur, Rudy Gay i Marc Gasol pridodali su i nekoliko provjerenih koji bi trebali pomoæi da se ekipa vratiti u doigravanje. To, naravno, neæe biti lako ali u svakom sluèaju imaju potencijala. Još kad se u raèunicu ubaci podatak da su jedna od najjeftinijih ekipa lige sa 56 milijuna dolara plaæa igraèa, onda je u godinama koje dolaze sve moguæe.

Transferi:

I oni su ovoga ljeta bili vrlo aktivni. Došlo je ili otišlo èak 17 igraèa. Sam podatak da su uspjeli zadržati sve svoje mlade nade bi mogao biti dovoljan da kažemo kako su dobro poslovali.

Najzvuènija pojaèanja su Zach Randolph, koji je došao putem zamjene iz Clippersa i Allen Iverson, kao slobodni igraè. Kao krilni centar, pozicija sa kojom su u posljednje vrijeme imali velikih problema i veæinom su je krpali sa igraèima koji bi se bolje snašli na niskom krilu ili centru, Zach bi trebao biti veliko pojaèanje sa svojih 20 koševa i 10 skokova po utakmici. Problem je njegov gubitnièki mentalitet i povremena hirovitost. O Iversonu ne treba trošiti previše rijeèi. Svi znamo o kakvoj se klasi radi ali što zbog godina, 34, što zbog nešto lošijeg iskustva sa Denverom i još lošijeg sa Detroitom, nad njime visi veliki upitnik.

Veliki upitnik stoji i uz drugi izbor ovogodišnjeg drafta, 221cm visokog i pitanje koliko godina starog, Hasheema Thabeeta. Jasno da mladim igraèima treba vremena da se priviknu na NBA ligu i to posebno centrima ali ono što je do sada pokazao na Ljetnoj ligi i u utakmicama predsezone nimalo ne obeæava. Osim blokada do sada nije pokazao ništa. Izdvojio bi posljednju utakmicu predsezone u kojoj je skupio više prekršaja (5) nego poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada zajedno (3). Znam da su to samo revijalne utakmice ali …

Sa drafta su doveli još i dvojac DeMarre Carrol, koji nažalost neæe dobiti previše prilika iza Randolpha i Arthura, i Sam Younga koji je vrlo dobar u predsezoni i iskoèio je kao prva zamjena na poziciji bek šutera Gayu.

Od prinova još je tu Marcus Williams, koji ima zanimljivu klauzulu u ugovoru po kojoj mora održavati odreðenu težinu da bi mu bio isplaæen cijeli ugovor. Od dolaska u ligu, kada je bio zamjena Kiddu u Netsima, govorilo se kako ima velikog potencijala ali nažalost i problema sa radnim navikama i težinom. Nadajmo se da æe ga ovakav ugovor malo više motivirati.

Kljuèni igraè:

Rudy GayRudy Gay. Svaka èast Randolphu i Iversonu ali ipak je ovo još uvijek Rudyeva ekipa. Prošle sezone je skupio u prosjeku 19 koševa što nije loše za ovog 23-godišnjaka s obzirom da Memphis nije imao previše napadaèkih opcija tako da je protivnièka obrana posebno pazila baš na njega. Ove sezone bi to ipak trebalo biti malo drugaèije. Više igraèa može biti opasno za protivnika tako da bi i on trebao imati više prostora. Na nekoliko mjesta sam proèitao kako bi ove godine mogao èak i na All-Star utakmicu i to me ne bi iznenadilo previše ako nastavi napredovati ali sumnjam da æe to biti dovoljno ako ekipa ostane u prosjeènosti.

Prednosti i mane:

Napad bi trebao biti prednost. Gay, Mayo, Randolph i Iverson mogu svakome zabiti po 20-tak koševa. U r’n’g igri koju najavljuje trener Lionel Hollins mogli bi biti jako opasni. Prednost je i mladost i kvaliteta koju ona ima. Za buduænost ne bi trebali previše brinuti. Sada je na upravi da sve to skupa posloži u godinama koje dolaze.

Minus je obrana što i ne èudi previše jer ekipe koje preferiraju ovaj napad znaju da su tanke u obrani i to je jedan od naèina da kompenziraju taj nedostatak: pokušaj zabiti više od protivnika.

Prognoza:

Imaju potencijala i mislim da mogu mnoge iznenaditi ali još uvijek ih ne vidim u doigravanju. Prognoza je, u svakom sluèaju, više pobjeda nego li u prošlih tri godine ali ipak ispod 50%.

Latest Posts

NE PROPUSTITE