Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Miami Heat

Život poslije Lebrona Jamesa, tako bi se ukratko moglo opisati naredno razdoblje Miami Heata. King James se vratio kući, dok su Dwyane Wade i Chris Bosh ostali na Floridi i sada će njihove uloge biti mnogo veće nego u zadnje četiri sezone. Prošle sezone je Miamijev omjer bio 54-28, a ove će godine to jako teško ponoviti.

Trenutni roster za 2014/15:

Chris Bosh, Luol Deng, Josh McRoberts, Udonis Haslem, Danny Granger, Khem Birch, James Ennis, Shawne Williams, Dwyane Wade, Norris Cole, Shannon Brown, Shabazz Napier, Andre Dawkins, Chris Andersen, Justin Hamilton

Došli: Khem Birch (Nevada-Las Vegas), Luol Deng (Cleveland Cavaliers), Shawne Williams (Los Angeles D-Fenders), James Ennis (Piratas de Quebradillas), Shannon Brown (New York Knicks), Andre Dawkins (Duke), Danny Granger (Los Angeles Clippers), Josh McRoberts (Charlotte Bobcats)

Otišli: LeBron James (Cleveland Cavaliers), Ray Allen (slobodan igrač), Michael Beasley (Shangai Sharks), Shane Battier (mirovina), Greg Oden (slobodan igrač), Toney Douglas (Jiangsu Dragons), James Jones (Cleveland Cavaliers), Rashard Lewis (slobodan igrač)

Momčad Miami Heata je protekle četiri godine bila najzanimljivija NBA priča. Stvorili su svoj trio, predvođeni LeBronom Jamesom, Chrisom Boshom i starosjediocom u klubu Dwyaneom Wadeom. Bila je to momčad iz snova, ali i vrlo omražena u košarkaškom svijetu. U četiri godine odigrali su četiri velika finala, s polovičnim učinkom. Neki bi rekli odličan uspjeh, neki da se moglo bolje. Istina, prvo finale s Dallas Maverickima se moglo dobiti da je bilo pravilnijeg pristupa Heata. Dok su u prošlosezonskom finalu protiv San Antonija ostali bez goriva, točnije, LeBron James nije mogao sam protiv razigranih Spursa željnih osvete. Sada u novoj sezoni nema alfe i omege Jamesa, te će glavnu ulogu preuzeti Dwyane Wade. No, najveći upitnik stoji iznad Wadeovih koljena. Hoće li će izdržati cijelu sezonu? On će pomoć imati u vidu Chrisa Bosha i pojačanja iz Clevelanda Luola Denga. Deng je odličan dodatak momčadi Heata, jer je snažan obrambeni igrač, s dobrim napadačkim arsenalom. Dok se od Bosha očekuje mnogo više, nego što je to bio slučaj dok je James u ekipi. On je odličan mid-range strijelac i ove sezone bi mogao podsjetiti na stare dane u Raptorsima. Od ostalih igrača tu su ostali Chris Birdman Andersen i Udonis Haslem, koji bi trebali biti oslonac pod košem. Iako ne mogu pružiti partije kao nekad, oni su puni iskustva i daju mirnoću u napetim završnicama. Mario Chalmers, Shabazz Napier i Norris Cole će se boriti za minute na parketu. Iako je nominalno prvi playmaker Chalmers, ne bi bilo iznenađenje da tijekom sezone njegovo mjesto preuzme rookie Napier. On je bio želja uprave Heata prije drafta, i uspjeli su ga uhvatiti.

Od pridošlica u momčadi su tu Danny Granger koji je došao iz Los Angeles Clippersa, te Josh McRoberts iz Charlotte Bobcatsa. Granger je prošlu sezonu malo igrao za Clipperse, te nije dobivao mnogo prilika nakon ozljede. Iako je nesumnjivo odličan igrač, pitanje je u kakvom je zdravstvenom stanju. S druge strane McRoberts je vrlo dobar potez uprave Heata, jer je jedan od visokih igrača s dobrih šutom, a i donosi onu pozitivnu energiju kada kroči na parket. No, problem će biti njegovo i Boshevo stalno izvlačenje na mid-range, i tu će morati napraviti promjenu u načinu igre, jer će skok biti boljka ove momčadi.

Na kraju dok se sve sagleda, petorka Heata bi trebala izgledati ovako: Chalmers na playu, do njega Dwyane Wade, na small forwardu Luol Deng, krilo McRoberts i na centru Bosh.  Ne izgleda to loše, jer momčad Heata još uvijek u petorci ima tri igrača iz TOP 30 igrača lige.

Obrana je glavni adut momčadi Erica Spoelstre, no biti će teško nadoknaditi ponajboljeg obrambenog igrača lige. Wade će se morati više trošiti u obrani, a to nije nikako dobro, za već spomenuta “staklena” koljena. Luol Deng je trenutno najbolji obrambeni igrač Heata, koji će biti zadužen da “udarne igle” protivničkih momčadi. U nedostatke momčadi možemo staviti manjak napadačkog arsenala, te nesigurnost. Napad Heata bi mogao biti sterilan ovu sezonu. Nemoguće će biti nadomjestiti Jamesov učinak, a tu dolazimo do nesigurnosti. Nakon četiri sezone, gdje su svi bili naviknuti da će James povući u neizvjesnim utakmicama, sada odjednom toga neće biti i Spoelstra će morati dobro posložiti uloge u momčadi.

Prognoza: 4.-5. mjesto Istoka, omjer 46-36

Miami više ne spada u contendere, ali zbog slabe konkurencije na Istoku, možemo očekivati borbu za sredinu konferencije. U playoffu mogu najviše do drugog kruga, svaki rezultat više bio bi možda najljepša priča ove sezone.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE