Sunday, April 21, 2024

ZADNJE OBJAVE

Miami Heat

Nakon oèajne sezone 2007./08. Miami se vratio u doigravanje i sve to zahvaljujuæi jednom jedinom igraèu – Dwyaneu Wadeu. Duo Wade-Marion nije se pokazao uspješnim godinu ranije, što zbog ozljede Wadea, što zbog èinjenice da se Marion nije baš snašao na Floridi, pa je doveden Jermaine O’Neal i izgleda da su pogodili.

Pat Riley je klupu zamijenio udobnom foteljom generalnog upravitelja, a njegov posao je nastavio obavljati mladi i neiskusni trener Erik Spoelstra koji je tome usprkos uspio posložiti momèad oko Wadea i vratiti ih na mjesto gdje i pripadaju. Peti na Istoku na krilima briljantnog Wadea i ispadanje u prvom krugu doigravanja protiv Hawksa, iako su imali vodstvo od 2-1, bio je njihov uspjeh. Ove sezone oèekuju više, samo postoji jedan problem – nisu doveli nikakva pojaèanja.

Transferi:

Miami je ovog ljeta jako malo mijenjao. Iako je Wade naglasio kako ne namjerava ostati ovdje ukoliko ekipa ne postane kandidat za titulu Pat Riley je ostao hladan i nije napravio nijedan potez koji bi pretvorio Miami u takvu ekipu. Makar je bilo govora o dolasku Carlosa Boozera, što bi bio jako velik napredak za njih u odnosu na prošlu sezonu, transfer se nije ostvario i sva prièa je pala u vodu kada je Boozer odluèio ostat sa Jazzerima još barem ovu sezonu. Sve je izvjesnije kako Riley štedi novce za ljeto 2010. i poèetak obnove Heata. Kljuèni akteri te obnove bit æe veæ ove sezone prošlogodišnji novaci, Chalmers i Beasley. Michael Beasley nije baš ispunio oèekivanja, bez obzira na 13.9 koševa i 5.4 skokova po utakmici. Od njega se ove sezone oèekuje više i ukoliko napravi taj pozitivni iskorak dobre stvari bi se mogle dogoditi u Miamiju ove sezone. Od Maria Chalmersa se takoðer oèekuje iskorak, iako je prošle sezone bio ugodno iznenaðenje. U ekipu je došao kao izbor druge runde i odmah je stavljen kao prvi razigravaè. Igru je zapravo vodio Wade, ali je Chalmers uspio prosjeèno bilježiti 10 koševa, 4.9 asistencije i 2.8 skoka. Ove godine iza sebe æe imati iskusnog Carlosa Arroyja koji se vraæa na NBA terene nakon sezone provedene u Izraelu.

Uz Arroyja doveden je još i Quentin Richardson u zamijenu za Marka Blounta. Q-Rich je ovoga ljeta promijenio ni manje ni više nego 5 klubova. Njegova glavna snaga je šut iza linije za tri poena i tu æe morati odigrati svoju ulogu kada je Wade na klupi.

Dva ovogodišnja novaka, Patrick Beverley i Robert Dozier, poslana su u Grèku tako da ove sezone nema NBA lige za njih.

Kljuèni igraè:

Dwyane WadeDwyane Wade. Niti jedna ekipa u cijeloj NBA ligi ne ovisi o jednom igraèu kao što Miami ovisi o Wadeu. Prvi igraè koji je u jednoj sezoni zabilježio barem 2000 koševa, 500 asistencija, 100 ukradenih lopti i 100 blokada. Po meni je on trebao biti MVP prošle sezone. Orlandu je ubacio 50 koševa, da bi samo veèer kasnije sakupio 16 asistencija i 31 koš protiv Detroita, no to nije bilo ništa neuobièajeno za njega jer je prosjeèno bilježio 30.2 koševa, 7.5 asistencija, 5 skokova, 1.3 blokade i 2.19 ukradene lopte. Glavna napadaèka opcija, najbolji obrambeni igraè, najbolji razigravaè i igraè koji rješava utakmice kada je to potrebno – sve što je Miamiju potrebno. O njegovom zdravlju ovisit æe njihov uspjeh ove sezone.

Prednosti i mane:

Wade, Wade, Wade. Igraè koji bilo koju momèad može pretvoriti iz ispodprosjeène u kandidata za doigravanje. Bez njega bi se morali jako jako potruditi da uopæe ulove 20-ak pobjeda u sezoni, a ovako imaju doigravanje u rukama i samo je pitanje na kojem mjestu æe se skrasit. Ovo bi isto tako moglo prerasti i u njihov najveæi problem ukoliko se Wade ozlijedi tijekom sezone pošto nemaju nijednog igraèa koji bi mogao preuzeti njegovu ulogu. Zato je još važnije da se Beasley pretvori u pravu drugu napadaèku opciju za Miami.

Ono što ovoj momèadi kronièno nedostaje je jedan pouzdani visoki igraè. O’Neal je dobar, meðutim poznat je po svojim zdravstevnim problemima. Prošle sezone je odigrao 68 utakmica, ali je zato potkraj sezone poèeo polako “pucati” i usput propustio dvije kljuène utakmice – 6. i 7. utakmicu prvog kruga doigravanja protiv Hawksa. Ono što još više zabrinjava su njegove zamijene, Jamaal Magloire i Joel Anthony, ni jedan nije igraè koji bi mogao odluèiti utakmicu svojim doprinosom ili donjeti bilo kakvu prevagu na stranu Heata. Centarska pozicija nije jedina u problemima, tu su problemi i sa krilnim centrima gdje Udonis Haslema mijenja Shavlik Randolph koji je u najmanju ruku igraè upitne kvalitete.

Prognoza:

Treæi u svojoj diviziji iza Orlanda i Atlante, a 6.-7. u Istoènoj konferenciji. Doigravanje nebi trebalo biti problem, pogotovo ako Wade ponovi senzacionalnu prošlu sezonu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE