Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Miami – Indiana: Što smo gledali i što ćemo gledati?

Iako još ni blizu nije kraj NBA sezone teško se oteti dojmu da je nama običnim gledateljima playoff ipak ostao dužan. Dužan iz razloga što je većina serija bila jednosmjerna i predvidljiva. Znali smo da će Miami i San Antonio prvu rundu proći “metlom”, da će u drugoj Spursi na iskustvo pobijediti Warriorse i da Oklahoma bez Russella Westbrooka nema što tražiti protiv Grizlija. Stvar su spasili tek Netsi i Bullsi u prvoj rundi, a kao sol na ranu došla nam je i uvjerljiva 4-0 pobjeda Spursa protiv Memphisa, i to ni više ni manje nego u konferencijskom finalu.

I dok smo mi tiho negodovali i mrmljali sebi u bradu pred nama se počeo odigravati pravi košarkaški spektakl, a kao glavni protagonisti pojavili su se Miami i Indiana. Dva različita svijeta, nebo i zemlja. Sukob različitih košarkaških filozofija, “rudarenje” protiv elegancije, sofisticiranost protiv sirovosti. Dobili smo ono što smo čekali mjesec dana, a to je bitka za svaku loptu i svaki centimetar parketa, prvoklasne košarkaške poteze, triler (ili horor, ovisi za koga navijate) završnice, trenerska nadmudrivanja i sporne sudačke odluke. Što je najbolje, još nije kraj. Još su minimalno dvije utakmice pred nama i gotovo smo sigurni da nijedna neće podbaciti.

Što smo gledali?

Miami je suvereno, kao što se i očekivalo, u prve dvije runde doigravanja pobijedio svoje protivnike. Prvo su razmontirani Milwaukee Bucksi (4-0) usprkos najavama Brandona “klasa optimist” Jenningsa, a onda i Chicago Bullsi kojima je srčanost donijela utješnu pobjedu u prvoj utakmici u Miamiju. Indiana nije kirurški precizno odrađivala svoj posao protiv protivnika kao Miami, ali u obje serije su bili bolji i zasluženo su prošli u finale. U prvoj rundi su prisilno aterirali Hawksi (4-2), a u drugoj Knicksi, istim rezultatom.

Dok su ESPN-ovi analitičari uredno predviđali prolazak Miamija u rundi koja se još uvijek igra, američki mediji kojima kronično nedostaje rivalstava u NBA ligi, i štofa za pisanje senzacionalističkih stupaca, uspjeli su (umjetno) napumpati atmosferu pred početak serije. Trener Pacersa Frank Vogel navodno je poistovjetio Miami s “običnom” ekipom, na što je reagirao zaštitnik “svega heatovskog” LeBron James pretenciozno tvrdeći da oni to nisu. Iz naftalena su se počele vaditi stare razmirice, a youtube videima s Lanceom Stephensonom u glavnoj ulozi naglo je porasla gledanost. Kada je eristika prestala loptanje je napokon moglo početi.

U ovom ulomku ukratko ćemo opisati najvažnije događaje iz četiri utakmice i spomenuti najbolje pojedince tih susreta. Bespotrebno bi bilo da opisujemo sve iole značajnije sekvence, a o taktici čitajte u sljedećem ulomku.

Svaka utakmica u playoffu je bitna, pa tako i prva koja vas u slučaju pobjede rasterećuje u sljedećoj i stvara kod igrača pozitivan psihološki moment. Indiana je u toj prvoj utakmici pokazala da nije baš takav autsajder kakvom su je mnogi smatrali, i odmah u startu su pokazali zube Miamiju bacivši im rukavicu u lice. Miami je zahvaljujući iskustvu njegovih igrača i trenutcima inspiriranosti Jamesa pobijedio u vrlo izjednačenoj utakmici koja je rezultirala produžetkom. LeBron je ostvario triple-double učinak, a odlično mu je na suprotnoj strani parirao Paul George s 27 poena. Konačni rezultat bio je 104:103 za Miami.

Kada aktualne prvake imate grogirane na konopcima, a onda na kraju zbog lucky puncha bivate nokautirani, onda se teško oporaviti i u sljedeću utakmicu ulazite sa strahom, fizički i psihički indisponirani. Barem tako obično bude, ali ne i kod Pacersa. Pacersi usprkos porazu nisu odustali od borbe, pokazali su da su karakterna ekipa i u drugoj utakmici izjednačili na 1-1, iako je opet do samoga kraja utakmica bila neizvjesna i pobjednik je mogao biti i Miami. Na kraju su presudile dvije izgubljene lopte LeBrona Jamesa u posljednjoj minuti susreta. James je do te kobne minute opet bio najbolji pojedinac na parketu postigavši 36 poena, ali sam nije mogao parirati startnoj petorci Indiane u kojoj su svi igrači bili dvoznamenkasti u rubrici poena. Na koncu slavlje Indiane 97:93.

lance-stephenson

Igrači Miamija su nakon ove dvije utakmice očito shvatili da Pacersi neće biti topovsko meso i na parketu Pacersa su odigrali svoju najbolju utakmicu ove runde i zasluženo pobijedili 114:96. Bila je to utakmica u kojoj obrane praktički nisu postojale, jer kako drugačije objasniti činjenicu da su Pacersi do poluvremena primili 70 poena. Heat je imao fantastičnu šutersku predstavu šutiravši iz igre 55%, Indiana samo 39%, i uz nekoliko taktičkih prilagodbi poveli su 2-1. Bio je to prvi poraz Pacersa na njihovom parketu u ovom doigravanju.

U posljednjoj do sada, četvrtoj, utakmici runde, Pacersi su izjednačili. Miamija nije služio šut kao u trećoj utakmici, Indiana je podigla nivo obrane, pa smo opet gledali uzbudljivu i neizvjesnu utakmicu u kojoj je na koncu slavila Indiana 99:92. Roy Hibbert je postigao 23 poena uz 12 skokova, a “x faktor” bio je Lance Stephenson s 20 poena.

Taktika

Kao apsolutni favorit u ovoj seriji Miami nije odustao od svog stila igre kakvog je preferirao tijekom cijele sezone, a on podrazumijeva visoki tempo, tranzicijsku košarku, korištenje Chrisa Bosha u varijantama pick and rolla i pick and popa, slash and kick igru Jamesa i Dwyanea Wadea i njihovo završavanje oko obruča, dok su u obrani odustali od visokog presinga kojeg su vjerno demonstrirali protiv Bullsa. Najveći problem za Miami što u tri četvrtine ove runde ništa od ovoga nije funkcioniralo na način kako su zamislili Erik Spoelstra, James, Wade i siva eminencija Pat Riley. Krenimo od napadačkih akcija.

Miamijeva slash and kick igra (napadni reket pa vrati loptu na perimetar) u potpunosti je reducirana, a razlog je obrana Pacersa. Pacersi igraju iznimno moćnu 1 na 1 obranu, s dva vrhunska bočna stopera Georgeom i Stephensonom kojima u većini slučajeva ne treba pomaganje osim kada izgube prednost. To znači da ostali igrači ne moraju rotirati u obrani, već stoje uz svoje suparnike i ne ostavljaju im priliku za otvoren šut od kojega je Miami tijekom regularnog dijela sezone itekako dobro živio. Jamesovo i Wadeovo završavanje oko obruča također je postalo problematično zbog sveprisutnog gorostasa Roya Hibberta i njegovih obrambenih sposobnosti pravovremenog pozicioniranja i blokada, ali i Davida Westa koji nikada ne propušta priliku “odalamiti” protivnika.

Pacersi su uspjeli umanjiti i ulogu Chrisa Bosha koji je svojom sposobnošću pogađanja šuteva s poludistance trebao otvarati reket Jamesu i Wadeu, ali njegova potrošnja u obrani i odlična obrana Westa doveli su Miami u nezahvalnu poziciju jer je prvenstveno James ostao bez još jedne potpore. Ponekad izgleda da LeBron igra u napadu doslovno 1 na 5, budući da je Wade limitiran zbog ozljede koljena te vjerojatno ne bi ni igrao utakmice da se radi o regularnom dijelu sezone. Ray Allen i Shane Battier su kao glavni sekundanti s klupe apsolutno van (šuterske) forme tijekom cijelog playoffa, Bosh rano dolazi u probleme s prekršajima i dobro je čuvan, a nezahvalno bi bilo očekivati od Norrisa Colea, Udonisa Haslema i Marija Chalmersa značajniju produkciju iako je potonji imao dobrih rola u ovoj rundi. Jedinu pravu podršku James je dobio od Chrisa Andersena koji svojom energijom uspijeva parirati Pacersima.

wade-pacers

Što se tiče tranzicije ne može se reći da i ona najsretnije funkcionira iako Pacersi standardno imaju problema s kontrolom lopte i gube prosječno tri lopte više od Miamija, ali snažnom trkom u obranu i “profesionalnim” prekršajima uspijevaju spriječiti Miamijeve kontre.

Miamijevi napadački setovi u punom obliku funkcionirali su samo u trećoj utakmici kada je Indiana olako prihvatila Miamijev tempo up, bjesomučno šutiranje i trku.

Obrambeno gledajući Miami nije uspio u primarnom zadatku, a to je spriječiti dominaciju centarske linije Pacersa koja im stvara velike probleme. Miamijeva small ball petorka nema šanse protiv fizički moćnijih centara Pacersa što rezultira hrpom slobodnih bacanja za Pacerse, upadanjem igrača Heata u probleme s osobnim pogreškama i naravno laganim poenima iz igre za Indianu. Uz to, ponovno se pokazuje da je skok igra, odnosno obrana skoka, Heatova rak rana te su američki komentatori dobro zaključili da su promašeni šutevi Indiane njihovo najbolje oružje.

Pacersi su jedina ekipa uz Knickse i Bullse koja je u regularnom dijelu sezone Miami pobijedila dva puta i to nam je bio znak da ova ekipa Indiane ima potencijala pošteno namučiti, a zašto ne i pobijediti Heat te otići u finale NBA lige. Njihovi napadački setovi možda nisu briljantni, nemaju dozu finoće ili finese, ali korisni su i efikasni, što uostalom pokazuje i rezultat. Indiana se, razumljivo, protiv niskog Heata oslanja na svoje leteće tvrđave ispod obruča koji dominiraju u ovoj seriji. Hibbert je konačno u oba pravca igre počeo opravdavati svoj glomazni ugovor, a u napadu jako dobro završava oko obruča, kupi otpatke i  hvata napadačke skokove. David West igra pick and pop igru, koristi svoj dobar šut s poludistance, razgrće Battiera i Haslema u niskom postu, također kupi otpatke i napadačke skokove. U sve četiri utakmice su visoki igrači Pacersa nerješiva enigma za Heat. Frontcourt Pacersa fantastično upotpunjuje George, koji u napadu ne uspijeva odigrati u skladu sa svojim mogućnostima zato što je dobro čuvan od Wadea, loptu više dobivaju centri, a i enormno se troši u obrani protiv Jamesa. No ne smijemo zaboraviti da je on u ovoj ekipi niskog kreatorskog potencijala i mozak ekipe preko kojega se vrte akcije.

Moramo spomenuti kod Pacersa Lancea Stephenson, igrača nevjerojatne drskosti ali i energičnosti koji je ponekad nevjerojatno koristan i zahvalan igrač, a ponekad je tempirana bomba, i Georgea Hilla koji se istaknuo više s poenima i dobrim šuterskim rolama nego kreacijom napada.

Obrana Pacersa potvrđuje statističke parametre:  jedna od najboljih obrana lige. Odlučili su se protiv Heata igrati čistokrvnu 1 na 1 obranu, a minimalnim pomaganjima (osim ako James nije u niskom postu) i trenutno to rade jako dobro. Takva obrana bila je i za očekivati kada imaš dva spomenuta defanzivca Georgea i Stephensona koji protiv Jamesa i Wadea uspijevaju igrati dobre obrane. Ovoj tvrdnji bi se moglo prigovoriti jer James Georgeu i Indiani prosječno u playoffu postiže 28 poena, a Wade igra ozlijeđen. Ipak, Indiana gradi cijelu svoju koncepciju na tome da se Jamesu maksimalno oteža posao Georgeovom obranom, udvajanjem, agresivnošću, jer je ipak igrač koji ako je potrebno može svima zabiti 40, ali zato ostale jako mudro zatvaraju ne dopuštajući im da se priključe Jamesu. Obranom perimetra oduzeli su šut za tri poena Heatu, Hibbert i West odlično brane reket, kupe skokove, i vrlo jednostavno rečeno, timska obrana funkcionira.

Što ćemo gledati?

pacers-heat

Četiri utakmice su odigrane i teško je više povjerovati da netko nekoga može iznenaditi nečim, iako ne isključujemo u potpunosti tu mogućnost. Gledajući sve četiri utakmice ove runde mora se priznati da Indianina startna petorka u ovome trenutku izgleda bolje nego Miamijeva. Petorka Pacersa izgleda kao da ima odgovor na sve što Miami pokuša, bilo u obrani ili napadu, a osim toga, tijekom cijele serije izgledaju energičnije, motiviranije, i kao da više žele pobjedu. Svaki dobar potez, poen, obranu, napadački skok nagrađuju hrabrenjem, pozdravom, ili visoko podignutom šakom, dok to kod igrača Heata rijetko viđamo iako za svaki poen itekako krvare.

Pacersi su svjesni da su underdog u ovoj seriji (što im savršeno odgovara) i zato sigurno igraju rasterećenije, jer nemaju puno toga za izgubiti, iako nisu kao druge ekipe koje su igrale protiv Heata. Većina ekipa kada igra protiv Heata kao da se vodi mišlju “idemo pokušati pa što bude” dok se Indiana vodi maksimom “idemo pobijediti” i doista pokazuju karakter koji se manifestirao u drugoj utakmici u Miamiju ili povratkom iz rezultatskih minusa tijekom utakmica, gdje nisu dopustili Miamiju da ih pregazi.

Za pobjedu u seriji Miamiju će trebati LeBron James u dosadašnjem elementu, puno agresivniji Wade i Bosh, veća produktivnost klupe koja je tijekom regularnog dijela sezone bila veliki oslonac igre Heata, a osim toga, lopta mora ići brže i igrači se moraju više kretati bez lopte što su dobro radili u trećoj utakmici. Vjerujemo da bi Miami možda mogao pokušati već večeras s visokim presingom na Indianinoj polovici. To nije nerazuman potez, jer Pacersi imaju problema s kontrolom lopte, a ni napad im nije protočan i lako bi se moglo dogoditi da nastane kaos i pomutnja ukoliko Heat odigra dobru presing obranu kojom bi oduzeo desetak sekundi napada Pacersima. Uz to, Miami bi mogao puno bolje koristiti slabašnu klupu Pacersa koja je tijekom ove serije pokazala sve svoje slabosti kada se nađe na parketu, pa bi Spoelstra možda mogao malo drugačije preraspodijeliti rotacije, a i Miami svakako ima rezervi koje nisu iskoristili.

Indiana će se držati uobičajenog recepta. Snažno u obrani, forsiranje niskog posta, visoki screenovi, iniciranje kontakta i borbenost do krajnjih granica. Teško da Pacersi imaju nekog skrivenog asa u rukavu, iako u svakoj utakmici iskoči novi lider koji u datoj utakmici ili trenutku povuče ekipu. Pacersi bi možda mogli pokušati s nekom vrstom zone iako je ne preferiraju, uopće, a ako su je vježbali i radili poslužila bi im u određenim intervalima jer bi razbijala Miamijev ritam napada.

Ne usuđujemo se imenovati ukupnog pobjednika ove runde već samo navijamo za neizvjesne i kvalitetne playoff utakmice, a da ipak ne ostanemo potpuni “Švicarci” prognozirati ćemo sljedeće: onaj tko pobijedi u utakmici broj 5 bit će i ukupni pobjednik. Zašto? Osim što će imati vodstvo i pobjedu više, imat će i psihološku prednost. Ako Miami pobijedi, čisto sumnjamo da Indiana može povezati dvije uzastopne pobjede protiv prekaljenog Heata, pa čak i ako pobijede na svom parketu, Miami je veliki favorit u potencijalnoj sedmoj na svom parketu. Ukoliko Indiana iznenadi u Miamiju vjerujemo da mogu sve okončati u svojoj dvorani u Indianapolisu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE