Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Miami osvojio naslov, James ostvario snove!

“Ovo mi je najljepši dan u životu” poruèio je LeBron James (27) nakon što je “triple-double” uèinkom odveo Miami do pobjede protiv Oklahoma Cityja (121-106) i osvojio svoj prvi naslov prvaka u NBA ligi.

    • Rekorderi dana

  • Koševi: Kevin Durant (32)
  • Asistencije: LeBron James (13)
  • Skokovi: Kevin Durant (11)
  • Ukradene lopte: Kevin Durant (2)
  • Blokade: Dwyane Wade (3)

Za košarkašku momèad iz Miamija ovo je drugi NBA naslov u povijesti, prvi poslije 2006. godine, a James se nakon godina èekanja, propuštenih prilika, èesto i osporavanja, napokon dokopao prvog prstena prvaka. I petu je utakmicu finalne serije protiv Thundera odigrao kao pravi voða – zakljuèio ju je s 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija.

Heat je doèekao naslov u drugoj sezoni nakon stvaranja zvjezdane momèadi, odnosno nakon prikljuèivanja LeBrona Jamesa i Chrisa Bosha starosjediocu Dwyaneu Wadeu. Lani je veliki trojac s ostatkom društva pokleknuo u finalu protiv Dallasa i Dirka Nowitzkog, no ove godine nije bilo pogrešnog koraka. Nakon što je Thunder slavio u prvom dvoboju na svome parketu, Miami je nanizao èetiri pobjede, od èega posljednje tri u svojoj American Airlines Areni, i zakljuèio finalnu seriju bez povratka u Oklahomu.

“Ovaj mi naslov znaèi sve. Lani sam donio tešku odluku o napuštanju Clevelanda, no znao sam što želim od svoje buduænosti. Znao sam i da je pred Miamijem blistava buduænost. Ovo je ispunjenje snova. Sve se isplatilo” rekao je James neposredno prije no što je proglašen najkorisnijim igraèem (MVP) doigravanja.

Prije toga je, podsjetimo, dobio priznanje i za najkorisnijeg igraèa osnovnog dijela lige, a kad je u ruke dobio i glavnu nagradu, pehar namijenjen NBA prvaku, prozborio je samo:

“Bilo je i vrijeme. Bilo je i vrijeme!”

Otkad je 2003. izravno iz srednje škole uletio u dres Clevelanda, dvaput je bio MVP osnovnog dijela lige, dvaput MVP All-Star utakmice, igrao je i veliki finale s Cavaliersima (2007.), ali za ostvarenje snova ipak je morao napustiti rodni Ohio i preseliti na sunèanu Floridu. Kao i tijekom cijele sezone, i u èetvrtak je najveæu podršku imao u ostala dva èlana zvjezdanog trojca. Chris Bosh je dodao 23 koša i sedam skokova, Dwyane Wade se zaustavio na 20 poena i osam uhvaæenih lopti, a odlièan je bio i èovjek s klupe Mike Miller s 23 koša. Još jedna velika utakmica najboljeg strijelca lige Kevina Duranta (32 poena, 11 skokova) nije bila dovoljna za Oklahomu. Nije Durant imao dovoljnu pomoæ Russella Westbrooka koji je ubacio 19 koševa, ali uz oèajan šut iz igre (4-20). James Harden je, takoðer, dodao 19 poena, ali to je uglavnom bilo sve od Thundera èiji je zaostatak na ulasku u posljednju èetvrtinu narastao na 24 koša (95-71).

“Ovo boli, èovjeèe. Svi smo braæa u ovoj momèadi i teško nam je izgubiti na ovaj naèin. Došli smo do finala što je dobro, ali nismo se htjeli zaustaviti na tome. Nažalost, izgubili smo i teško nam je” kazao je Durant.

Za utjehu mu ostaje èinjenica da su i on, i Westbrook i Harden i Serge Ibaka mlaði od 23 godine i ako ostanu na okupu, pred njima je vjerojatno sjajna buduænost. Ostat æe, meðutim, zapisano da su ove sezone èetiri poraza u nizu ubilježili samo jednom, ali u najgorem moguæem trenutku – u velikom finalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE