Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Miami po prekid niza kod Philadelphije, Portland kod Chicaga

Stigao je petak što znaèi brdo NBA utakmica. U veèerašnjih 11 ima par dvoboja gdje æe se voditi pravi mali ratovi pa vjerujemo da neæe izostati zanimljivosti. Odmah prva utakmica bi trebala biti takva gdje Sixersi doèekuju posrnuli Heat. Malo kasnije æe New York pokušati dokazati svima da su izašli iz krize u susretu protiv Indiane a Oklahoma doèekuje San Antonio u treæoj meðusobnoj utakmici ove sezone nakon što smo odgledali dva sjajna dvoboja. Još treba izdvojiti i èetvrti ogled Lakersa i Timberwolvesa gdje jezerèani imaju tri pobjede i gostovanje Bucksa kod Warriorsa nakon što su samo par dana ranije napravili razmjenu kljuènih igraèa.

Philadelphia 76ers – Miami Heat  00.00

Poèetkom veljaèe kada je Heat po prvi puta ove sezone išao u Philadelphiu prognozirali smo jako težak susret za njih i moguæ poraz. No tada su Sixersi potpuno podbacili i Miami je slavio. Nakon toga su pobijedili još u dva susreta i tada je uslijedio period loše igre i èak 10 poraza u 14 utakmica. Ipak, u posljednje vrijeme bilježe solidne rezultate iako su na zadnjem gostovanju kod Indiane podbacil i izgubili 111:94 u utakmici koju je njihov trener Doug Collins nazvao najlošijom obrambenom predstavom kroz èitavu sezonu. Još im se ove sezone niej dogodilo da su primili u dvije utakmice uzastopno iznad 100 poena i veèeras æe najbolja obrana lige biti na velikom iskušenju jer stiže Miami koji u prosjeku zabija skoro 103. Evan Turner æe imati pune ruke posla sa Wadeom koji je u posljednja tri susreta najbolji strijelac Miamija dok æe Iguodala na veæ poznati okršaj sa Jamesom. Miami (31-11) je opet ugazio u fazu loših rezultata gdje su izgubili dvije zaredom, jednu nakon produžetka kod Orlanda a drugu kod Bullsa gdje su ovi nastupili bez najboljeg igraèa. Niti veèeras neæe imati lagan posao jer Sixersi kod kuæe imaju 16-8 a Mike Miller i dalje izbiva zbog ozljede pa æe lopta u zadnjim sekundama opet prebivati kod Wadea.

Iako su Sixersi tvrd orah na domaæem parketu a Miami na malom nizu poraza prednost dajemo gostima kojima Sixersi oèito leže jer su ih pobijedili èak 13 puta u posljednjih 14 ogleda.

Orlando Magic – New Jersey Nets  00.00

Orlando (28-16) ipak nije uspio nakon sjajne pobjede protiv Miamia odigrati tako kvalitetno i u San Antonio te su morali prekinuti niz od tri pobjede i to protiv ozbiljnih klubova (Chicago, Indiana, Miami). Sada se Stan Van Gundy može u potpunosti posvetiti samo igri jer su završile barem do ljeta kalkulacije o tome gdje æe njegov najbolji igraè na kraju završiti. Howard ostaje u Orlandu i to im je svakako najveæe moguæe pojaèanje. Van Gundy možda dobije još jedno pojaèanje, u vidi playmakera Nelsona koji je i drugu utakmicu zaredom odigrao sjajno pa je tako ubacio ponovno 25 poena uz 7 asistencija i 5 skokova. Taj dvojac je i briljirao u jednom dijelu one sezone kada su došli do finala pa ako budu imalo vratili dio te igre na nejakom Istoku bi mogli biti ozbiljan konkurent i najjaèima, Bullsima i Heatu. Veèeras ne bi smijeli imati problema protiv Netsa (15-29) koji su imali buran dan odmora jer niti oni nisu bili lišeni prièa o razmjenama igraèa. Kod njih je i došlo promjena pa su tako ostali bez Mehmeta Okura i Shawne Williamsa, dvojca koji ove sezone nije odigrao ništa znaèajno u New Jerseyu a zauzvrat su dobili Gerald Wallacea koji bi trebao pokriti poziciju niskog krila i uèvrsnuti obranu. Sa njim u ekipi to izgleda puno moænije i nakon veèerašnje utakmice se vraæaju kuæi gdje im zapoèinje niz domaæih utakmica protiv jako slabih ekipa i tu bi mogli doæi do par pobjeda i možda se èak prikljuèiti Cavaliersima, Bucksima i Knicksima. Za veèeras je upitan Deron Williams pa vrlo vjerojatno ništa niti ne oèekuju od ovog susreta.

Orlando bi trebao ovu utakmicu dobiti bez velikih muka, pogotovo ako Netsi budu nastupili bez Williamsa.

New York Knicks – Indiana Pacers  00.30

Knickse i Pacerse oèekuju dva okršaja u samo dva dana i to im neæe biti jedine meðusobne utakmice ove sezone nego ih oèekuje još jedan dvoboj poèetkom travnja. Veèeras æe igrati u Madison Square Gardenu gdje New York ima 12-10 ove sezone. Zadnja pobjeda je došla protiv razmontiranog Portlanda i ona ne bi smijela biti neki veliki pokazatelj kako su Knicksi izašli iz krize. Treba spomenuti kako im je te veèeri išlo sve od ruke pa su uz 54% šuta iz igre ubacili èak 19 trica od 38 pokušaja od èega samo Smith i Novak 13. Veèeras igraju protiv èetvrte obrane lige pa im neæe biti ni približno tako lako. Tu æe doæi na veliko iskušenje novi trener Mike Woodson i ova dva ogleda æe dati odgovore na puno pitanja. New York više ne drži osmu poziciju Istoka i svaka im je pobjeda važna u borbi za play-off, pogotovo jer im se izravan konkurent dodatno osnažio. Indiana (25-16) je napokon pobijedila neku ozbiljnu ekipu a zaèuðuje podatak da su posljedni put prije Sixersa slavili protiv 50%+ ekipe još davne 7. veljaèe kada su dobili na domaæem parketu Jazzere. I Indiana se u zadnjim satima prijelaznog roka dodatno osnažila pa je novi èlan Pacersa postao Leandro Barbosa, iskusan Brazilac koji iza sebe ima devet sezone u NBA ligi i više od 60 play-off utakmica. Bit æe veliko pojaèanje za ionako solidnu klupu Pacersa pa æe sa Hillom i Hansbroughom èiniti ubojiti trio kada glavni igraèi sjednu na klupu uhvatiti malo zraka.

U dosta izjednaèenom dvoboju mi dajemo prednost Indiani jer imaju posloženu ekipu koja igra èvrstu obranu a Knicksima taj sustav nikako ne paše.

Atlanta Hawks – Washington Wizards  00.30

Atlanta (24-19) se na kratko vraæa u svoju Philips Arenu kako bi odigrali utakmicu protiv Washingtona. Na zadnjih šest susreta i šest gostovanja su ostvarili samo dvije pobjede iako treba priznati da su imali dosta teške protivnike. Sa Wizardsima su odigrali ove sezone jedan susret i pobijedili ih još krajem prosinca 101:83. Za domaæina je upitan nastup Marvin Williamsa koji je nakon dugo vremena zapoèeo par utakmica sa klupe zbog slabih igara a upitan je i Willie Green. Wizardsi (10-32) su juèer slavili kod Hornetsa 99:89 i upisali dosta iznenaðujuæu pobjedu pošto su igrali bez nekolicine igraèa koji su trejdani u posljednjim minutama prijelaznog roka. U takvoj situaciji se posebno istaknuo John Wall sa 26 poena i 12 asistencija a veliki doprinos sa klupe je dao Roger Mason koji je za 19 minuta ubacio 19 poena. U tim razmjenama su ostali bez Younga i McGeea koji su ove sezone bili redovni starteri te Turiafa koji je veæinu sezone propustio zbog ozljede. Njih æe pokušati nadomjestiti sjajan brazilski centar Nene i Brian Cook koji je pristigao iz Clippersa.

Atlanta bi trebala slaviti u utakmici gdje su veliki favoriti.

Chicago Bulls – Portland Trail Blazers  01.00

Bullsi (36-9) su uvjerljivo najbolja ekipa lige i nad prekjuèerašnjom pobjedom protiv Heata su još samo dodatno uèvrstili prvu poziciju Istoène konferencije. Bez MVP Derrick Rosea su uspjeli svladati najljuæe rivale u utakmici koju su u veæem dijelu susreta potpuno kontrolirali. Iskoèio je kad se to od njega najmanje nadalo sjajni John Lucas III. i zabio 24 poena uz sjajan 9-12 šut. Èak šest igraèa je imalo dvoznamenkasti uèinak i odigrali su jednu od najborbenijih utakmica ove sezone, a mora se priznati da ih je bilo jako puno. Roseu je upitan i veèerašnji nastup a struèni stožer Bullsa je ponovno potpisao veterana Mike Jamesa kako bi uskoèio po treæi puta u pomoæ zbog ozlijeda playmakera. U goste im stiže jedna potpuno razbijena momèad, koja je juèer ostala i bez trenera i bez par igraèa. Portland (20-23) je oèito odustao od borbe za play-off i krenuo u sitni rebuilding. Ostali su bez Cambya i Wallacea a za uzvrat dobili Flynna, Okura i Thabeeta, što u prijevodu znaèi hrpu igraèa koji ih ne mogu niti u ludili izvuæi iz ovog sivila. Porazi se redaju, veæ ih imaju 7 u zadnjih 9 utakmica i McMillan to više nije mogao izdržati. Da stvar bude još gora veèeras gostuju kod najbolje momèadi lige i sa osakaæenim rosterom nemaju šta tražiti.

Sve osim pobjede domaæina bi se smatralo velikim iznenaðenjem pa èak i da Rose ne zaigra.

Memphis Grizzlies – Toronto Raptors 01.00

Prije toèno dva tjedna ove dvije ekipe su odigrale jako zanimljiv dvoboj u Air Canada Centru gdje su Grizzliesi slavili 102:99. Tada je briljirao Rudy Gay sa double-double uèinkom a veèeras se oèekuje njegov povratak nakon što je propustio dvoboj protiv Lakersa. Od tog nesretnog poraza gdje su zadali puno muka bivšim šampionima prošlo je dva dana i dogodilo se dosta novih stvari u ekipi. Gay se oporavio, Sam Young je napustio ekipu i prešao u Sixerse dok je Zach Randolph zapoèeo sa ozbiljnim treninzima i èak je moguæ i njegov nastup veèeras. Trener Hollins to svakako smatra najveæim pojaèanjem i sigurno je kako ga neæe odmah forsirati nego mu dozirati minute, pogotovo protiv ovako slabijeg protivnika. Raptorsi (14-29) su imali samo dan odmora od poraza protiv Netsa i veèeras nastavljaju svoje putovanje. Niti oni nisu bili pošteðeni što se razmjena igraèa tièe pa su tako ostali bez solidnog strijelca sa klupe, Leandra Barbose koji je napustio klub i otišao u Indianu. Njegovih 12 poena po susretu æe svakako faliti pa æe sada pritisak biti puno veæi na glavnim igraèima, posebno Bargnianiju i DeRozanu koji nikako da iskoristi pruženu minutažu ove sezone. Kod gostiju je upitan jedino nastup odlièno Španjolca Calderona koji ima ozljedu gležnja

Memphis bi trebao pobijediti ovaj susret zbog toga što su puno bolja ekipa i potrebna im je svaka pobjeda u borbi za što bolju poziciju.

Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs  02.30

Ove dvije ekipe su nam veæ ove sezone priuštile dva sjajna ogleda. Svaka momèad ima po jedno slavlje u utakmicama koje su oba puta prešle 200 poena. U zadnjem susretu je Tony Parker briljirao sa 42 poena pa æe Russell Westbrook sigurno imati motiva za veèerašnji okršaj. Problem za thunder bi mogao biti prilièno naporan juèerašnji susret sa Nuggetsima gdje su ipak pobijedili u Pepsi Centru 103:90. Durant i Westbrook su zabili 24 odnosno 23 poena a odlièan je bio kao i uvijek James Harden sa 18 i 4 asistencije. Sluèajnim porazom bi im Spursi možda mogli stvoriti nekakav pritisak no èisto sumnjamo da mogu do kraja regularnog dijela sezone izgubiti prvu poziciju Zapada. San Antonio (28-13) ima dvije pobjede zaredom dok u zadnje èetiri imaju prosjek od 115 ubaèenih poena. Napad im nije nikakav problem no u posljednje vrijeme su pokazali kako bi ipak trebali odigrati malo bolje u obrani.  Dodatan problem tome bi mogao biti i odlazak Jeffersona koji je ponekad znao odraditi solidan obrambeni posao a zauzvrat im stiže Stephen Jackson u kojeg se Popovich neæe moæi pouzdati niti u jednom segmentu igre, iako ga zna još iz mlaðih dana i veæ je jednom stanovao tu. Spurse veèeras i sutra èekaju dvije jako teške utakmice jer nakon veèerašnjeg ogleda putuju u Dallas na noge prvacima.

Iako Spursi imaju itekako šanse doæi do pobjede laganu prednost ipak dajemo mlaðem, domaæem sastavu.

Phoenix Suns  – Detroit Pistons  03.00

Sinoæ su Phoenix Sunsi (21-22) u gostima kod Los Angeles Clippersa upisali vrijednu pobjedu 91:87. Utakmica je poèela vrlo loše za njih, naime domaæini su tijekom druge èetvrtine imali 17 koševa prednosti i èinilo se kako æe lagano doæi do pobjede. Isto mišljenje nisu imali igraèi Phoenixa, koji ostatak utakmice igraju vrlo dobro i tri minute prije kraja dolaze do svojeg prvog vodstva na utakmici, koje su uspijeli zadržati do kraja. Pobjeda je vrijednija time što su nastupili bez Steve Nasha i Grant Hilla. Shannon Brown je bio najefikasniji sa 21 košem. Ovo im je bila sedma pobjeda u zadnjih devet  utakmica, a danas imaju lijepu prigodu za novu pobjedu, jer u goste im stižu Detroit Pistonsi (16-27). Oni su zadnju utakmicu igrali u gostima protiv Sacramento Kingsa, koje su porazili sa 124:112. Bila je to utakmica jednog velikog preokreta, naime domaæini su u prvom dijelu vodili sa 16 razlike, da bi gosti u nastavku poveli sa èak 17. Detroit je gaðao izvrsnih 58% iz igre, a tri su im igraèa bila vrlo raspoložena. Rodney Stuckey je zabio 35, Greg Monroe 32, a Tayshaun Prince je dodao svojih 28 koševa.

Prednost dajemo domaæim Phoenix Sunsima, koji su trenutno ekipa sa jednom od boljih formi u ligi.

Sacramento Kings  – Boston Celtics  03.00

Kao što smo u prethodnom tekstu napisali, Sacramento Kingsi (14-29) su u prošlog utakmici kod kuæe poraženi od Detroit Pistonsa rezultatom 112:124. U utakmicu su krenuli vrlo dobro i sredinom druge èetvrtine imali 16 koševa prednosti. Tada su možda pomislili da je utakmica riješena, pa je došlo do opuštanja i gosti su to znali iskoristiti. Pobjednika je odluèila treæa èetvrtina, koju su gosti dobili sa 40:23 i stvorili si dostatnu prednost prije zadnje èetvrtine. Od pet dvoznamenkastih igraèa Kingsa, najbolji je bio Tyreke Evans sa 23 koša, dok su Marcus Thornton i DeMarcus Cousins zabili po 21 koš. Boston Celticsi (23-19) su na gostujuæoj turneji i trenutno su na omjeru 2-1. Zadnju utakmicu su pobijedili Golden State Warriorse sa 105:103. Bila je to jedna vrlo izjednaèena utakmica u kojoj nijedna ekipa nije imala osjetnu prednost. Pobjednika je pet sekundi prije kraja riješio Kevin Garnett na asistenciju Paula Piercea.  Upravo je Kevin Garnett bio najefikasniji kod Bostona sa svojih 24 koša, a pratio ga je Brandon Bass sa svoja 22.

Obrana Bostona bi trebala zaustaviti mladu momèad domaæina, dok su u napadaèkom dijelu ne trebaju previše brinuti jer Sacramento ima jednu od najporoznijih obrana lige.

Los Angeles Lakers  – Minnesota Timberwolves  03.30

Lakersi (27-16) trenutno imaju èetiri pobjede zaredom, a zadnju su ostvarili kod New Orleans Hornetsa 107:101 nakon produžetka. Iako su slavili teže od oèekivanog, glavno je samo da je pobjeda upisana. Najzaslužniji za to je naravno Kobe Bryant, koji je zabio 33 koša i košem u zadnjoj sekundi odveo utakmicu u produžetak. Sinoæ su se Lakersi riješili legende kluba Dereka Fishera, kojeg su poslali u Houston  Rocketse za Jordana Hilla i pick na draftu.  Na mjesto Fishera je stigao Ramon Sessions i sada bi Lakersi trebali biti još jaèi, jer Fisher nije mogao više pratiti ubojit ritam skraæene sezone. Danas im u goste dolaze Minnesota Timberwolvesi (22-22) koje su ove sezone veæ triput pobijedili i mogli bi im napraviti jednu “metlu” . Timberwolvesi su juèer izgubili kod Utah Jazza nakon produžetka 105:111. Iako su gubili 11 razlike samo tri minute prije kraja, uspijeli su utakmicu odvesti u produžetak. U dodatnih pet minuta bolje su se snašli domaæi igraèi i pobjeda je ostala u Salt Lake Cityu. Kevin Love je zabio 25 koševa i imao 16 skokova , te bio najzaslužniji što su gosti uspijeli doæi do produžetka.

Los Angeles Lakersi su uz Miami Heat najbolja domaæinska momèad sa omjerom 18-2, te æe gostima u ovoj back-to-back utakmici biti vrlo teško doæi do pobjede.

Golden State Warriors  – Milwaukee Bucks  03.00

Golden State Warriorsi (18-22)  su zadnju utakmicu ugostili Boston Celticse, koji su ih porazili 103:105. U vrlo zanimljivoj završnici, 30 sekundi prije kraja Nate Robinson izjednaèava rezultat na 103:103, ali Kevin Garnett dovodi goste u vodstvo samo pet sekundi prije kraja. U preostalom vremenu su Warriorsi uspjeli samo promašiti šut za tri poena. Klay Thompson sa 26 i Nate Robinson sa 20 koševa i 11 asistencija su se najviše istaknuli u porazu. Danas im u goste dolaze Milwaukee Bucksi (19-24) s kojima su prije nekoliko dana razmjenili igraèe. Bucksi su zadnje kod kuæe pobjedili Cleveland Cavalierse 115:105, što im je bila èetvrta pobjeda u nizu.  Iako su gosti dobili prvu èetvrtinu, Milwaukee je nakon toga zagospodario terenom i samo poveæavao svoju prednost, sve do najviših 18 razlike. Od šest dvoznamenkastih igraèa kod domaæina najbolji su bili Ersan Ilyasova sa 22 i Mike Dunleavy sa 21 košem. Monta Ellis i Ekpe Udoh danas neæe nastupiti protiv svoje bivše momèadi.

Prednost dajemo domaæim Golden State Warriorsima, jer Milwaukee na strani ne pruža blistave partije.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE