Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Michael Jordan donirao 2 milijuna dolara

Michael Jordan, vlasnik Charlotte Hornetsa i jedan od najboljih igrača u povijesti NBA, objavio je kako će donirati u ukupno dva milijuna dolara dvjema različitim organizacijama (the International Association of Chiefs of Police’s Institute for Community-Police Relations i the NAACP Legal Defense Fund), u pokušaju da poboljša odnose između Afro-Amerikanca i policijskih snaga.

Kao ponosni Amerikanac, otac koji je izgubio vlastitog oca u bezumnom činu nasilja, i kao crnac, jako sam uznemiren zbog smrti Afro-Amerikanaca od strane policijskih snaga i ljut na kukavičke napade iz mržnje i ubojstva policajaca“, napisao je Jordan u svom pismu koje je objavio The Undefeated.

Odlučio sam govoriti javno u nadi da se ujedinimo zajedno kao Amerikanci i da kroz miran razgovor i educiranje, postignemo konstruktivnu promjenu“, dodao je Jordan.

Ovo je veliki korak koji je Jordan napravio, jer u svojoj povijesti nije bio poznat u davanju podrške u vezi nekih društvenih zbivanja. Za većinu svog javnog života, Jordan je držao svoje političko i društveno mišljenje za sebe.

1990. godine Harvey Gantt, crnac demokrat, pokušao je pobijediti u utrci za senatora Jessea Helmsa. Gant je pokušao dovesti Jordana za svoju kampanju, ali je Jordan to odbio. Navodno je rekao prijatelju da i „Republikanci kupuju tenisice“. Od tada ga taj citat stalno prati. Iako to nikad nije rekao javno, on to nikad nije ni opovrgnuo.

Ne možeš biti zabrinut kako će ići prodaja tvojih patika ako si zabrinut za svoja građanska i ljudska prava“, rekao je Kareem Abdul-Jabbar o Jordanu u intervjuu za NPR, 2015. „Uzeo je novac ispred savjesti. To je loše za njega, ali on mora živjeti s tim.“

Ali novinar ESPN-a J.A. Adande napisao je u jednoj kolumni kako je Jordan uradio puno toga dobroga za Afro Američko zajednicu iza zavjesa. On je na poziciji moći na kojoj nijedan afroamerički sportaš nikad nije dosegao, a pomogao je ostalima da se podignu.

Michaelova želja da zaposli, pomogne i promovira manjinske vođe kroz svoje poslovne pothvate je zaista izuzetna“, rekao je Larry Miller predsjednik Jordan Branda za ESPN-ovog novinara Scoopa Jacksona u prosincu 2014. „Oduvijek je fokusiran na kreiranje uspješnog i održivog posla te je osnažio manjinske vođe, uključujući i mene, s prilikom da rastemo i da poboljšamo taj posao.“

S ovom izjavom za The Undefeated, Jordan se nastavio približavati prvoj liniji. Prije dvije godine, kratko je rekao da je pobjesnio i da je zaprepašten rasizmom i mržnjom koju je izrazio Donald Sterling u snimljenom razgovoru sa svojom curom. No, ova izjava, iako pažljivo napisana ima veću težinu.

Zadnja tri desetljeća vidio sam izbliza odlučnost policijskih koji štite mene i moju obitelju. Imam veliko poštovanje za njihovu žrtvu i službu“, napisao je Jordan. „Također sam primijetio da su za mnoge crnce njihova iskustva s policijom drugačija nego moja. Odlučio sam za to govoriti  u nadi kako ćemo se ujediniti kao Amerikanci i da kroz miran razgovor i edukaciju nađemo postignemo konstruktivnu promjenu.“

Latest Posts

NE PROPUSTITE