Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Michael Jordan u Madison Square Gardenu

Michael Jordan je kroz 15 odigranih NBA sezona, u legendarnom Madison Square Gardenu, dvorani New York Knicksa, odigrao točno 27 utakmica regularne sezone. Susrete iz doigravanja u ovu kolumnu nećemo stavljati (drugom prilikom) jer bi mogli nabrajati do preksutra; ovoga puta odlučili smo se osvrnuti na sedam najboljih utakmica u karijeri ”Najvećeg” odigranih u MSG-u kroz regularnu sezonu.

”5. 1997/98 Double-Header”

Michael Jordan je zadnji susret u Madison Square Gardenu u dresu Bullsa odigrao u originalnim prvim ”Jordanicama” iz rookie godine koje su bile dva broja manje i stare 14 godina. Svejedno je Knicksima utrpao 42 poena (8 skokova, 6 dodavanja, šut 17/33), a suigrač Steve Kerr je prije susreta bio uvjeren da će se Jordan ozlijediti.

Malo je reći da je Jordan zadnju sezonu, takozvani ”Last Dance”, u dresu Chicago Bullsa odigrao fantastično. Njegov omiljeni suigrač Scottie Pippen propustio je 38 utakmica zbog ozljede leđa, ali to Bullsima nije zasmetalo te su pobijedili 62 utakmice u regularnoj sezoni i ponovno bili prva ekipa lige, uz nebrojeno puta opjevani put do naslova. Michael je zabijao 28 po utakmici, uz nekoliko briljantnih predstava*. No, kao dvije najbolje u regularnoj sezoni ističu se baš one u hramu New York Knicksa; Bullsi su u toj sezoni igrali dva puta u gostima protiv New Yorka, a Jordan je oba puta otišao preko 40 poena te je uništio stare mušterije Johna Starksa i Patricka Ewinga.

Prvo je 9. siječnja zabio 44 poena, od toga 29 u drugom poluvremenu te je bez Tonija Kukoča i Pippena u ekipi odveo Bullse do pobjede 90:89 uz izvanrednu završnicu.

Drugi susret, inače zadnja Jordanova utakmica u MSG-u u dresu Bullsa, odigrala se 8. ožujka, a heroj priče je zabio 42 poena, uz 8 skokova i 6 dodavanja, Bullsi su još jednom pobijedili, ovoga puta 102:89, a Pippen i Kukoč su ovoga puta bili na parketu. Ovaj ogled danas je ostao poznat po ”Jordanicama” koje je Michael nosio; naime, Jordan je prije susreta rekao da će u čast svojih navijača nositi prve Jordanke, one iz njegove rookie sezone.

Tijesne, skoro dva broja manje i stare gotovo 14 godina, svejedno nema razlike; 42 poena uz šut iz igre 17-33, a suigrač Steve Kerr se prije početka utakmice čudio jer je bio uvjeren da će  se Jordan teško ozlijediti igrajući sa starim alatom.

”Ništa što on napravi više me ne iznenađuje. Postao sam imun, kada ga krene jednostavno ga ne možete zaustaviti”, rekao je Starks na kraju susreta.

*35-godišnji Jordan u sezoni 97/98 čak 12 puta je zabio preko 40 poena; padali su redom Clippersi, Rocketsi, Timberwolvesi, Bucksi, Hawksi i mnogi drugi.

”4. 1987/88 Highlight Show”

Nakon što je u sezoni 86/87 zabijao 37 poena po utakmici (rekord karijere), nitko nije očekivao da bi Jordan sljedeću sezonu mogao biti još bolji; 35 po utakmici, ali uz šut iz igre 53 posto, za razliku od godinu prije kada je bio na 48 posto. Ponovno je bio vodeći strijelac lige, ali ovoga puta i kradljivac lopti, uz 40 minuta po utakmici. Pred kraj sezone bek Bullsa je totalno poludio; zadnjih mjesec dana regularnog dijela godine zabijao je skoro 39 poena po utakmici, a šut iz igre je bio na nebesko visokih 56 posto!*

Jedna od utakmica u tom nizu je i protiv New York Knicksa u MSG-u kada je Michael zabio 47 poena, ali ne bilo kakvih 47. Pet nebeskih zakucavanja, akrobatska polaganja, bolesni šutevi iz vana; kompletni paket i nova pobjeda 121:118. Publika u MSG-u doslovno je skakala nakon Jordanove predstave, a prilikom odlaska s parketa, pljesak publike je ispratio najvećeg igrača svih vremena na putu do svlačionice.

*najbolja utakmica u tom dijelu je 59 poena Pistonsima uz šut iz igre 21/27. Realizacija dovoljno govori koliko je Jordan uistinu uigran bio u tom dijelu godine, gotovo savršen.

”3. Washington Wizards Double-Header”

Jordan je u dresu Wizardsa, sa skoro 40 godina, bio strah i trepet u Gardenu.

Nakon prve mirovine i bejzbol pustolovine, Jordan se vratio i osvojio tri naslova, da bi nakon toga otišao u drugu mirovinu i vratio se u sezoni 01/02, ovoga puta u dres Washington Wizardsa. I u dresu Wizardsa redale su se legendarne predstave, iako je statistika očekivano pala. Da navijači Knicksa slučajno ne bi zaboravili tko ih je iz godine u godinu izbacivao iz doigravanja, Jordan je u dvije sezone odigrao dva susreta u MSG-u koji slobodno mogu na listu.

Prvi je u sezoni 01/02, točnije 22. prosinca 2001. godine. Wizardsi su na gostovanje u MSG stigli s vrlo dobrim rekordom 14-12, dok su Knicksi proživljavali trenutke za zaborav. Susret koji je u egalu bio sve do zadnje minute otišao je u ruke gostima, a za to se pobrinuo ostarjeli MJ zabivši svoj zadnji šut za pobjedu pred navijačima Knicksa.

Godinu nakon, u sezoni 02/03, Jordan je već ušao u četvrto desetljeće života, ali svejedno je odigrao 81 utakmicu regularne sezone. Wizardsi nažalost niti ovaj put nisu otišli do playoffa, ali bili su jako blizu. 9. ožujka, pet godina poslije zadnje utakmice u MSG-u u dresu Bullsa, stigao je konačni trenutak; zadnja Jordanova utakmica u legendarnoj dvorani. Zabio je 39 poena, uhvatio 8 skokova, ponovno je briljirao i oduševljavao prepunu dvoranu. Wizardsi nisu stigli do pobjede, ali to je, koliko god glupo zvučalo, manje bitno.

”2. 1984/85 MSG Debut”

Rookie sezona mladića iz North Caroline koji je po mnogima prije NBA karijere bio dobar, ali ne toliko dobar jer mu fali vanjski šut, bila je nešto čudesno. 28 poena, 6 asistencija, 6 skokova, 2 ukradene lopte, Bullsi napokon u doigravanju, Chicago Stadium svaku večer sve ispunjeniji. Već na startu NBA putovanja platili su Bucksi, a Jordan je najavio što košarkaški svijet čeka u idućih deset i više godina. Nakon klinike protiv Bucksa, na red je došao prvi NBA ogled u Madison Square Gardenu, protiv Bernarda Kinga i New York Knicksa.

Tek sedma NBA utakmica za rookie senzaciju; zabio je 33 poena, uz 8 skokova i 5 dodavanja, ali to nije niti polovina priče. Ponovno su navijači Knicksa skakali od sreće, kao da gledaju košarkašku revoluciju koja im se stvara pred očima; Jordan je sve zapečatio ”cradle” zakucavanjem u zadnjoj četvrtini, jedan od poteza karijere. Bullsi su pobijedili 121:108, a New York se upoznao s igračem koji će im biti glavna noćna mora sljedećih deset godina.

”1. 1994/95 Double Nickel”

Već u petoj odigranoj utakmici nakon povratka iz prve mirovine Jordan je napravio čudo, iako je to najavio u ogledu protiv Hawksa samo tri dana prije. Najboljoj obrambenoj ekipi lige ubacio je 55 poena, susret koji je ostao poznat po nazivu ‘‘double-nickel”. Jedini igrač koji je te sezone Knicksima zabio više od 40 je bio Shaquille O’Neal u dresu Orlando Magica, dok su osim njega samo tri igrača uspjela zabiti više od 30 kroz cijelu regularnu sezonu! I sada vam dođe čovjek koji nije igrao košarku više od jedne godine, tek u petoj utakmici nakon povratka s bejzbol terena, i utrpa vam 55 poena, najviše u NBA ligi te sezone, uz clutch asistenciju za centra Billa Wenningtona koja je Bullsima donijela pobjedu 113:111.

Nevjerojatna predstava najavila je da Jordan nije izgubio nijedan segment u svojoj igri; na NBA terene se vratio kao još bolji, kompletniji igrač. Atleticizam je možda otpao, ali vanjski šut, želja za pobjedom i dokazivanjem, košarkaška inteligencija, vodstvo ekipe i sveukupna igra su se popele na nivo više, a sve to je okrunio samo sezonu nakon kada su Bullsi napravili 72-10 i osvojili naslov, uz još dva nakon toga.

Kratka napomena za kraj; Jordan je još jednom u regularnoj sezoni utrpao 50 poena Knicksima, i to na otvorenju rekordne 86/87 godine. U prvoj utakmici sezone Bullsi su posjetili MSG, a Michael je zabio 50 poena, od toga je 15 zabio u zadnjih pet minuta, ali snimka ove utakmice nažalost ne postoji (među kolekcionarima ovaj susret je vrijedan zlata). Jedino što na netu postoji je YouTube video koji traje 16 sekunda, a prikazuje samo 8 zabijenih poena. S obzirom na to da snimka ne postoji, nema je smisla uvrštavati u najboljih pet i stavljati u kolumnu, iako tu zasigurno pripada.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE