Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ming riješio stvar?

Svake godine nakon objavljivanja 24 velièanstvenih koji æe nastupiti na All-Star vikendu redovito se pojave analize koga su treneri (ne)namjerno zaboravili odnosno zapostavili. Mnogobrojni Kinezi i ove godine nisu poštedjeli Yao Minga kojeg su sa svojim glasovima uvrstili u najbolju petorku Zapada. No, u vrijeme pisanja ovog èlanka glavni èovjek lige David Stern je zbog ozljede Minga veæ objavio njegovu zamjenu, a to je Kevin Love.

I upravo je spomenuti košarkaš prvi na popisu igraèa na kojeg su treneri morali obratiti više pažnje, no sreæom Stern je ispravio njihovu grešku. No, ukoliko pogledamo popis sedmorice igraèa sa Zapada koji neæe zapoèeti susret teško je ocijeniti tko je tu mogao otvoriti mjesto najboljem igraèu Timberwolvesima. Po mom skromnom mišljenju Tim Duncan, no ukoliko bi došlo do te odluke, vodeæa ekipa lige bi imala samo jednog igraèa (Ginoblija), pa se donekle može i razumjeti ignoriranje vodeæeg skakaèa lige.

Isto tako odmah u oèi upao mi je i nedostatak kanadskog èarobnjaka, Stevea Nasha. Dvostruki najbolji igraè regularne sezone usprkos svojim odliènim igrama u 37. godini života (za 2 dana æe proslaviti 37. roðendan!!) pao na èetvrto mjesto najboljeg organizatora igre. Doduše po mojoj procjeni morao bi biti peti, jer Kidd je ipak i dalje najbolji (ako ne vjerujete, pogledajte današnji video isjeèak protiv Bostona 🙂 ). Ok, vrativši se u realnost i Chris Paul i Deron Williams su oèekivano dobili prednost ispred Nasha. Pitanje je samo da li je i Russell Westbrook koji ima iza sebe odliènu polusezonu mogao izvisiti i ustupiti svoje mjesto Nashu. Po meni nije mogao, ali i dalje ima veliki broj Nashovih zaljubljenika koji se neæe složiti sa mnom.

Što se tièe Zapada moram spomenuti i ove sezone odliènog LaMarcusa Aldridgea, ali i ponajboljeg strijelca lige Montu Ellisa. Obojica su svojim igrama zaslužili nastup na spomenutom spektaklu, ali nažalost zbog ogranièenja za njih mjesta nema.

Ukoliko bacimo pogled prema Istoku stvar je nešto bogatija. Carlos Boozer je ostao bez NBA All-Star nastupa, potpuno nepravedno. Ne razumijem po kojem su to kriteriju treneri dali prednost Boshu ispred Boozera. Isto tako bez All-Star nastupa je ostao i australski Hrvat Andrew Bogut. Možda malo više subjektivniji pogled, ali osobno bih ga usprkos nešto lošijoj polusezoni (zbog ozljede) ubacio ispred Bosha. Kao èetvrto ime se tu spominje i Al Horford koji je zahvaljujuæi trenerima izborio nastup na All-Staru. Prije Boguta? Da. Prije Boozera? Ne!

Shaqologija

Isto tako žao mi je da nema Vincea Cartera i/ili Shaquillea O’Neala. Pogotovo žalim za Shaqom koji æe propustiti i drugi put zaredom All-Star. Zasluženo, ali ne bi bilo i nezasluženo da su zbog njega smislili i neki Wild-card za 13. igraèa. Ili Shaq-card.

Najveæa legenda All-Star utakmica u posljednjih 15 godina æe tako nakon prošlogodišnjeg showa u Dallasu propustiti i show u Staples Centru. Od 1993. godine æe mu to biti tek 3. All-Star u kojem neæe nositi dres jedne od ekipa. Od spomenute godine nanizao je 14 uzastopnih nastupa, nakon toga pravedno nije bio izabran na All-Star nastup 2008. godine u New Orelansu, ali je zatim veæ slijedeæe godine upao meðu 12 najboljih u svojoj konferenciji. I od tada ostaju nam samo nostalgièna pamæenja. Zar možete vi zaboraviti onaj crossover Shaqa ili alley-oop dodavanje samom sebi sa crte slobodnih bacanja?

Svakome prolazi vrijeme, pa tako i legendarnom Shaqu. Ali svaki put u veljaèi me uhvati ta Shaqologija jer All-Star s njim ili bez njega sigurno nije isti.

I tako za kraj možemo mirne duše zakljuèiti kako je ozljeda Minga donekle riješila popis najboljih na Zapadu, odnosno otvorila mjesto Kevinu Loveu koji je svojim igrama potpuno zaslužio izbor meðu najbolje u ligi. No, s druge strane otvara se pitanje da li je ogranièenost na 12 igraèa po momèadi najoptimalniji izbor jer svake godine (ne)pravedno bez All-Star nastupa ostane nekolicina igraèa koja je zaslužila svoje mjesto na parketu, a ne uz njega. I to ne bi bila nikakva novost, jer je i prije 40 godina (toènije 1971-1973) bilo omoguæeno da na All-Star susretu sudjeluje 28 igraèa, 14 iz svake konferencije, a tada je bilo i puno manje momèadi nego danas.

Latest Posts

NE PROPUSTITE